Kalbin % 35 Çalışması Ne Anlama Gelir ve Tedavi Seçenekleri

Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.

Kalbin % 35 Çalışması

Ejeksiyon fraksiyonu veya EF, kalbin ne kadar iyi çalıştığını gösteren bir ölçümdür. Bu sayı, her kasılma ile kalbin ne kadar kan pompaladığını izler. Ejeksiyon kesiri yüzde olarak tanımlanmıştır. Sağlıklı kişilerde ejeksiyon fraksiyonu genelde % 55 ile % 70 aralığında değişir. Örneğin,% 60’lık bir ejeksiyon fraksiyonu, kalbin her attığı zaman kişinin kalbinin sol ventrikülünüzden (ana pompa odasından) kanının % 60’ını pompaladığını göstermektedir. Bazen insanlarda düşük EF olarak isimlendirilen düşük ejeksiyon fraksiyonu,% 55’in altına düştüğü zaman ejeksiyon fraksiyonunu tanımlamak için kullanılan terimdir. Bu kişinin kalbinin olabildiğince iyi çalışmadığı anlamına gelir. Bir teşhis testi, ejeksiyon fraksiyonunun düşük olduğuna işaret ederse uzman hekim kişiyi kalp rahatsızlığı açısından kontrol etmek ister. Eğer % 35’lik ejeksiyon fraksiyonuna veya altına bir rakam oluşursa tehlikeli bir aritmi geliştirme ile kalp yetmezliği riski yükselir.

Nedenleri

Birbirinden farklı kalp ve damar hastalıkları, aşağıda bulunan sorunlarda dahil olmak üzere, düşük ejeksiyon fraksiyonunun meydana gelmesine sebep olur.

  • Kardiyomiyopati; bu sorun kalbin dokusunun kalınlaşmasına neden olur.
  • Koroner arter hastalığı; bu durumda kalp hastalığı, kalbin kasına kan sağlayan iki ana arteri daraltır veya bloke eder. 
  • Kalp krizi, kalbin atardamarlarının tıkanması sonucunda kalpte bulunan kasa kalıcı olarak zarar verebilir. 
  • Kalp kapakçık hastalığı; kalbin kapakçıkları kalpten uygun kanın akışını sağlamak adına düzgün açılmadığı zaman ve kapanmadığı zaman gerçekleşir. 
  • Sistolik kalp yetmezliği;kalbin sol ventrikülü yeterli düzeyde kuvvetli kan pompalayamadığı zaman bu tarz kalp yetmezliği meydana gelir.

Belirtileri

Kalbin % 35 çalışmasından kaynaklı olarak aşağıda bulunan belirtiler meydana gelir ve kişinin bu durumlarda mutlaka uzman hekime başvurması gerekmektedir.

  • yorgunluk
  • Dolgunluk hissi veya şişkinlik
  • Kalp çarpıntısı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Düşük egzersiz yeteneği
  • Nefes darlığı
  • Şişme

Bu durumlar meydana gelmeye başladığı zaman hasta kişi uzmana başvurmazsa daha kötü sağlık sorunlarının meydana gelmesi olası bir durum haline gelebilir. Bundan dolayı erken dönem içinde uzmana başvurulması gerekir.

Düşük ejeksiyon fraksiyonunun teşhisi genellikle sol ventrikülün (LVEF) ejeksiyon fraksiyonunun, tüm vücudunuza kan pompalayan daha düşük bir kalp odasının ölçülmesini içerir. (Sağ ventrikülün kanını akciğerlerine pompalar.)

Teşhis Testleri ve Tedavisi

Düşük ejeksiyon fraksiyonu teşhisini tamamlamak adına uzman doktor aşağıda bulunan testlerden bir veya daha fazlasını kullanabilir.

  • Nükleer kardiyoloji görüntülemesi
  • Kalp kateterizasyonu
  • Kalbin ultrasonu
  • Radyografij testler; Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması, Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Bu testlerin yapımı aşamasında endişelenecek bir durum yoktur. Kısa sürede ağrısız ve sorunsuz şekilde uygulama yapılır. Yapılacak olan testler uzman doktorlara detaylı şekilde bilgi verecektir.

Tedavi Seçenekleri

Kalpte meydana gelen bu sorun ile karşıya karşıya kalan kişilerden uzman doktorlar muhtemelen egzersiz yapmak, kilo vermek, sigarayı bırakmak, tuz veya aşırı sıvıları azaltmak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmasını tavsiye eder. Bunların en kısa süre içinde yapılmaya başlanması da oldukça önemlidir. Ayrıca uzman doktor aşağıdaki detayları da hastasına önerir;

  • İlaçlar; beta blokerleri veya diüretikler gibi reçeteler kalpte meydana gelen sorunun fonksiyonunu geliştirmeye ve semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
  • Biventriküler kalp pili kullanımı; bu özel tipte olan pil uygulaması kalbin odalarının kanı aynı zaman içinde gerektiği şekilde pompalamasına destek sağlayacak olan bir uygulamadır Kalbe uygulanacak olan pil implantıyla alakalı olarak daha önceden uzman hekimler hastalarına detaylı bir şekilde bilgi verir. Bu sayede hasta kişinin yapılacak olan uygulama ile alakalı olarak aklında bulunan tüm sorular da detaylanmış olur.
  • İmplante edilebilir kardiyak defibrilatör (ICD): göğse implante edilecek olan bu cihaz, kalpte oluşabilecek olan durma tehlikesi durumlarında sağlıklı bir ritmi yeniden oluşturmak adına kalbe küçük elektrik darbeleri gönderme işlemi yapar. Bu uygulama ile alakalı olarak da uzman hastasını bilgilendirir ve daha önceden gerekli olan soruları cevaplar.
  •  Kalp nakli uygulaması; ilaç, cerrahi veya cihazlar tehlikeli derecede düşük ejeksiyon fraksiyonu ile ciddi şekilde meydana gelen problemleri olan insanlara yardım edemediği zaman kalp nakli bir seçenek olarak kullanılabilir. Cerrahi şekilde uygulanacak olan işlem öncesi bir dizi test, tetkik ve uygulama yapılır. Bunlar sorunun kısa sürede ortadan kaldırılması adına gerekli olan detaylardır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.