Hipertansiyon Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Ve İlk Müdahale

Farklı etkenlere bağlı olarak meydana gelen hipertansiyon hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi konusunda azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir.

Hipertansiyon

Farklı nedenlere bağlı olarak oluşan kan basıncındaki artışa hipertansiyon veya diğer ismiyle yüksek tansiyon denilmektedir. Kontrol altına alınmayan birden artan tansiyon felç veya beyin kanamaları riskini gündeme getirebilmektedir. Bu hastalık cinsiyet ayrımı gözetmeden hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilmektedir.

Yüksek tansiyon hastalıkları konusunda toplumda yaygın olan belirtiler bulunduğu düşünülür. Bunlar mide bulantıları,  baş ağrıları, halsizlikler, burun kanamaları, nefes darlıkları gibi sorunların yaşanmasının beklenmesidir. Kısmen doğru olan bu belirtileri beklerken birden bire tansiyonun yükselmesine bağlı olarak hasta kalp krizi veya felç de geçirebilmektedir. Bu nedenle hipertansiyon riski olan hastaların düzenli olarak kan basınçlarını kontrol altında tutmak için sürekli olarak tansiyonlarını ölçmeleri gerekmektedir.

Normal bir insanda yapılacak tansiyon ölçümü değerleri büyük olan yüz kırk mmHg, küçük olansa doksan mmHG altında olmaları gerekmektedir. Bu değerlere ulaşması veya üstüne çıkması yüksek kan basıncı olarak nitelendirilmektedir. Hipertansiyonun kontrol altında tutulmadığı takdirde insan hayatını konusunda oluşturduğu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yaşam süresinin kısılmasına neden olur.
  • Kan basıncında yükselme Felç nedeni olabilmektedir
  • Beyin kanaması oluşmasına etkendir
  • Kalp krizi nedenleri arasında yer almaktadır
  • Hipertansiyon damar hastalıklarının oluşmasını tetikler
  • Böbrek yetersizliği oluşumuna kaynak olmaktadır.
  • Kalp yetersizliği nedenleri arasında yer almaktadır.

Tansiyon Yüksekliğinde İlk Müdahale

Günümüzde yaygın bir şekilde olan hipertansiyon hastalarına kan basıncının yükseldiği an ciddi bir hasara neden olmaması amacıyla acil olarak bu basıncı düşürmeye yardımcı olacak ilk müdahale yapılması gerekmektedir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında hastanın kan basıncını düşürmek amacıyla yapılması gerekenleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan basıncı yükselen kişiye halk arasında bilinen en etkili uygulama yöntemlerinden biri sarımsak olmaktadır. Sarımsak tek başına tansiyonu düşürmeye yetmez fakat artışı önler ve dengelenmesine yardımcı olur.
  • Limon suyu tansiyonu dengeleyen düşmesini sağlayan etkenlerden biri olmaktadır.
  • Kan basıncında artış olan hastaların ilk olarak kollarını bilek ve dirsek arasında bulunan kısmı soğuk su ile yıkamak hatta soğuk suda bekletmek gerekmektedir.
  • Hastanın kullandığı ilaç varsa hemen içirilir.

Tedavi Yöntemleri

Kan basıncının yükselmesi sorunu diğer adıyla hipertansiyon tedavisine başlamadan basınç yükselmesini sağlayan ana nedenin bulunup ortadan kaldırılması gerekmektedir. Hipertansiyon hastalarında genel olarak ilaçla tedavi verilmektedir. Fakat hastaların dikkat etmeleri gereken husus kullanmaları gereken bu ilaçları sadece kan basınçları arttığında değil, sürekli ve düzenli olarak aksatmadan kullanmaları gerektiği hususudur.

Hipertansiyon sorunu olan hastaların tedavisinde en önemli amaç; tansiyonunu yüz kırka doksan seviyesinde stabil olarak tutmayı sağlamaktır. Fakat hastada hipertansiyon sorunuyla beraber aynı anda böbrek yetmezlikleri, şeker hastalıkları veya herhangi bir organıyla ilgili olarak sorun varsa o zaman hastanın kan basıncının daha düşük seviyelerde tutulması gerekmektedir. İlaç tedavisi hipertansiyon hastalarının tedavisinde en önemli yöntemdir. İlaç tedavisinin kendi başına yeterli olması ve başarı sağlaması konusunda hastaya da bir takım görevler düşmektedir. Hastanın yaşam tarzını düzenlemesi ve sağlıklı bir hayat felsefesi geliştirmesi gerekmektedir. Hipertansiyon hastaları için düzenlenecek her tedavi kişilere has özel olarak planlanmaktadır. Bu konuda hastalara tedavi amacı ile kullandırılan ilaçlar; hastanın kan basıncını düzenler, kalp ve damarlarının sistemlerini korur aynı zamanda böbreklerin tansiyona bağlı olarak her hangi bir problem yaşamasını engeller.  Bunun yanında dirençli kan basınçları tedavilerinde ilaç yöntemi olumlu sonuç vermediğinde farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Şah damarı ve kalp kasına yerleştirilen özel bir pil bu yöntemlerden biridir. Bu sistem sayesinde şah damarı üzerinde bulunan aygıt; tansiyon yükseldiğinde otomatik olarak tepki vermekte paresempatik sistemi uyararak tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.

İyi Gelen Şeyler

Yüksek tansiyon sorunları olan hastaların ilk olarak günlük hayatlarını dengelemeleri ve sağlıklı bir hayat felsefesi benimsemeleri gerekmektedir. Bu yolda hastaların yapmaları gereken önemli ayrıntılar bunlar bulunmaktadır. Bu ayrıntılara şu şekilde örnek verebiliriz:

  • Yüksek tansiyon hastalarının veya bu konuda risk sahibi olanların hayatlarından tuzu azaltmaları gerekmektedir.
  • Fazla olan kilolarından kurtulmalı ve kilolarını kontrol altında tutmaya özen göstermeleri gerekir.
  • Hipertansiyon hastaları için düzenli yapılan egzersizler tansiyonu dengelemekte iyi gelen şeyler arasında yer almaktadır. Yüksek kan basıncı sahiplerinin hiçbir şey yapamasa bile düzenli olarak yürüyüş yapmaları gerekmelidir
  • Hipertansiyon konusunda dengeleyici olan bir takım şifalı bitkiler ve kürler bulunmaktadır. Çiğ badem, Hindistan cevizi suyu, yulaf ezmesi, zerdaçal bu konuda kan basıncını dengeleyen etken bir tedavi yöntemidir..

Hipertansiyon Tedavi Yöntemleri

 

Diyet Listesi

Yüksek tansiyon hastalarının beslenme konusunda son derece dikkatli ve özenli olması gerekmektedir. Sofralarından ve hayatlarından tuzu mümkün olduğu kadar uzak tutmaları önemli bir ayrıntıdır. Bunun yanında hipertansiyon hastaları yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, hamurlu tatlılar ve hamur işlerinden, Sucuk ve salam gibi işlenmiş gıdalarla sakatat gibi kan basıncının yükselmesini sağlayan gıdalardan, katı yağlardan uzak durması gerekmektedir. Hipertansiyon hastalarının bol miktarda salata, meyve ve sebzeye ağırlık vermeleri önemli bir ayrıntıdır.

Kan basıncını dengelenmesini ve düşürülmesini sağlayan bir takım bitki kürleri de bulunmaktadır. Buna örnek olarak maydanoz ve limon kürünü verebiliriz. Oldukça kolay bir şekilde yapılabilen bu kürde parçalara ayrılmış kabuklu bir limon, bir avuç maydanoz ve bir bardak su yeterli olmaktadır. Bütün malzemeler bir miksere atılır karıştırılır ve her sabah kahvaltı öncesinde aç karnına tüketilir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.