Kalp Damar Tıkanıklığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası İyileşme Süreci

Kalp damar tıkanıklığı ameliyatı bypass ameliyatı ile tedavi edilmektedir. Bu süreç içerisinde kişi kontrollü bir şekilde günlük yaşantısına devam etmeli.

Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Kalp damarlarımızda meydana gelen tıkanmalara bağlı olarak oluşan sağlık problemleri kalp hastalıkları alanında en riskli etmenlerdir. Kalp damar tıkanıklığını giderme için vücudumuzun farklı alanlarından alınan damarlar ile köprüler oluşturulur ve damar tıkanıklığı ameliyatı ile sağlık problemi çözümlenmektedir. Bu cerrahi işleme de bypass ameliyatı adı verilmektedir.

Durdurulmuş kalbe veyahut çalışmakta olan kalbe uygulanan ameliyat uygulaması kalp damar tıkanıklığı tedavisinde uygulanmaktadır. Uygulamanın amacı vücudumuzda bulunan dolaşımın akciğer kalp pompası aracılığı ile kalbi tamamen durdurarak tıkalı damarlara köprüleme uygulaması ve bu sayede tıkalı damarların açılmasıdır.

Vücudumuzun çeşitli bölgelerinden toplanmakta olan (göğüs bölgesi, kol, bacak toplar damarı) alınan damarlar ile köprüleme yapılmaktadır. Bu sayede kriz bölgesine yeteri düzeyde kan akışı sağlanır ve hastalık tedavi edilir.

Ameliyat Uygulaması

İlk olarak şunu belirtmeliyiz ki ameliyat uygulamasına başlanmadan önce tetkikler yapılır. Hastanın durumuna, yaşına ve benzer özelliklerine bağlı olarak değerlendirilerek ameliyat uygulamasında bulunulur. Stent takılarak veya bypass uygulanarak yapılan ameliyat uygulamasında bulunulmakta. Stent takım işlemi esnasında uygulanan işlem kol ve kasık bölgesinden girilerek ameliyata başlanır. Hasta uyutulmadan stent damara yerleştirilmektedir. Bu oldukça kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Bypass ise stent takımında göre daha zor bir uygulama olmaktadır. Stent takım işlemine göre bypass ameliyatı daha riskli bir uygulama olmaktadır. Genel anestezi uygulaması ile bypass ameliyatı gerçekleştirilmektedir.

Açık ameliyat ortalama olarak 6 ile 8 saat arasında sürmektedir. Bu süre zarfı içerisinde çeşitli komplikasyonlara karşı hastanın hayatını göz önüne almalı ve bu ameliyat profesyonel bir sağlık kuruluşunca profesyonel hekimlerce gerçekleştirilmelidir. Aksi bir durumda hastanenin ekipmanları bu ameliyatı karşılamadığında hastanın hayatı riske girmektedir. 

Ameliyatın Risk Düzeyi

Her sağlık problemine dayalı ameliyat uygulamasında olduğu gibi kalp damar tıkanıklığı ameliyatı da risk grubuna bağlı bir ameliyattır. Bu risk değerlerini sıralayacak olursak;

  • Hastanın cinsiyeti ve hastanın yaşına bağlı geçirdiği sağlık problemleri
  • Mevcut bulunan sağlık problemleri ve hastanın daha önceki hastalık süreci
  • Kalp kasının çalışmaması ve kaslarda oluşan güç kaybı
  • Kalp kapaklarında meydana gelen ek sağlık problemleri
  • Dolaşım sisteminde meydana gelen fonksiyonel kayıplar

İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası süreç hastalığın giderilmesi için en önemli süreçtir. Bu süreç içerisinde doktor kontrollerinizi aksatmamalı ve doktorunuzun önerilerine dikkat etmelisiniz. Genellikle son teknoloji araçlar ile ameliyat gerçekleştirildiğinde hasta kısa süre içerisinde toparlanabilmekte. Lakin teşhis ve tekniklere göre ameliyat uygulaması farklı şekillerde yapılabilmekte.  Açık kalp ameliyatı sonrasında ortalama olarak 5 günlük bir izlem süreci sonrasında kişi taburcu olabilmektedir. Bu süreç sonrasında hastalar normal yaşantısına geri dönebilmektedir. Bu süreç ortalama 1-2 ay arasında olmaktadır. Bu süreç sonrasında kişi cinsel yaşamına, araba kullanma ve benzer aktivitelere geri dönmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Ameliyat Süreci Sonrası

Genellikle ameliyat sonrasında uzun zaman içerisinde kişide sağlık probleminin tekrarlama olasılığı oldukça düşük bir ihtimaldir. Uzun dönem başarılı sonuçla ilerlenmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda nefes darlığı ve göğüste ağrı şikayetinin giderildiği bilinmektedir. Lakin bu süre zarfı içerisinde ortalama ameliyat ömrü 10 yıl kadar sürmektedir. Bu süre zarfı sonucunda kişi tekrar kontrollerine gitmeli ve gerekirse bu süreç sonunda tekrar ameliyat olmalıdır.

Koroner bypass kalp damar tıkanıklığı ameliyatı sebepleri ve sonuçları tamamen ortadan kaldıran bir ameliyat yöntemi değildir. Oluşturulan yeni damarlar ile daha sağlıklı bir şekilde kan akışı sağlayan bir uygulamadır. Doktor tavsiyeleri üzerine daha sağlıklı bir ömre sahip olmak adına kontrollü bir sağlık süreci geçirmeli, sigara, alkol ve benzeri sağlık problemi oluşturan etkenleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu formda uygun diyet uygulamasında bulunmalı ve ilaç tedavisine devam edilmelidir.

Ameliyat sonrası hastaya kimse yakın temas da bulunmamalı. Bu süreç içerisinde hasta bol bol istirahat etmeli ve bulunduğu ortam steril olmalı. Bu süre zarfı içerisinde kişiler doktor ile sürekli irtibat halinde olmalı. Tedavi sonrası riskli görülen kişilerin felç geçirme ihtimali yüksektir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.