Kalbe İyi Gelen Hareketler ve Yapılması Gereken Egzersizler

Kalp sağlığı için günlük olarak yapılması gereken bazı egzersizler vardır. Bu egzersizler, günlük düzenli yapıldığında kişilerin kalp sağlığı olumlu yönde etkilenir.

Kalp Sağlığı ve Egzersizin Önemi

Kalp, vücuda temiz kanın iletilmesi ve vücuttan toplanan kirli kanın temizlenmesi için akciğerlere gönderen, damarlar sayesinde bu işlemi yapan bir organdır. Kas yapısı olarak çizgili kas olmasına rağmen düz kas prensibiyle çalışan bir organdır. Bunun açıklaması ise, çizgili kas yapısında olup düz kaslar gibi istemsiz çalışmaktadır. Kalbin kendi iletim sistemi vardır ve beyin ile bu organın çalıştırılması kontrol edilememektedir.

Kalp ve damar sağlığının önemi, kişilerin bu organlarının sağlığının bozulması ile vücut üzerinde bir çok olumsuz etkileri olmasındandır. Kalp ve damar hastalığının en büyük sebeplerinden biri ise hareketsiz yaşamdır. Kişinin enerji olarak tüketmesi gereken besinlerin kalori hesaplamasına göre vücuda alındığında o enerjinin atılması gerekmektedir. Besinlerle vücuda alınan yağlar, hareketsiz yaşam ile zamanla damar içerisine yapışarak kan geçişini engellediğinden dolayı kan kalbe ulaşmakta zorlanır ve kalp tam anlamıyla görevini yerine getiremez.

Kalbin sağlığı için ona iyi bakılmalıdır. 

Dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam, damarların esnekliğini bozan ve olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bir çok ülkede kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmek için yaşama hareket katmak adına bir çok uygulama yapılmaktadır. Günlük en az 30-45 dakika yapılan yürüyüş bile kalp için iyi gelmektedir. 

Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gereken Egzersizler

Kalp sağlığı bozuk olan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanı ile görüştükten sonra egzersiz planlaması yapılmalı ve fizyoterapist eşliğinde egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Fakat kalbi ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan kişilerin ise günlük olarak 30-45 dakika kadar yürüyüş yapması ya da hafif tempo koşu yapması yeterli olacaktır. 

Sağlık için yürüyüş yeterli bir egzersizdir.

Daha önce spor yapmış kişilerin ise kalp rahatsızlığı nüks etti ise mutlaka spor hocası ya da spor hekimliği ile görüşme yaparak tekrardan spora başlamalı ve hafif tempoda başlayan bu sporu zamanla ilerletmeli, eski düzeye uzun bir zaman sonra, vücut el verdikçe gelinmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda yapılabilecek egzersizler ve süreleri şu şekildedir:

  1. Yürüyüş: Yürüyüş kişiler için hem maliyeti az hem de kolaylıkla yapılan bir spordur. Kişilerin her yaşta yapabileceği bir spor olmasından dolayı günlük düzenli yapılması ile kalbin sağlığına iyi gelecektir. 30-45 dakika kadar yapılan bir yürüyüş, kişilerin kalbinin gelişmesi ve damar içerisinde plak oluşumunu engellediği görülmüştür. Markete giderken ya da otobüsten bir durak önce inilerek de bu egzersiz kolaylıkla yapılabilmektedir.
  2. Hafif tempo koşu: Şu an hemen her parkta bulunan yürüyüş ve koşu parkurlarında yapılan bilen hafif tempo koşu, kalbin pompalama gücünü olumlu yönde etkileyerek vücudun toksinlerinden de arınmasına yardımcı olmaktadır. Koşu ile akciğerlerin oksijen miktarı artmasından dolayı solunum kapasitesi de artacak ve böylece vücudun dolaşımı hızlanacaktır. Hafif tempo koşu, kişinin ortopedik herhangi bir problemi yoksa günlük 25-30 dakika kadar yapılması yeterli olacaktır.
  3. Yüzme: Yaz mevsimlerinde kolaylıkla yapılabilen ve kişinin ruhsal olarak rahatlamasına da yardımcı olan yüzme, suyun içerisinde tüm vücut kaslarının da çalışmasını sağlayacaktır. Böylece kalbe giden kan miktarı artacak ve kişinin dolaşımının hızlanması sağlanacaktır. 3-4 günde bir yapılan 30 dakikalık yüzme sporu, tekniğine uygun yapıldığında kalp sağlığına iyi gelecektir.
  4. Bisiklet: Ülkenin coğrafi koşulları el verdiğince yapılan bisiklet sürme egzersizi, özellikle bacak kasları ve bacakta bulunan toplar damarlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Düz yolda sürülen 30 dakikalık bisiklet, kalbin sağlığına iyi gelmektedir.

Yapılan egzersizlerde asıl prensip, haftalık bazında bakıldığında 15-25 kilometrelik yürüyüş, koşu ya da bisiklet sürme mesafesine tekabül eder. Bu uzunluğu artık telefonlardan ya da adım sayar cihazlardan takip etmek mümkündür.

Egzersiz Öncesi Sakatlanmaları Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Egzersiz sırasında sakatlanmalar fazla yaşandığından dolayı yapılan aktiviteler yarardan çok zarara neden olabilmektedir. Bu nedenle egzersiz öncesinde vücudu hazırlamak adına yapılması gerekenler şöyledir:

  • Isınma hareketlerinin bilinmesi ve egzersiz öncesi en az 15 dakika kadar yapılması
  • Bacakların ve kolların esnemesi, yapılan egzersizde yaralanmanın engellenmesi için esneme hareketlerinin yapılması
  • Yapılan sporda nabzın yakından takip edilmesi
  • Yapılan egzersizin sonlarına yaklaşıldığında temponun önce düşürülmesi sonra durdurulması
  • Spor sırasında nefes hareketlerinin doğru biçimde yapılması ve nefesin tutulmaması

Kalp ve damar sağlığının korunması için yapılan egzersizler öncesinde mutlaka yukarıdaki prensiplere uyulması, böylece yapılan sporun vücuda faydalı hale gelmesi sağlanır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.