Açık kalp Ameliyatı Yapım Aşamaları ve İyileşme Süreci

Açık kalp ameliyatları sonrasında iyileşme süreci normal koşullarda altı hafta civarında olmaktadır. Bu sürecin kısalması veya uzaması hastanın tedaviye verdiği desteğe bağlı olarak değişebilmektedir.

Açık kalp Ameliyatları

Dünyada yaşanmakta olan ölüm olaylarının nedenleri arasında ilk sıralarda yerini almış bulunan kardiyolojik sistem rahatsızlıkları konusunda uygulanan tedavi yöntemleri içinde en son adım ve en etkili kesin yöntem cerrahi müdahale ile sorunlu olan alanın tamirinin yapılması veya nakil işlemleridir.

Açık Kalp Ameliyatları

 

Yapım Aşamaları

Ortalama dört veya altı saat civarında süren açık kalp ameliyatları göğüs bölgesi kesilerek yapılan geleneksel girişimlerdir. Yapılan bu operasyonlar esnasında sorunlu olan bölgelerde alınmış olan hasarlar gözden geçirilerek tedavi edilmesi ve oluşan sorunun giderilmesi yolunda gerekli olan girişimler yapılır.

Kardiyolojik sistem rahatsızlıkları zamanında gerekli olan müdahalenin yapılmadığı takdirde hastanın yaşamsal faaliyetlerini yitirmesine neden olabilecek oldukça büyük riskler içeren bir rahatsızlıktır.

Açık kalp ameliyatlarının yapım aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Açık kalp ameliyatları uygulanacak olan hastalar operasyondan bir gün önce cerrahi müdahale için gerekli olan hazırlık yapılması amacıyla hastaneye yatırılır.
  • Ani oluşan bir kriz durumunda veya acil olarak cerrahi uygulanması halinde hastanın bir gün beklemesine veya tahlil olayının yirmi dört saat gibi bir sürece yayılmasına gerek olmadan hızlı bir şekilde operasyonlara geçilir.
  • Yapılacak olan geleneksel girişim ameliyatlarına başlamadan önce hastaya genel anestezi uygulanır. Bu işlem ortalama bir saat civarında süre almaktadır. Yapılacak bu anestezi sayesinde; hasta operasyon süresinde herhangi bir ağrı veya acı hissetmeden direk uyuyacaktır.
  • Cerrahlar tarafından yapılan bu müdahale sırasında hastanın göğüs bölgesinde bulunan temizlenir. Kesilerek giriş yapılacak olan alan steril bir suyla yıkanır veya silinerek dezenfekte edilir.
  • Hastanın göğüs bölgesine müdahale edilecek organa göre kesik açılır.
  • Kalp kasının ve akciğerin çalışması durulur.
  • Hastanın vücudu gerekli olan dolaşım ve solunum sistemlerine ara vermeden devam etmesi amacıyla akciğer ve kalp makinesine bağlanır.
  • Açık cerrahi ameliyatlarının bazı çeşitlerinde cerrahların uygun görmesi halinde by pass makineleri de kullanılmaktadır.
  • Arterlerde, kalp kasında veya kulakçıklarda olan gerekli müdahale yapıldıktan sonra kalp ve damarların çalışması kontrol edilir.
  • Hasta akciğer ve kalp makinesinden çıkarılır.
  • Operasyon amacıyla açılan kesik zımbalanarak birleştirilir. Cerrahi uygulamanın çeşidine bağlı olarak bu alanlar dikilerek de kapatılabilir.
  • Bazı cerrahi müdahalelerde hastanın göğüs kemiğinin de kesilmesi gerekebilmektedir.
  • Hasta operasyon sonunda solunum makinesine bağlanarak bir gün boyunca yoğun bakım odasına alınır. Daha sonra herhangi bir risk veya komplikasyon bulunması halinde servis odasına çıkarılır. Yapılan cerrahi müdahalenin çeşidine bağlı olarak beş ile bir hafta arasında hastanede yatan hasta taburcu edilir. 

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kardiyolojik sistem veya arterlerle ilgili bir rahatsızlıktan ötürü açık kalp ameliyatı uygulanacak hastalar hastaneye ameliyattan bir gün önce yatırılır. Açık kalp ameliyatlarından önce hastanın hazırlığı konusunda şu bilgileri verebiliriz:

  • Operasyon geçirecek olan hastanın on gün veya bir hafta önce sigara veya alkol kullanımını bırakmaları gerekmektedir.
  • Yirmi dört saat öncesinden herhangi bir şey yiyip içmeyi kesmesi gerekmektedir.
  • Hastanın son bir gün herhangi bir şekilde hiç bir ilaç almaması yapılacak olan operasyonu sağlıklı bir şekilde sorunsuz tamamlanması ve ameliyat sonrası dönemin daha kolay atlatılması açısından oldukça önemli bir ayrıntı teşkil etmektedir. Ameliyata girecek olan hasta vitamin ilacı bile kullanmamalıdır.
  • Hasta açık kalp ameliyatına girmeden bir gün önce; ameliyat sırasında veya sonrasında herhangi bir virüs veya bakteriyel enfeksiyonun önlenmesi amacıyla özel bir şekilde imal edilmiş bakteriyel sabunlarla yıkanmalıdır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Yapılan açık kalp ameliyatından uyanan hasta göğüs kısmında iki veya üç tane tüple karşılaşır. Diren görevi görmekte olan bu tüpler ameliyat bölgesinde oluşan zararlı sıvıların veya kanın oluşması halinde dışarı doğru akmasına yardımcı olmaktadır. Hasta yapılan operasyon sonrasında kalbinin kontrol edilmesi ritim düzenin incelenmesi için kalp cihazına bağlı tutulur. Hastanın ameliyat sonrasında ayağa kalkıp yürümesi iyileşme sürecini kısaltan en önemli ayrıntılardan biri olmaktadır. Hastaların operasyon sonrasındaki iyileşme süreci hakkında şunları söylemek mümkündür:

  • Açık kalp ameliyatı sonrasında hastaların iyileşme süreçleri ortalama olarak altı hafta civarında bulunmaktadır. Bu sürecin değişimi; hastaların genel olarak sağlık çizelgelerine, ameliyatın başarı seviyesine, hastanın durumuna, günlük hayatında tedaviye destek olmak için yaptığı düzenlemelerine, olduğu ameliyatın çeşidine ve hastanın bulunduğu yaşa göre kısalıp uzayabilmektedir.
  • Ameliyattan sonra hastaların kendilerini yorgun bitkin hissetmeleri ve ortaya çıkan bir takım şikayetleri yaşadıkları operasyona bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Bu sorunlar zamanla iyileşme süreci içinde ortadan kalkacaktır.
  • Cerrahi müdahale sonrasında hastada oluşabilecek iştahsızlık normal bir durumdur.
  • Hasta bu süreç içinde sürekli sırt üstü yatmalıdır. Sağa veya sola dönük uzanması süreci uzatıp yaraların açılmasına neden olur.
  • Operasyondan çıkan hasta sıcak suyla banyo yapmamalı duş alırken kese ve sabun kullanmamalı yara yerine yumuşak davranmalıdır.
  • Hasta uzun süreçli misafir kabul etmemeli mümkün olduğu kadar az ziyaretçi almaya özen göstermelidir. Kendisini oluşabilecek her türlü enfeksiyondan korumalıdır.
  • Kilolarına dikkat etmeli fazla kilosu varsa zayıflamalıdır.
  • Beslenmesi konusunda dikkatli olmalı. Kardiyolojik sisteme zara veren gıdalardan kaçınmalıdır.
  • Alkol ve sigara kullanıyorsa bırakmalıdır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.