Kalp Kapakçığı Ameliyatı Uygulama Aşamaları ve İyileşme Süreci

Kalp kapakçık ameliyatları iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlardan biri klasik olarak uygulanan geleneksel yöntem, diğeri ise son on senedir başarılı bir şekilde uygulanan minimal invaziv yöntemidir.

Kalp Kapakçığı Ameliyatı

Kalp kasında bulunan dört kapakçıktan birinde veya hepsinde birden sorun çıkması; kalp kasından pompalanan kanın tek yönde ilerlemesi gerekirken; gerektiği gibi açılıp kapanamamasına bağlı olarak sızıntı oluşturmasına neden olabilecektir. Bunun yanında kapakçıklarda oluşan kireçlenme, darlık, sarkma ve gevşeme gibi sorunlara bağlı olarak kan vücutta bulunan dokuların, hücrelerin ve organların ihtiyaçları olan kanı, ihtiyaçları olduğu miktarda almasına engel olacaktır. Bu nedenle kalp gerekli olan performansı sağlayabilmek için daha çok zorlanacak ve paralelinde hastanın sağlığı açısında sonu yaşamını yitirmesine kadar verebilecek kötü tablolar ortaya çıkacaktır.

Kalp kapakçık ameliyatı artık mikro cerrahi yöntemi sayesinde eskisi gibi büyük riskler oluşturmadan başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olan kesin tedavi yöntemidir. Kalp kapakçıklarıyla alakalı olan sorunlar kalpte fazla yük oluşmasına neden olacağından bu sorunun zamanında tedavi edilememesi ve kalp yükünün artması kalp kasında geri dönüşümü oldukça zor olan hasarlara sebep olabilecektir.

On seneden beri kalp cerrahisinde kullanmak olan minimal invaliz sayesinde koltuk altından minik kesikler sayesinde operasyonlar gerçekleşmekte, bu ameliyatlar sırasında kemik kesilmesine gerek olmadığı gibi hastada daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleşmeye başlamıştır. Bu operasyonlar sonunda hasta daha hızlı bir şekilde günlük yaşantısına geri dönebilmekte normal açık cerrahi yöntemine oranla daha az ağrı çekmekte ve daha az kanama riski olmaktadır.

Nedenleri

Kalp kapakçığında ameliyat gerektiren nedenler; bu kapaklar üzerinde genişleme, daralma ve kireçlenme oluşması sonucunda kapakların görevlerini yapamayarak hastanın sağlığı açısından risk oluşturmasından dolayı kaynaklanmaktadır.  Kalp kapakçığı ameliyatları genel olarak üç kapak üzerinden gerçekleşmektedir:

  • Aort kapak ameliyatı

Aort kapağı; aort damarının kalp kasından çıkış yapılan bölgesinde yer almaktadır. Kalp kası tarafından pompalanan kanın tekrar kalbe geri dönmesini engellemekte olan kapakta oluşan sorunlar kalsifik, biküspid ve romatizmal problemlere dayalı olarak meydana gelmektedir.

  • Mitral kapak ameliyatı

Bu kapakçık yardımıyla sol karıncıktan pompalanan kan sol kulakçığa dönüş yapamaz ve sızamaz. Genel olarak dejeneratif rahatsızlıklarla romatizmayla ilgili sorunlardan kaynaklanan problemler sonucunda bu kapakta meydana gelen darlık ve yetersizliklerin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

  • Triküspid kapak ameliyatı

Kalp kasında sağ karıncık ve sol sağ kulakçık arasında yer alan bu kapakçık sorunu mitral kapakta meydana gelen darlığa bağlı olarak veya romatizma ile ilgili problemlerden kaynaklı oluşabilmektedir. Yapılan operasyonla bu kapak ya tamir edilir ya da biyolojik veya mekanik bir kapakla değiştirilir. 

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kalp kasında bulunan odacıkların arasında ve kalp kasından vücuda veya vücuttan kalp kasına yapılan kan transferlerinin gerçekleşmesini sağlayan kapaklarda bir problem oluşup, bu sorun hasta açısından hayati riskler taşımaya başladığında veya hastanın yaşan standartlarını düşürüp bir takım şikayetlere neden olduğunda uygulanacak en kesin ve tek tedavi yöntemi ameliyatlardır. Son zamanlarda gelişen kapak cerrahi sayesinde artık bu konuda yapılan ameliyatlar oldukça kolay olmaktadır. Kapakçıklarında problem olan hastalara ameliyat öncesi gerekli tetkikler ve tahliller yapılıp bir gün önceden hastaneye yatışı yaptırılır.

Hastan hastaneye yattığında son bir kez tetkikleri yapılır.  Eğer hasta için riski durumlar ortaya çıkmış ve bir an önce müdahale yapılması gerekiyorsa bu son tetkikler yapılmadan operasyona başlanabilir. Hastaya ve yakınlarına ameliyat ve oluşabilecek riskleri hastanın ameliyat sonrasında iyileşme süreci ve uygulanacak tedavi yöntemi hakkında gerekli bilgi verildikten sonra onay alınarak operasyona başlanır. Hasta ameliyattan önce bir saat civarında anestezi için gerekli olan hazırlıklara tabi tutulur. Hastanın göğüs bölgesi temizlenir. Göğsünde bulunan kıllar temizlenir ve operasyon yapılacak olan bölge steril edilir.

Yapım Aşamaları

Kalp kapakçığı ameliyatlarında iki yöntem kullanmaktadır. Bunlardan birisi artık gelenekselmiş olan sternuma kemiğinin ortasından bir kesik yapılarak kalp kasına ulaşılmak suretiyle yapılan cerrahi müdahaleler; diğeri ise son on senedir oldukça popüler olan ve hasta açısından çeşitli avantajlar sağlayan minimal invaziv yöntemiyle koltuk altından giriş yapılarak uygulanan cerrahi müdahaleler olmaktadır.

Kalp Kapakçık Ameliyatları

 

Kalp kapak ameliyatlarının hangi sistemle yapılacağı doktorunuz tarafından yapılacak tetkik ve testlerin sonucunda belirlenir. Kalp kapakçık ameliyatının yapım aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta bir gün önceden son kez gerekli olan tetkik ve tahliller yapılıp uygulanacak olan operasyona hazırlanması amacıyla hastaneye yatırılır.
  • Acil müdahale gereken durumlarda hasta için ani bir risk unsuru ortaya çıktıysa son tetkikler yapılmadan direk olan operasyona alınabilir.
  • Hastanın operasyona başlamadan önce yapılacak olan anestezi hazırlığı yaklaşık olarak bir saat civarında süre almaktadır.
  • Göğüs bölgesi temizlenir ve kesik yapılacak kısım steril edilerek operasyona başlanılır.
  • Eğer klasik yöntemle ameliyat uygulanacaksa hastanın göğsün ortasında bulunan kemik kesilerek kalbe ulaşılır.
  • Cerrahi müdahale sırasında kalp ve akciğerin çalışması durdurulur. Vücut kalp ve akciğer makinesine bağlanarak hayati fonksiyonlar müdahale sırasında devam ettirilir.
  • Kalp kasında yer alan boşluklarda bulunan kalp kapakçıklarına ulaşılarak gerekli olan müdahale yapılır. Eğer sorun onarılacak gibiyse direk onarma yoluna gidilir. Yapraklar ayrılır ve kapak temizlenir. Sorun onarılmayacak boyuttaysa bu durumda kapakçık ya biyolojik ya da mekanik bir kapakla değiştirilerek kalp ve akciğer çalıştırılır ve vücut akciğer kalp makinesinden çıkarılır.
  • Operasyon bölgesi kapanır.
  • Hasta yirmi dört saat civarında solunum cihazına bağlanmak suretiyle yoğun bakım odasında tutulur.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Kalp kapakçığı sorunu nedeniyle ameliyat olan hastaların yapılan müdahale sonrasında her ne kadar günlük hayatına dönebilmesi iki ay içinde gerçekleşse de hastanın tam olarak iyileşme süreci ortalama olarak altı ayı bulabilmektedir. Bu sürecin kısalması hastanın kendi hayatını sağlıklı bir şekilde düzenlemesine bağlı olarak mümkün olabilmektedir.

Operasyon geçiren hastaların iyileşme sürecini kısaltmak için; beslenmesine dikkat etmesi, kontrollerini aksatmaması, ilaçlarını zamanında kullanması, sık olarak hafif egzersiz gerektiren spor hareketleri yapması, alkol ve sigaradan uzak durması, kilo almayıp fazla kilolarından kurtulması ve stresten uzak kalması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.