Kalbin Durup Tekrar Çalışması Neden Gerçekleşir?

Kalbin durup tekrar çalışması olarak hissedilen kalp teklemesi, belirli koşullar altında gerçekleşmediği sürece hastalığa işaret etmez. Peki, kalp teklemesi neden olur?

Kalp Teklemesi Nedir?

Pek çok kişide meydana gelebilen kalp teklemesi, aslına bakılırsa sağlıklı birçok kişide yaşanabilen bir durumdur. Kalbin atım hızında anlık gerçekleşen değişim, kişide kalbin durup tekrar çalışması hissini oluşturur. Burada asıl önemli olan faktörlerden biri, bu durumun çok sık yaşanıp yaşanmadığıdır. Dakikada ortalama 60 – 80 kez atan kalp, bazı anlarda tekleyebilir. Düzenli bir biçimde gerçekleşen kalp atımlarının önce ya da sonra gelmesi, yaşanılan durum adına kişinin endişe etmesine kaynaklık eder.

Gündelik hayatta yaşayabileceğiniz kalp teklemesi olayına işte, evde ya da yolda şahit olabilirsiniz. Ancak spor yaparken sık sık kalbiniz tekliyor ise bu durum, farklı bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Kalbin yorulduğu anlarda sürekli olarak atım hızında değişiklik göstermesi, önlem alınmasını ve sorunun kaynağına inilmesine gerektirir. Vücut işleyişini sağlayan temel organlardan olan kalp, kan dolaşımından sorumludur. Bu nedenle kalpte yaşanan bir sağlık sorunu, doğrudan farklı sorunlara da kaynaklık edebilir.

Kalp teklemesinin yanı sıra göz kararması, bayılma, tansiyon ve fenalık hissi gibi durumlar da son derece ciddi olabilmektedir. Kalp atım hızında yaşanan değişikliğe ek olarak ortaya çıkabilen bu durumlar, önlem alınmasını gerektirir. Ayrıca doğru tanı ve teşhis işlemlerinden sonra uygun tedavi yolu benimsenebilir.

Kalp Teklemesinin Nedenleri

Kalbin çalışmasına etki eden pek çok farklı unsur bulunur. Gün içerisinde yaptığınız tüm aktiviteler, doğrudan kalbinizi etkiler. Bu nedenle kalp teklemesinin nedenleri, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Birçok sağlıklı kişide meydana gelebilen bu durum, mutlak suretle büyük bir hastalığa işaret etmez. Ancak kimi durumlarda kalp teklemesi olarak da bilinen olayın altında farklı nedenler yatabilir. Peki, kalp teklemesinin nedenleri nelerdir?

  • Kalp kası hastalıkları
  • Panik atak
  • Uyku bozuklukları
  • Yüksek tansiyon
  • Kansızlık
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Belli başlı ilaçlar (antibiyotikler, grip ilaçları vs.)
  • Kalp kapağı bozuklukları

Bahsi geçen tüm nedenler ciddiye alınmalıdır. Eğer gün içerisinde sık sık kalp teklemesi yaşıyorsanız uzman doktora görünerek bu durumun altında yatan kesin nedeni bulmanız gerekir. Uyku bozuklukları yaşıyor, düzenli ve yeterli miktarda uyuyamıyorsanız sorunu çözüme kavuşturmalısınız. Kişiden kişiye değişebilen ideal uyku saatini belirlemeniz ve günlük olarak belirli bir düzen oturtmanız yararınıza. Ayrıca kullandığınız ilaçların reçetelerini detaylı bir şekilde okumalı ve yan etkilerini görüyorsanız doktorunuza bildirmelisiniz. Böylelikle farklı bir ilaç grubuna geçiş yapabilir, yaşadığınız etkilerden kurtulma şansı elde edebilirsiniz.

Kalp Teklemesi Tedavisi

Eğer gün içerisinde yaşadığınız kalp teklemesi sayısı birkaç kezi aşıyor ve bu durum doğrudan sizi rahatsız ediyor ise gereken adımları atmanız gerekir. Bunun yollarından biri de doğru tedaviden geçer. Kalp teklemesine neden olan hastalıkların teşhisinde genellikle EKG testi kullanılır. Ayrıca size uygun tanı ve teşhis işlemlerinin değişkenlik gösterebileceği de bilinmelidir. Eğer ciddi bir kalp sağlığı problemiz var ise buna uygun ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak kalp teklemesi tedavisinin sorunun kaynağına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamalısınız.

Kalbin durup yeniden çalışması sorunu yaşıyorsanız yaşam tarzı değişikliğine gitmeniz gerekebilir. Gün içerisinde daha fazla egzersiz yapabilir, daha sağlıklı besinleri tercih edebilir ve düzenli bir şekilde uyumaya özen gösterebilirsiniz. Eğer panik atak ya da buna bağlı çeşitli sorunlar yaşıyorsanız doğal çözümler de deneyebilirsiniz.

Papatya Çayı

Aktardan ya da marketten alabileceğiniz papatya çayı, sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Ufak çaplı panik bozukluklarında kullanabileceğiniz papatya çayını ayrıca uyku düzeninizi sağlamada da yardımcı olarak tercih edebilirsiniz. Bir yemek kaşığı özel papatyayı 1 bardak sıcak su içerisinde 5 – 10 dakika bekletmeniz yeterlidir.

Melisa Çayı

Tıpkı papatya çayında olduğu gibi sakinleştirici etkisiyle bilinen melisa çayı, ruhsal sağlığınızı korumanızda etkili bir doğal çözümdür. Bir tutam melisa çayını sıcak suda birkaç dakika demleyerek tüketebilirsiniz. Çayın yoğunluğuna göre demleme süresini birkaç dakika daha uzatabilir ya da daha kısa tutabilirsiniz. Ayrıca çayınızı 1 çay kaşığı bal ile tatlandırarak tüketmeniz de mümkün.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.