Aort Damar Yırtılması Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aort damarlarında oluşan yırtılmalarda ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda, hastanın yapılan cerrahi müdahale sonrası bakımı oldukça önemli bir ayrıntı oluşturmaktadır.
İçindekiler
Aort Damar Yırtılması Ameliyatı
Aort damar yırtılması her ne kadar hasta açısından hayati risk taşısa bile,hastanın damarı yırtıldığı an zaman yitirmeden hastaneye yetiştirilerek uzman ekip eşliğinde ameliyata alınması durumunda tedavi edilerek yaşamına devam edebilme ihtimali bulunmaktadır. Aort damarı yırtılan hastanın; yapılan cerrahi müdahale sonrası iyileşmesindeki süreç; oluşan yırtılmanın hangi bölgede yaşandığına ve yapılan müdahalenin şekline göre değişiklikler göstermektedir.
Hastanın mevcut başka rahatsızlıkları olup olmaması; aort damar ameliyatı sonrasında yoğun bakımda kalma süresini etkilemektedir. Normal şartlar altında eğer anevrizma karnın içinde buluna aortlarda yaşanması durumunda hasta bir gün yoğun bakımda ortalama olarak bir hafta civarında da hastanede kalmaktadır.
Aort damarında oluşan yırtılmalar; oldukça önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Hastanın zaman yitirmeden acil bir şekilde cerrahi müdahalesinin yapılması gerekmektedir. Bu arada damarda meydana gelen yırtılmanın boyutları oldukça önemli bir faktördür. Meydana gelen yırtılmalar büyük olması; hastanın çoğu durumlarda hastaneye yetişmeden hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Yapılacak operasyonlar hastanın durumuna göre endovasküler teknik kullanılarak da gerçekleşebilmektedir.
Ameliyat aşamaları
Aort damar yırtılmasıyla ilgili olarak yapılan ameliyatlarda endovasküler veya açık cerrahi yöntemleri gibi teknikler kullanılmaktadır. Bu operasyonda müdahale yapan ekip oldukça önem taşımaktadır. Ameliyat ekibinde damar cerrahları, anestezi uzmanları, girişimsel radyologlar ve kardiyologlar yer almaktadır.
Öncesi Hazırlık Dönemi
Aort damar yırtılmalarında her saniye hayati önem taşıdığı için hastanın hazırlanacak uzun bir süreci olmamaktadır. Aort damar yırtılmaları anı bir travma sonucu olabileceği gibi damarların farklı etkenlere bağlı olarak genişlemesi sonucu da olabilmektedir. Ani yırtılmalarda risk daha fazla olurken; genişlemeye bağlı olacak yırtılmalar, risk oluşmadan önce fark edilip gerekli müdahaleler yapılarak önlenebilmektedir.
Aort damar ameliyatları önceden planlanarak yapılmışsa hasta bir hafta önce alkol ve sigara kullanıma son verir. Bunun yanında kullanılmakta olan ilaçlar da bırakılıp hem kalp kası hem de damarlar ameliyat için hazırlanır. Hasta hastaneye gitmeden önce ameliyat bölgesini temizler ve enfeksiyon oluşmasının önlenmesi amacıyla doktor tarafından verilen bakteriyel sabunla yıkanır. Ameliyattan bir gün önce hasta gerekli olan kontrollerin son kez yapılması amacıyla hastaneye yatırılır. Cerrahi müdahaleye girmeden önce hastaya yapılacak operasyonlar ve sonrasında oluşabilecek riskler, ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve hastaneden çıktıktan sonra yapması gerekenler hakkında bilgi verilerek gerekli onay belgesi imzalatılır.
Hastanın bir de hazırlıksız yakalandığı direk meydana gelen yırtılmalar karşısında acil olarak alınması gereken cerrahi müdahaleler bulunmaktadır. En tehlikeli ve en fazla ölüm riski olan operasyonlardan biri olan bu rahatsızlıkta zaman oldukça önemli bir faktördür.
Ameliyat Sonrası
Aort damar yırtılması ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Hastanın yapılan cerrahi müdahale sonrasında bu kuralları dikkatli bir şekilde uygulaması, hem ameliyatın başarısını etkilemekte, hem de iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Aort damar ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken kurallar arasında en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hasta yapılan cerrahi müdahaleden sonra ortalama olarak sekiz hafta civarında doktor izin verene kadar motorlu araç kullanmamalıdır.
- Sert hareketlerden kaçınılması gerekmektedir.
- Ev işleri veya hafif işlere yine doktor onayı ile ortalama olarak dört hafta sonra başlanabilmektedir.
- Hasta cerrahi müdahaleden sonra iki ay civarında ağır kaldırmamalıdır.
- Hastaneden çıktıktan sonra dört hafta ilişkiye girmekten kaçının.
- İlk zamanlar oturup banyo yapmanız önerilmektedir. Yaranıza yumuşak davranmalısınız. Ilık su ile banyo yapmaya özen gösterin
- Hastaneden çıktıktan sonraki günlerde kalori ve vitamin açısından zengin besinler tüketmeniz kaybettiğiniz enerjinin geri kazanılması konusunda önemlidir. İlk ay herhangi bir diyet yapmamanız önerilir. Bunun yanında tuz oranını kontrol altında tutmalı, mümkün olduğu kadar azaltmalısınız.
- Beslenmenizde kesinlikler hayvani yağlardan uzak durun. İç yağ veya tereyağı kullanmayın. Yağlı peynirler yemeyin. Kırmız et, yememeniz gereken besinler arasında yer almaktadır.
- Kilo almamaya özen gösterin.
- Alkol ve sigara kullanıyorsanız bırakın
- Psikolojik baskılardan ve stresten kaçın
- Kontrollerinizi aksatmadan takip altında tutun
- İlaçlarınızı aksatmayın ve zamanında alın.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyattan sonra iyileşme süreci hastanın, hastaneden çıktıktan sonra sağlığına verdiği öneme ve tedavideki desteğine göre kısalıp uzayabilmektedir. Genel olarak iki ay içinde toparlanan ve iyileşen hasta ilk ay sonunda hafif işlere başlayabilir. İki ay sonra araba kullanabilir. Bunun yanında hastanın sağlığı açısından oldukça dikkat etmesi kötü alışkanlıklardan, alkolden sigaradan ve psikolojik baskında uzak durması gerekmektedir. İyileşme sürecini kısaltmak ve damarlarını güçlendirmek için ana tedavi yanında, doktorunun onayını alarak bitkisel tedavi yöntemleri de uygulayabilmektedir. Bunun yanında doktor tarafından önerilen egzersizler iyileşme sürecini kısaltmaktadır.
Riskleri
Her cerrahi müdahalede olan riskler maalesef ki aort damar yırtılmaları ameliyatlarında daha fazla olmaktadır. Yapılan bu müdahalede her saniye hayat önem taşımaktadır. Bu nedenle operasyona girecek ekibin tecrübesi oldukça önemli bir faktördür. Aort damar yırtılması ameliyatlarının riskleri arasında en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Organları damar yırtılmasına bağlı olarak aldığı hasarlar nedeniyle ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları
- Beyin kanamaları
- Kanama meydana gelmesi
- Kalp krizi geçirme ihtimali
- Hastanın enfeksiyon kapması
- Ölüm
- Damarların yırtılması
- Sinirlerin hasar görmesi
- Kan pıhtılarının oluşması
- Aşırı oranda kilo kayıplarının yaşanması
- Anesteziye bağlı olarak oluşan komplikasyonlar
- Ameliyat sırasında solunum durması