Hiper Tansiyon Hastalığında Rapor ve Malulen Emeklilik

Hiper tansiyon hastası olanlar malulen emekli olabilirler mi, hastalıkla ilgili alınan raporda yüzde kaç engellilik verilir, hipertansiyon hastaları askerlikten muaf mıdırlar hakkında makale.

Hipertansiyon Hastalığında Malulen Emeklilik Şartları

Hipertansiyon hastalığı toplumda yaygın görülen bir hastalık olmakla birlikte en çok merak edilen konulardan birisi bu hastalığa sahip olanların malulen emekli olup olamayacaklarıdır. Kanunda gerçekleştirilen 2013 yılı düzenlemesiyle birlikte bu hastalığa sahip olanların da malulen emekli olabilmeleri sağlanmıştır. 

Hipertansiyon hastalığı ile ilgili alınan rapor doğrultusunda malulen emeklilik hakkı olmakla birlikte bunun için bunun bazı ön şartları mevcuttur. Bunlar:

  • Çalışma kayıp oranının yüzde 60 ve üzerinde olması. Eğer vergi indirim belgesi alınabiliyorsa yüzde 40 oranındaki engellilik raporu da kabul edilmektedir.
  • Sigortalılık başlangıç tarihinden itibaren on yıllık sürenin geçmiş olması. Bu şart evde bakım gerektirecek kadar ağır engelli olanlar için uygulanmamaktadır.
  • Sigortalılık tarihinden itibaren 1800 günlük sigorta priminin ödenmiş olması.

Bu şartları taşıyanlar için malulen emekli olabilir miyim sorusunun yanıtı evettir. Bunun için öncelikle SGK tarafından yetki verilmiş bir sağlık kuruluşundan hipertansiyon raporu alınması gereklidir. Bu rapor tek hekim tarafından değil sağlık heyeti tarafından verilmelidir. Daha sonra alınan bu engelli raporu SGK’ya gönderilir. Burada sağlık kurulu tarafından incelen sağlık kurulu raporunun yüzde 60 oranında engellilik içerdiği kabul edilirse erken emeklilik için gerekli işlemlere başlanır.

Hipertansiyon hastalarının malulen emeklilik durumlarında yaş engel olur mu diye düşünmelerine gerek yoktur. Gerekli şartlar sağlanıyorsa erken emeklilik için kişinin emeklilik yaşını doldurmuş olmasına gerek bulunmamaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken konu engellilik oluşturan hastalığın sigorta başlangıç tarihinden sonra başlamış olmasıdır. Sigorta başlangıcından önce hali hazırda kişilerde bulunan ve malulen emeklilik hakkı kazandıran hastalıklar için erken emekli olabilir miyim sorusunun yanıtı hayırdır. Bu durumda olanların erken emeklilik hakları bulunmamaktadır.

Hipertansiyon Hastalığında Erken Emeklilik

Hipertansiyon hastaları erken emekli olabilir mi sorusunun yanıtı evet olarak vermiştik. Fakat hipertansiyon hastalığında alınan engelli heyet raporunda belirtilen oranlar hipertansiyon için tek bir oran değil, bu hastalığın çeşitli derecelerine göre belirlenmiş oranlardır. Heyet raporunda belirtilecek hipertansiyon engelli oranları şu şekildedir.

Hipertansiyon Türü Engelli Oranı
Komplikasyonu olmayan antihipertansif tedavisi Yüzde 10

Yukarıda ek olarak proteinüri, retinopati,

Hipertansif serebrovasküler hastalık, hipertrofi varsa

Yüzde 20

Antihipertansif tedavi ile şunlardan en az ikisi mevcutsa:

120 mmHg’den yüksek basınç, proteinüri ve böbrek 

fonksiyon bozukluğu, Hipertansif serebrovasküler hastalık,

nörolojik defisit, Sol ventrikül hipertrofisi, 3 ve 4. 

evredeki hipertansif retinopati

Yüzde 50

Alınacak olan heyet raporu yukarıdaki tabloda verilen oranlar dahilinde düzenlenir. Alınan bu heyet raporunda belirtilen oranlar SGK Sağlık Kurulu’nca incelenerek heyet raporunun uygun olduğu, alınan engelli oranının malulen emekliliğe elverişli olduğu tespit edilirse kişinin erken emeklilik işlemlerine başlanmaktadır. 

Erken emeklilik dışında hipertansiyon hastalığı bakımından diğer bir merak edilen konu alınan heyet raporunun askerlik açısından değerlendirilip değerlendirilmeyeceğidir. Her Türk vatandaşına zorunlu olan askerlik kapsamında alınan heyet raporu askere gitmemeye sebep olabilir mi sorusunun yanıtı şartlar yerine getiriliyorsa evettir. 

 

Askerlik için gerekli işlemlere başlandığında bu hastalık askerlik yapmama engel olur mu diye düşünmenize gerek kalmadan zaten sağlık muayenesinde rahatsızlığınız ortaya çıkar. Eğer bulunan ilde asker hastanesi varsa oraya, eğer yoksa devlet hastanesine sevk edilerek askerlik açısından gerekli sağlık muayenesi gerçekleştirilir. Bu muayene neticesinde hipertansiyon oranları askerlik sağlık yönetmeliğine belirtilen sınırlara uyuyorsa genellikle 1 yıllık tedavi ertelemesi ile askerlik bir sene sonraya ertelenir.  Bu süre içerisinde kişinin gerekli muayenelere gelerek, kendisine verilen tedavi yöntemi uygulaması gerekir. 

Erken emeklilik gibi, askerlik açısından da alınan rapordaki engel oranlarının derecesi hastalığım askerliğe engel olur mu sorusunun yanıtı için oldukça önemlidir.

Bir senelik süre içerisinde gerekli tedavi gerçekleştirildikten sonra kişi askerlik için uygun olabilir mi diye tekrar muayene altına alınır. Bu muayene neticesinde kişinin tedaviye cevap vermediği veya verse bile yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olduğu tespit edilirse askerliğe uygun olur mu sorusu hayır olarak cevaplanabilir. Bu durumda  askerliğe uygun değildir raporu alınarak askerlikten muaf hale gelinir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.