Sağ Kalp Yetmezliğinin Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kalbin sağ tarafının kan pompalama gücünün azalması durumunda özellikle de akciğerin oksijenli kan pompalamadığı zaman ortaya çıkacak ciddi bir rahatsızlıktır.

Sağ Kalp Yetmezliği

Sağ taraflı kalp yetmezliği kalbin sağ bölümünde olan odacıkların kan pompalama gücünde azalma meydana gelmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu duruma pulmonale veya pulmoner kalp hastalığı da denmektedir. Kalp yetmezliği meydana gelmesi durumunda kişilerin bu sorunu daha çok sol ventrikül ile bağlantılı olacak ve kalp yetmezliğinin gelişmesi meydana gelecektir. Fakat bazı kişilerde kalp yetmezliği sağ ventrikülün fonksiyonunun azalması sonucunda da ortaya çıkacak ciddi bir sorun olmasına neden olacak bir durumdur. Kan akışının sol ventrikül arkasında oluşması sonucunda sağ kısım da etkilenecektir. Bu durumda başta akciğer olmak üzere birçok organ etkilenecektir. Sol ventrikül gibi sağ ventrikül de zayıflamaya başlaması durumunda bu durumda sağ kalp yetmezliği meydana gelecektir. 

Sağ Kalp Yetmezliği Belirtileri

Sağ kalp yetmezliğinin meydana gelmesi durumunda belirtilerin hafif bir şekilde olacağı gibi aynı zamanda da çok şiddetli bir şekilde de olması görülebilir. Bu semptomların herhangi birinin olması sağ kalo yetersizliğinin oluşmasına neden olan belirtilerdir.

  • Gece nefes darlığı ile uyanmak;
  • Egzersiz sırasında nefes darlığı;
  • Öksürme;
  • Hırıltı;
  • Konsantrasyon eksikliği;
  • Baş dönmesi;
  • Yorgunluk;
  • Ayak bileği, bacaklar, ayaklar ve karında şişmeye neden olan sıvı birikmesi;
  • İştahsızlık;
  • Mide bulantısı;
  • İştah kaybı;
  • Hızlı kilo alımı.

İnsanlarda eğer ki bu belirtiler olması durumunda çok ciddi belirtiler olacaktır. Özellikle de kişilerde geçmek bilmeyen yorgunluk olması kalp yetersizliğinin belirtileri arasında olmaktadır. Bu nedenle de vakit kaybetmeden kişilerin bir an önce hastaneye giderek kardiyolog tarafından muayene olması ve testler yaptırması şayet sağ kalp yetmezliğinin ortaya çıkması durumunda bir an önce tedavisi başlatılması gerekmektedir. Kalp yetersizliğinin teşhisinin konulması için birçok test yapılması gerekmektedir. Kan testlerinin olması durumunda, böbrek fonksiyonlarının değerleri ölçülmelidir. Bilgisayarlı tomografinin yapılması kalbin çalışma şeklinin her zaman ölçümü için gereklidir. Doktor tarafından göğüs röntgeni çekilmesi gerekmektedir. 

Sağ Kalp Yetmezliği Nedenleri

Sağ kalp yetmezliğinin oluşmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi daha çok sol kalp yetmezliğinin yaşanması sonucunda ortaya çıkması ile de bilinmektedir. Çoğu kişilerin hayatı içerisinde bir takım akciğer hastalıklarının olması durumunda ya da başka nedenlerden dolayı sol ventrikül de bir sorun olmaması durumunda sağ ventrikülün yeterli miktarda kan pompalayamaması durumunda da meydana gelebilecek sıkıntılı bir sorun olacaktır.

  • Triküspid darlık;
  • Triküspit yetersizliği;
  • Perikardiyal daralma;
  • Soldan sağa şant.

Sıklıkla hastalığa neden olan kanın ventrikül kanlarının verimli bir şekilde pompalamaması durumunda kalbe ait sol tarafında basıncın artmasına yol açması nedeniyle zamanla kalbin de sağ tarafında kan akışının tam olarak sağlanamamasına neden olur. Kronik akciğer hastalıkları sonucunda amfizem, akciğer embolisi ve diğer nedenlerden sonra pulmoner hipertansiyon meydana gelecektir. Yüksek kan basıncının olması durumunda sağ ventrikülün çalışmasında artma söz konusu olacaktır. Koroner arter hastalığı sonucunda kalbin kan akışını sağlayan arterler tıkandığı zaman meydana gelecektir. Pulmonik stenoz hastalığı sonucunda sağ ventrikül dışındaki kan akışını sınırlayacak pulmonik valfın daralması sonucunda meydana gelecektir.

Sağ Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kişilerin doktora başvurmaları sonucunda kalp yetersizliğinin tanısını koymak için kalp odalarını ve valfleri kontrol etmek için ekokardiyografi çekilmesi gerekmektedir. Bunun dışında yapılacak testlerin içerisinde EKG çekimi de bulunmaktadır. Kalp yetmezliğine neden olan durumlar, kötü alışkanlıklarının olması, koroner damar tıkanıklığı, şeker hastalığı, şişmanlık ya da yüksek tansiyon gibi durumlar meydana geldiğinde daha çok 50 ile 70 yaş arasında ki erkeklerde daha çok görülmektedir. 

Sağ kalp yetmezliğinin olması durumunda kişilerin kan şekerlerini dengelemesi ve yüksek tansiyonlarını da kontrol altında tutmaları gerekmektedir.

Kişilerin her zaman için sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve aktif bir hayatı olması, egzersiz yaparak sağlıklı bir şekilde yaşamaları gerekmektedir. Diyet yapmaları gerekmektedir. Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Tuzu olabildiği kadar azaltmaları gerekiyor. Asla sigara tüketmemeleri ve sigara içilen ortamlarda da bulunamamaları gerekmektedir.

Sağ kalp yetmezliği yaşanacak olan kişilerde belirtileri hafifletmek amacıyla tedavi yapılacaktır. İlaçlar her zaman için düzenli bir şekilde kullanılmalı ve doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanmalıdır. Kişilerde verilecek olan ilaçlar karaciğer büyümesi ya da vücutta sıvı birikmesi sonucunda bu sıvının azalması amacıyla ilaçlar reçete edilecektir. Kan pıhtılaşmasını azaltacak ilaçlar, kolesterolü düşürecek ilaçlar tüketilmektedir. Vücutta kan akışını arttıracak ilaçlar reçete edilecektir. İlaçların eğer ki fayda etmemesi durumunda kalp ve damar cerrahına yönlendirilecek ve hastalığın tedavisi amacıyla kişilerin her zaman için ameliyat edilmesi gerekmektedir. Koroner bypass ameliyatının olması ya da kalp kapakçığının değiştirilmesi gibi cerrahi müdahalelerin dışında ayrıca kalp pili de takılması söz konusu olabilir. Bu yöntemler birçok kişilerde kalp hastalıklarına iyi gelmektedir. Fakat bazı hastalarda hem ilaçlar hem de cerrahi yöntemler sonucunda sağ kalp yetersizliğinde iyileşme meydana gelmeyecektir. Bu durumda ise kalp yetersizliğinin son evresine gelmesi durumunda kişilerin kalp nakli ile tedavi edilmesi gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.