Açık kalp Ameliyatların Riskleri ve Komplikasyonları

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi açık kalp ameliyatlarında da oluşabilecek riskler ve operasyon sonrası ortaya çıkabilme ihtimali olan komplikasyonlar bulunmaktadır.

Açık Kalp Ameliyatı

Kalp kası, kaslar, kalp kapakçıkları ve damarlarlarla ilgili her hangi bir rahatsızlığın tedavi edilmesi için göğüs bölgesi açılarak yapılan ameliyatlara açık kalp ameliyatları denilmektedir. Yapılan bu operasyonlar aynı zamanda geleneksel yöntemle yapılan ameliyatlar olarak da isimlendirilmektedir. Yapılan bu cerrahi müdahalelerle hastanın şikayetine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların ışığında sorunlu olan kalp kapakçıkları onarılır veya değiştirilir, kalple ilgili tümör veya iltihap gibi durumlar temizlenir. Bu müdahalelerde; koroner damarlar üzerinde baypas şeklinde olan greftlem yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır.

Kalp kasına temiz kanı ileten veya kirli kanı alarak akciğerlere temizlenmesi için yönlendiren damarların; farklı nedenlerden ötürü zorlanmasına bağlı olarak kardiyolojik sistem üzerinde oluşan dolaşımlarda sorunların meydana gelmesi hastanın sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. İşte sağlık açısından oluşan bu riskler ortaya çıkması durumunda veya oluşmasını engellemek amacıyla açık kalp ameliyatları uygulanır. Damarlarda meydana gelen daralmalar, ana etkenlerinden biride koroner arterlerin iç duvarlarına biriken kalsiyum, kolesterol veya yağlı maddeler sonucu plakların oluşarak damarları tıkaması sonucu kan dolaşımı olması gerektiği gibi gerçekleşememesine bağlı olarak çıkan sorunlar bazı durumlarda müdahale edilmediği koşullarda hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir.

Kalp kan pompalarken daha yoğun bir performans göstereceğinden yorulur. Damarlarda oluşan tıkanma genişleme daralma gibi sorunlara bu nedenle zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gerekir. Bilhassa damarların tıkanması kalp yetersizliği ve paralelinde ölüme sebebiyet verebilmektedir. Hasta açısından hayati önem taşıyan açık kalp ameliyatlarının uygulanma nedenleri ve amaçları içinde en belirgin olan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalp kapakçıkları; vücutta yer almakta olan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan kanı ve gereken vitaminleri, mineralleri, oksijeni kalbin yaptığı pompalamaya paralel olarak açılıp kapanarak tek bir yön doğrultusunda yönlendirmekle görevlidir. Kardiyolojik sistem  kapakçıklarında meydana gelen daralmalar, kireçlenmeler, genişlemeler şeklinde problemlerin giderilmesi amacıyla gereken müdahaleyi yapmak Bu kapaklar yapılan açık kalp ameliyatları sırasında ya onarılır ya da biyolojik veya mekanik başka bir kapakla değiştirilir.
  • Kalp kasında oluşan ve ilaçla tedavi edilmeyen hasarların onarılması
  • Kalp ritim sorunları söz konusu olduğunda ve uygulanan ilaç tedavisine rağmen bu problem çözülemediği durumlarda yapılan operasyonla kan basıncını dengeleyen materyallerin takılması
  • Hasarlı olan ve çalışırken ciddi sorunlar çıkaran kalbin organ bağışı yapan bir hastadan alınan yeni bir kalple değiştirilmesi
  • Kalp kasında yer alan damar tıkanıklar veya bu arterlerde ortaya çıkan daralmaların tedavi edilmesi

Riskleri

Vücut mekanizmasında oluşan her cerrahi müdahale de olduğu gibi açık kardiiyolojik sistem  ameliyatlarında bir takım riskler bulunmaktadır. Açık kalp ameliyatlarının oluşturduğu riskler arasında en yaygın olarak rastlanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Açık Kalp Ameliyatları

 

  • Yapılan operasyon sırasında veya sonrasında kalp kasında sıkışma meydana gelmesi
  • Kalp krizi oluşma olasılığı
  • Yapılan cerrahi müdahale sırasında veya sonrasında hastanın enfeksiyon alması. Çok sık rastlanılan bu riskin oluşmasını önlemek amacıyla hastanın ameliyattan sonra mümkün olduğu kadar kısa sürede hastaneden taburcu olması isteniliri.
  • Bilhassa obezite sorunu olan kişiler ve şeker hastaları bu müdahaleler sırasında veya sonrasında enfeksiyon almaya çok müsait olmaktadırlar.
  • Kalp kasında yapılan cerrahi müdahale sonrasında aritmi sorunu yaşanması. Ritimlerde düzensizlikler meydana gelmesi
  • Nefes alıp verirken zorlanmalar meydana gelebilmektedir. Hasta oksijensiz kaldığı hissine kapılır.
  • Yapılan cerrahi müdahale sırasında çok fazla kan kaybı yaşanması
  • Hafızanın veya bilincin geçici olarak kaybedilmesi
  • Belli aralıklarda yaşanacak olan baş dönmeleri
  • Yüksek ateş
  • Böbrek yetmezlikleri
  • Göğüs bölgesinde oluşacak ağrılar
  • Akciğer yetmezlikleri
  • Akciğerlerde oluşabilecek enfeksiyonlar
  • Hastanın kriz geçirmesi
  • Hastanın yapılan müdahalenin çeşidine göre, ameliyat riskleri doğrultusunda yaşamını yitirmesi

Komplikasyonlar

Yapılan açık kalp ameliyatları sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında ilk sırayı akciğer enfeksiyonları almaktadır. Açık olarak yapılan bu cerrahi müdahaleler sırasında hasta solunum sisteminin düzenli çalışması için bağlandığı akciğer makinesinde gereğinden fazla kalmazsa bu tür bir riskin oluşma olasılığı azalmaktadır.

Bu komplikasyonun ortaya çıkması halinde hastanın hastanede bulunduğu süre uzar ve ekstra ilaç tedavisi uygulaması gerekir. Solunum makineler bu tür operasyonlarda oldukça önemlidir. Hasta ne gereğinden fazla kalması ne de zamanında önce makineden ayrılmalıdır.

Gündeme gelen komplikasyonlar arasında en çok endişe uyandıranlar arasında bu tür cerrahi girişimler sırasında ve cerrahi girişimin hemen arkasından hastanede kapılan enfeksiyonlardır. Be enfeksiyonlara bağlı olarak hastanın hem iyileşme süreci uzamakta hem de hastanede kalış süresi artmaktadır. Geleneksel cerrahi müdahale sırasında ve hemen sonrasında oluşan kanamalar, kardiyolojik sistemde yaşanan sorunlar veya direk olarak müdahale anında hastanın kriz geçirme olasılığı da ihtimal dahilinde olan komplikasyonlar arasında yerini almaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.