Aort Anevrizma Ameliyatı Sonrası Gelişen Komplikasyonlar

Aort anevrizması ameliyatı sonrasında kişilerde görülebilen komplikasyonlar, ameliyat sonrası riskleri, tedavi sonrasındaki iyileşme süreci ve süreç içerisinde dikkat edilmesi gerekenler.

Aort Anevrizması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Damar anevrizmaları içerisinde  toplumda en yüksek oranda görülen aort anevrizması tedavi edilmezse veya tedaviye geç kalınırsa ölümle neticelenebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Toplumda yüzde üç ile beş arasında bir oranda görülen bir hastalıktır.

Ameliyat ile tedavi edilebilen bu hastalık sonrasındaki iyileşme süreci kişilerin sağlık koşullarına ve ameliyatın başarısına göre değişkenlik göstermektedir. Ameliyat sonrasında yoğun bakımda kalma süresi ve hastanede yatma süresi ortalama olarak:

  • Yoğun bakımda iki ile beş gün
  • Hastanede yatış süresi ise beş ile on bir gün olarak

kabul edilmektedir. Özellikle geleneksel tedavi yerine 2000’li yıllara doğru yaygınlaşmaya başlayan stent ameliyatları neticesinde hem hastane yatış süreleri hem de iyileşme süreci daha da kısalmıştır.

Aort anevrizması yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir hastalıktır. özellikle 65 yaş sonrasında daha fazla görülür ve erkeklerdeki görülme oranı kadınlara göre daha fazladır.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde ilk yapılması gereken ameliyattan sonra mümkün olduğunca erken ayağa kalkarak yürümeye başlanmasıdır. Ne kadar erken ayağa kalkıp yürünürse iyileşme süreci o kadar hızlı ve başarılı gerçekleşir. Bunun dışında iyileşme süreci içerisinde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat eder ve doktorun tavsiyelerine uyarsanız daha hızlı ve rahat bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.

  • Ağrı fazla olmasa bile düzenli olarak ağrı kesici kullanmak
  • Verilen ilaçları zamanında, düzenli ve istenilen miktarlarda kullanmak
  • Doktor onayı alınmadan banyo yapmamak, ameliyat yerini ıslatmamak
  • İlk birkaç hafta ağır yemekler yerine çorba gibi hafif yemekleri tercih etmek
  • Sık sık hafif yürüyüş yapmak
  • Ağır fiziksel hareketlerden kaçınmak ve ağır kaldırmamak

gibi önlemlere dikkat ederseniz daha sağlıklı bir iyileşme süreci geçirip, daha kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.

Bunların yanı sıra doktorunun tarafından belirtilen aralıklarda mutlaka gerekli tetkikler ve kontroller için doktor randevunuza ve hastaneye gitmeli, istenilen testleri mutlaka zamanında gerçekleştirmelisiniz. Bu kontroller iyileşme sürecinin takibi ve hastalığın güncel durumu hakkında gerekli olan bilgileri sağladığı için oldukça önemlidir, kişinin sağlık durumuna uygun yaklaşımların uygulanması açısından gerekli bilgileri sağlar.

Aort Anevrizması Ameliyatının Komplikasyonları

Erken teşhis edilip gerekli tedavisi gerçekleştirilmezse hayat kaybıyla neticelenebilen aort anevrizması ameliyatının kendisine özgü  komplikasyonları da görülebilmektedir. Türkiye’de 1998 ve 2008 yılları arasında toplam 190 hasta üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma ile bu komplikasyonların neler oolduğu ve görülme sıklıklarının derecesi tespit edilmeye çalışılmıştır.

Komplikasyon Görülme Oranı
Akciğer Problemleri Yüzde 12
Böbrek Yetmezliği Yüzde 4.7
DİC Yüzde 4.2
Distansiyon Yüzde 3.6
Aritmi Yüzde 3.1
Enfeksiyon Yüzde 3.1
Tromboemboli Yüzde 2.1

Aort anevrizması ameliyatında bu tür komplikasyonlar görülmekle birlikte ani gelişen aort anevrizması vakaları neticesi gerçekleştirilen ameliyatlarla, önceden teşhis edilerek normal ameliyat prosedürü ile uygulanan ameliyatlar arasında ameliyat başarısı açısından çok büyük bir fark bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre;

  • Acil müdahale şartları içerisinde gerçekleştirilen aort anevrizması ameliyatında ölüm oranı yüzde 52
  • Normal ameliyat prosedürü içerisinde gerçekleştirilen aort anevrizması ameliyatlarındaki ölüm oranı ise yüzde 1.84 olarak tespit edilmiştir

Böylesine büyük bir fark bulunan ameliyat sonrası komplikasyon ve ölüm oranı arasındaki bu ayrım bu hastalığın önceden teşhis edilmesinin ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Ameliyat sonrası komplikasyonlar içerisinde en çok oranda görülen komplikasyon birçok araştırmada tespit edildiği üzere akciğer problemleridir. Ameliyat yaralarında  meydana gelen enfeksiyonlar da en çok görülen komplikasyonlardan birisidir. Bu komplikasyonların görülme sıklıklarını etkileyen en önemli etkenlerden birisi ameliyata alınan kişilerin  sağlık durumlarıdır. Özellikle sigara kullanan hastalarda ve hipertansiyonu olanlarda bu komplikasyonların görülme ihtimalleri daha da artmaktadır.

İlerleyen yaşla birlikte bu hastalığın görülme sıklığı arttığı gibi, aynı zamanda komplikasyon oluşma ihtimali de yükselmekktedir.

Bir diğer komplikasyon görülme ihtimalini oluşturan etken de ameliyat için tercih edilen cerrahi müdahale tekniğidir. Kişinin sağlık durumuna, anevrizmanın türü ve boyutuna, operasyonu gerçekleştirecek olan ekibin tercihine göre değişen ameliyat teknikleri arasında komplikasyon görülme oranları açısından çok da büyük bir fark bulunmasa da bir takım farklılıklar gözlemlenmektedir. Özellikle EVAR denilen kapalı ameliyatlarda ameliyat sonrası hayat kaybı ve komplikasyon görülmesi kısmen daha az deneyimlenmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.