Kalpte Bulunan Damarlar Hangileridir?

Kalp hücrelerden oluşan bir organ olması nedeniyle vücudun diğer organları gibi oksijen bakımından zengin kana ihtiyacı vardır.

Kalpte Bulunan Damarlar

Kalbin Damarları

Kalp insan vücuduna kan pompalamakla görevli olan bir organdır. Oksijenli kanı vücudun diğer organlarına iletebilmesi için ve kanı tekrardan alabilmesi için damarlara ihtiyacı bulunmaktadır. Kalp hücrelerden oluşan bir kas olmaktadır. Bu nedenle vücudun diğer organları gibi kalbin de oksijen bakımından zengin olan kana ihtiyacı vardır. Kalp dört odacığı bulunmaktadır. Ayrıca 4 tane de kapakçığı vardır. Bu odacıklar ve kapakçıklar arasında damarlar bulunmaktadır.

Kalbin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için oksijen bakımından zengin olan kana ihtiyacı vardır. Bunu gerçekleştirebilmesi için kalbin ana damarlara ihtiyacı vardır. Kalbin içerisinde bulunan odacıklar kan ile dolu olmaktadır. Fakat kalp hücrelerine sağlıklı olan kanı iletmek için bu odacıklardaki kan yeterli gelmemektedir. Bu nedenle de aort damarları içerisinde bulunan kanlar ile beslenmesi gerekmektedir.

Aort damarları kalbin sağ ve sol bölgesinde bulunmakta olan atardamarlar olmaktadır. Bu damarların vücudun en büyük damarları arasında olmaktadır.

Kalbin beslenmesinde etkili damarlara koroner arter ismi verilmektedir. Koroner arter damarları vücudun en büyük damarları olup kalbin hem sağında hem de solunda bulunmaktadır. Ayrıca koroner damarlardan çıkan yan damarlarda kalp organına oksijen bakımından zengin olan kanı iletirler. Kalpten temiz kanı alarak hem kendi hücrelerine hem de diğer organların sağlıklı olarak çalışması için atardamarlar ile bu kanı hücrelere iletecektir. Daha sonradan ise toplardamarlar aracılığı ile birlikte kirlenmiş olan kanı hücrelerden alarak tekrardan temizlenmesi için kalbe taşıyacaktır.

Koroner Arter

Kalbin gün içerisinde yüz binden fazla atması ile bilinmektedir. Kalbin atarken sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hücrelerin oksijene ihtiyacı duyacaktır. Kalbin en uç bölgesinde hücrelere bile temiz kanı götürmek için koroner damarların sağlıklı olması gerekmektedir. Koroner damarlar sağ ve sol olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sağ Koroner Damar

Aort damarlarından çıkan iki damardan bir tanesi olmaktadır. Kalpte sağ bölümünü ve arka yüzeyinde bulunan hücrelerin temiz kana ulaşmasını sağlamaktadır. Sağ koroner damarları sayesinde birçok bölgesi de kana ulaşmaktadır.

  • Sağ odacık;
  • Sağ kapak;
  • Arka yüzeyi;
  • Sinoatrial nodul;
  • İnterventriküler septum.

Atar damarlar kendi içerisinde kalpte tüm yüzeyine kanın pompalanması ve bütün hücrelerin beslenmesi için yan damarlara ayrılmaktadır. Bu sayede kalp sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirecektir.

Sağ damar oldukça önemli olmaktadır. Çünkü bu bölgede sinüs düğümü bulunmaktadır. Kalbin elektrik trafosu diye isimlendirilmektedir. Burada herhangi bir plak birikmesi sonucunda tıkanma meydana geldiği zaman organın durması ya da ritim bozuklukları sıklıkla görülmektedir.

Sol Koroner Damar

Sol damar ise kalbin sol karıncığının beslenmesi ve ön yüzeyinin beslenmesinde etkili olmaktadır. Sol damarlar ayrıca şu bölgelerinin de sağlıklı temizlenmiş oksijene ulaşmasında etkili olmaktadır.

  • Sol odacık;
  • Sol ventrikül;
  • İnterventriküler septum;
  • Sol ventrikül.

Sol tarafta bulunan koroner arter damarlarının LAD ve Cx isimli damarlar ile ayrılmaktadır. Bu damarların içerisinde bulunan yan damarlar sayesinde neredeyse üçte birlik kısmı beslenmektedir.

Kişilerin fazla kilolu olması, sigara kullanması, yağlı yemekler yemesi ya da kolesterolü yüksek olması gibi nedenlerden kaynaklanarak damarlarda plak oluşmasına neden olabilir. Bu plakların oluşması ile birlikte birçok kişinin damarlarında daralma meydana gelir. Bu nedenle de damarlar hücrelere yeterli miktarda temizlenmiş kanın gitmesini sağlayamayacaktır. Zaman içerisinde daralmış olan damarlarda tıkanıklık gelecektir.

Böylece de kanın hücrelere iletilememesi sonucunda damalar görevini yerine getiremeyecek ve o bölgede ki hücrelerde ölme başlayacaktır.

Toplardamarlar

Sağlıklı olarak çalışabilmesinde etkili oksijenli kanı hücrelere iletmekte olan atardamarlar gibi toplardamarlarda bulunmaktadır. Bunlar sayesinde hücrenin beslenerek kirlenmiş olan kanı tekrardan temizlemek için akciğerlere gönderecek olan toplardamarlar vardır. Bu sayede günde yüz binden fazla atmakta olan kalp kasının sağlıklı bir şekilde çalışarak oksijenli kanı ilk olarak damarlara ileten koroner damarlar daha sonrasında ise hücrelerden kirli kanı alarak taşıma görevinde toplardamarlar ile kan taşıma işlemi gerçekleşmektedir. Kalp yüzeyinde kirli kanı taşımak için görevli olan 2 tane toplardamar bulunmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.