Kalbi Besleyen Damarların İsimleri ve Görevleri

Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalbin Damarları

Kalp iki akciğerin arasında bulunan ve göğsün ön duvar kısmında yer alan kaslardan ve hücrelerden oluşan bir organdır. İnsanların sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için kalbinde bütün organlara oksijen bakımından zengin olan kan pompalaması gerekmektedir. Kalbinde içerisinde sağ kısımda ve sol kısımda atrium adı verilen odacık bulunurken aynı zamanda da ventrikül isimli içerisi kan ile dolu olan boşluklarda bulunmaktadır. Bu boşluklar içerisinde kalp kasının hücrelerinin oksijenli kan ile beslenebilmesi için bulunan damarlara koroner atar damarlar denir.

Kalpte oksijen bakımından zengin olan kanı taşımakta olan koroner damarlar gibi, kirli kanı alarak akciğere taşımakta görevli olan toplardamarlarda bulunmaktadır. Bu toplardamarlar kirli kanı kalpteki odacıklarına ulaştırarak buraya dökülmesini sağlamaktadır.

İnsan vücudunda bulunan diğer organlar gibi hücrelerden meydana gelmektedir. Kalbinde oksijen alabilmesi için temiz kana ihtiyacı vardır. Kalbinde içerisinde 4 odacığı bulunu. Bu odacıklar kan ile doludur. Fakat kalbin temiz kan ile beslenebilmesi için bu odacıklarda bulunan kanlar görevli değildir. Kalbi besleyen damarlara ne ad verilir sorusu birçok kişinin merakı olmaktadır.

Kalbin beslenmesinde etkili olan damarlar aort damarları olmaktadır. Kalbi besleyen damarlar nelerdir sorusunun cevabı ise aort damarlarından ayrılarak kalbe temiz oksijenli kan pompalamakta olan sağ ve sol koroner damarları olmaktadır.

Kalp bir kas olmaktadır. Bu organ hücrelerden oluşmaktadır. Hücrelerin sağlıklı bir şekilde ölmemesi için oksijen ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle de aort adı verilen damarlar ile kalbin beslenmesi gerekmektedir.

Aort damarları kalp kasına yeterli miktarda oksijenli temiz kanı taşımaktadır. Sağ ve solda olmak üzere iki bölümde bulunurlar.

Sol Koroner Damar

Sol koroner arter damarının ön yüzeyinde bulunan ve aşağı doğru uzanmakta olan LAD isimli bir atardamar bulunmaktadır. Kalbinde ön yüzeyinin kanlanmasını sağlamaktadır. Bu damarlar kalp kasının sulanmasını sağlamaktadır. Bu damar kalbin en önemli damarları arasında bulunmaktadır. Kişilerde ortaya çıkacak olan bir kalp krizi sonrasında kalp hasarı oluşmasının en büyük nedenleri arasında bu damarın hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Sol koroner damar içerisinde bulunan sirkumfleks damarı ise sol kulakçığı ve sol karıncığın yan ve en arka kısımlarının sulanarak kanlanmasını sağlamaktadır. Bu damardan çıkan obtus ismi verilen damarlar bulunmaktadır.

Sağ koroner damarların içerisinden çıkarak yan dallar adı verilen birçok damar bulunmaktadır. Kırmızı kasının yeterli miktarda oksijen bakımından zengin olan kanı taşıması için bu yan damarlarında görevi bulunmaktadır. Böylelikle bütün kalpte hücrelerine oksijenli kanı taşımaktadır. Küçük bir damar tıkanması durumunda ağızlaşma adı verilen damardan kan akışı sağlanacak ve kalp kasının o bölgesine oksijenli kan ulaşmış böylelikle de kalpte hücrelerinin ölümünü engellemiş olacaktır.

Fakat damarın büyük olması durumunda ağızlaşma işe yaramayacağı için o bölgede ki kasında bulunan hücrelerde ölme meydana gelecektir.

Sağ Koroner Damar

Sağ koroner atar damarlar kalbin sağ bölümünü sulandırıp kanlanarak oksijen bakımından zengin olan kanın kalbin ulaşmasını sağlamaktadır. Kalbin sağ kulakçığının ve karıncığının kanlanmasını sağlamaktadır. Sağ koroner damarların akut marjin ve sinüs düğümü arteri gibi yan damarları çıkmaktadır. Kalbin beslenmesinde etkili olan damarlar sağda ve solda olan tek damar gibi görünmektedir.

Fakat bu büyük koroner damarların içerisinden ayrılarak kalbin bütün hücrelerinin beslenmesinde etkili olan damarlar bulunmaktadır. 

Sağ koroner atardamarların tıkanması durumunda bu bölgede hasar oluşmasına neden olur. Bu nedenle de kalp kasılmasının görüldüğü bozukluklar meydana gelir. Bu nedenle de kalbin beslenerek vücudun diğer organlarına oksijen bakımından zengin olan kanı pompalaması için mutlaka bu damarların açık olması gerekmektedir. Damar hastalığı olarak kalbin beslenmesinde önemli rol oynamakta olan bu damarların içerisine plak birikmesi sonucunda zamanla birlikte daralma ve tıkanıklık meydana gelir. Bu nedenle de kasın yeterli miktarda oksijen bakımından zengin olan kan ile beslenememesi sebebi ile bozularak dokusunda ciddi problemlerin olmasına neden olur.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.