Kalp Ameliyatı, Öncesi Hazırlık ve Yapım Aşaması
Kalp ameliyatları konusunda başarı; hastanın ameliyata hazırlanması ve ameliyat sonrası uyması gereken kurallar konusunda hassasiyet göstermesiyle orantılı olmaktadır.
Kalp Ameliyatı
Genel olarak damar sertlikleri ve kalp kasında yer alan kapakçıklarda meydana gelen sorunlar veya damarlarda oluşan tıkanmalar sonucunda hastanın eski sağlığına kavuşabilmesi ve vücutta bulunan diğer organların, dokuların ve hücrelerin zarar görmesini önlenmesi için yapılan en kesin müdahale kalp kası ameliyatları olmaktadır. Kalp kası ameliyatlarının öncesinde hastanın cerrahi müdahaleye girmeden evvel gerekli olan hazırlıkların yapılması ve yapılan cerrahi müdahale sonrasında düzenli bir bakım ve verilen kurallara uyulması sayesinde hasta eski sağlığa kısa bir sürede kavuşabilmektedir.
Kalp kasında, kalp içinde yer alan kapaklarda ve kaslarda ortaya çıkan her hangi bir problemin çözülmesi amacıyla kapılan tedavi yöntemlerinde en önemlisi kalp ameliyatlardır. Yapılan bu cerrahi müdahaleler gelişen tıp teknolojisine bağlı olarak artık oldukça kolay ve başarı oranı oldukça yüksektir. Kalp ameliyatları aynı zamanda damarlarda ortaya çıkan daralma, yağlanma, tıkanıklık veya damar sertliği gibi sorunların tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.
Kalp ameliyatına girecek olan bir hastanın; yapılacak cerrahi müdahale öncesinde kullandığı ilaçlar, ameliyata nasıl hazırlanması gerektiği, nasıl beslenmesi gerekeceği tedavisini üstlenen ve ameliyatını yapacak olan doktor tarafından kendisine anlatılacaktır. Her cerrahi müdahalede var olan riskler ve oluşabilecek komplikasyonlar kalp ameliyatlarında da bulunmaktadır. Bu nedenle hasta yapılacak operasyonun başarılı olması için doktorunun tavsiye ettiği şekilde beslenmeli, ilaç kullanımı konusunda gereken hassasiyeti gerektiği gibi göstermelidir. Hasta ameliyata girmeden önce doktorun önerdiği özel bakteriyel sabunla yıkanmalıdır.
Yapım Aşamaları
Ortalama olarak altı saat civarında süren kalp ameliyatları konusunda doktor kadar hastanın ameliyata hazırlanması ve ameliyat sonrasında kurallara uyması yapılacak olan operasyonun başarısıyla yakından ilgili olmaktadır. Kalp ameliyatı olacak hasta yirmi dört saat önce hastaneye yatar. Bir gün önce hastaneye yatan hastanın ameliyattan önce son tetkik ve tahlilleri yapılarak yapılacak cerrahi müdahaleyle ilgili son planlamalar yapılır. Kalp ameliyatının yapım aşamalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastanın ameliyat yapılacak bölgesinin gerekli olan temizliği yapılır. Tüyleri varsa traş edilir.
- Hasta ameliyata genel anestezi altında girilir.
- Gerek görülmesi halinde göğüs kemiği kesilen hastanın kalbi ameliyat öncesi durdurularak akciğer ve kalp makinesine bağlanır.
- Kalp, kapakları veya damarlar üzerinde gerekli olan müdahale yapılarak kalp makineden çıkarılarak çalıştırılır.
- Ameliyatı biten hasta solunum makinesine bağlanarak bir gün boyunca yoğun bakım odasında tutulur. Yoğun bakım odasında her hangi bir sorun olmaması durumunda ertesi gün hasta servise alınır.
Ameliyat Öncesi Hazırlık
Kalp ameliyatından önce hastanın doktorun önerdiği şekilde gerekli olan hazırlığını yapması hem ameliyatın başarılı olmasına yardımcı olur hem de ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltır. Hasta yapılacak kalp ameliyatına ortalama iki hafta önceden hayatında bir takım değişiklikler yaparak hazırlanmaya başlar. Bu hazırlık hem tıbbi yönden hem de hastanın hayatında yapacağı bir takım düzenlemelerle gerçekleşmektedir. Kalp ameliyatına girecek olan hastanın; bu operasyona girmeden önce yapacağı hazırlığa şu şekilde örnekler verebiliriz:
- Kalp ameliyatı geçirecek hasta ameliyata girmeden doktorun önerisiyle kullandığı ilaçları bırakması gerekmektedir. Hasta on beş gün hiçbir şekilde ilaç almamalıdır. Bilhassa kan sulandırıcı ilaçlar kesin olarak yapılacak cerrahi müdahaleden önce bırakılmalıdır.
- Hastanın ameliyata girmeden on beş gün önce kullanıyorsa alkolü ve sigarayı kesin olarak bırakması yapılacak operasyonun başarısı açısından oldukça önemli bir ayrıntıdır.
- Kalp ameliyatına girecek olan hasta hastaneye cerrahi müdahale için giderken doktor tarafından verilen bakteriyel sabunla yıkanmalıdır. Bu sabun ameliyat sırasında enfeksiyonların oluşmasına engel olacaktır.
- Hasta ameliyata girmeden bir gün önce yemek yemeyi bırakır ve herhangi bir sıvı içmez.
- Ameliyata girecek olan hasta; hastaneye gelirken yapılan bütün test ve tahlillerini yanında getirmelidir.
İyileşme Süreci
Kalp ameliyatlarının iyileşme sürecini ortalama olarak altı veya yedi hafta civarında sürse de; ameliyat öncesi hazırlık ve sonrası dikkat edilecek kurallara uyulması; bu sürecin uzamasını veya kısalmasını etkilemektedir. Hastanın iyileşme sürecini kısaltmaya yardımcı olan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta ameliyat sonrasında doktorun vereceği ilaçları aksatmadan ve zamanında almalıdır.
- Ameliyat sonrası kontrolleri konusunda gereken hassasiyeti göstermelidir.
- Hastaneden çıkmadan önce kalp ameliyatı olan hastaya nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi verilir. Hastanın beslenme konusuna göstereceği hassasiyet ve bu konuda olan kurallara uyması, uygun bir şekilde beslenmesi Hastanın iyileşme sürecini kısaltmaya yardımcı olan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta ameliyat sonrasında doktorun vereceği ilaçları aksatmadan ve zamanında almalıdır.
- Hastaneden çıkmadan önce kalp ameliyatı olan hastaya nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi verilir. Hastanın beslenme konusuna göstereceği hassasiyet ve bu konuda olan kurallara uyması, uygun bir şekilde beslenmesi iyileşme sürecinin kısalmasına yarayan etkenlerden en önemlisidir.
- Hastanın ameliyat sonrası dönemde alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Bu tür alışkanlıkları varsa kalp sağlığı için kesin olarak bırakması gerekmektedir.
- Hasta bol miktarda su içmelidir.
- Yaranın temizliği ve bakımı konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Hasta doktor izin verdiği tarihte ılık suyla kese ve sabun kullanmadan ve yara yerine nazik davranarak banyo yapmalıdır.
- Hastanın yapacağı egzersizler veya yürüyüşler hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır.
- İyileşme süreci ve ameliyat sonrası dönemde hastanın psikolojik sağlığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle her türlü stres yaratacak unsurdan uzak kalması gerekmektedir.