Gebelikte Hipertansiyon Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Anne adayının 20. haftadan sonra yüksek tansiyonunun olması, hem anne adayının hem de bebeğin yaşamını tehdit edecek olan, ciddi komplikasyonlar oluşmasına neden olacak bir durum olur.

Gebelikte Hipertansiyon

Gebelikte sıklıkla karşılaşılmakta olan komplikasyonlardan bir tanesi hipertansiyon olmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her 10 hamile kadının 1’inde hipertansiyon yaşanmaktadır. Gebelikte yaşanmakta olan hipertansiyon, normal hipertansiyondan daha farklı olmaktadır.

Hamilelikte başlayan 6. haftadan sonra ve 2. trimesterin tam olarak ortalarına kadar anne adayının kan hacminde her zaman hızla artış olacaktır. Gebelikte eğer ki anne adayında daha önceden hipertansiyon görülmemesi durumunda gestasyonel hipertansiyon olmaktadır. Gebe kadınlarda gestrasyonel hipertansiyon 20. hastasından sonra ortaya çıkacak olan bir durumdur.

Gebelikte Hipertansiyon Nedenleri

Hastanın daha öncesinde kronik hipertansiyon yaşayıp yaşamadığı tespit edilecektir. Gebeliğin 20. haftasından önce olmaması, hastalığın daha öncede var olduğuna işaret etmektedir. Gebe bir kadına hipertansiyon tanısı koyulabilmesi için tansiyonun 140/90 mmHg’den daha yüksek olması gerekmektedir. Genellikle yaşanacak olan bu tansiyon sorunu primer hipertansiyon olarak tanısı konulmaktadır. Sıklıkla obez anne adaylarında ya da yaşı ilerlemiş olan anne adaylarında görülmektedir. 

Gebe kadında kronik hipertansiyon oluşması durumunda yapılan araştırmalar sonucunda %25 kadarında preeklamsi geliştiği görülmektedir.

Daha çok gebeliğin ikinci yarısından sonra ortaya çıkacak olan gestasyonel hipertansiyon gebe kadında preeklampsinin benzeri olan belirtilerin olmadığı durumlarda ortaya çıkacak ve gebe kadınların yaklaşık olarak %6 kadarında da görülecektir. 

Gebelikte yaşanmakta olan yüksek kan basıncı sonucunda meternal ve perinatal komplikasyonların olmasına neden olacaktır.Yaşanacak komplikasyonlar sıklıkla şunlardır:

  • Plasenta ablasyon;
  • Akselere hipertansiyon;
  • Organ hasarının oluşması;
  • Bebeğin gelişiminde anormallikler;
  • Erken doğum;
  • Prematürite.

Gebeliğin sonucunda oluşacak hipertansiyon sonucunda preeklampsi, eklampsi görülmektedir. Annenin kendisini sürekli olarak stresli hissetmesi, gebelik esnasında hareket etmemesi, şeker hastalığının olması gibi durumlar gebelikte ciddi oranda kan basıncının artmasına neden olacak. Bu durumda da yüksek tansiyonun gelişmesine neden olacak bir durum görülecektir. 

Gebelikte Hipertansiyon Belirtileri

Gebelikte meydana gelen yüksek tansiyon sonucunda anne adayının felç geçirme riskinin olması bilinmektedir. Hipertansiyonun gebelikte herhangi bir belirti vermeden de bir süre gelişebilecek olduğu gibi annenin ve bebeğin böbrek, beyin ve kalbine zarar vermesi ile bilinmektedir. Bu nedenle de kişinin en az 10 dakika dinlendikten sonra tansiyonunu sık sık ölçtürmesi gerekmektedir. 

  • Halsizlik;
  • Geçmeyen yorgunluk;
  • Baş ağrısı;
  • Baş dönmesi;
  • Burun kanaması;
  • Hareket etmede zorlanma;
  • Çok sık idrara çıkma;
  • Bacaklarda şişme.

Gebelik esnasında anne adayının sık sık tansiyonunu ölçtürmesi ve yukarıda yazılan belirtileri görmesi sonucunda doktoruna giderek bu durum karşısında tedavi görmesi gerekmektedir. Annenin görme sorunları, şiddetli baş ağrılarının olması gibi durumlar söz konusu olması durumunda kan basıncının yüksek olması durumlarda çift görme gibi durumlar görülecektir.

Hamilelikte Hipertansiyon Tedavisi ve Bakımı

Geçirilen yüksek hipertansiyon tedavisinde intraserebral kanama sonucunda oluşacak anne ölümlerini engellemeyi amaçlayacaktır. Yapılacak olan tedavi sonucunda şiddetli bir hipertansiyon yaşayan anne adaylarında tansiyon değerinin 160/100 mmHg olması görülecektir. Bunun düşürülmesi hedeflenmektedir. Tedavi sırasında tansiyonu aniden çok fazla düşürmemek önemlidir. Tansiyon aniden hızlı bir şekilde düşmesi durumunda plasentanın kan akışının azalmasına neden olacaktır. 

Anne adayına fetalin etkilenmeyecek olduğu Anti-hipertansif bazlı ilaçlar verilmektedir. Bunlar parenteral labetalol, hidralazin, oral nifedipinin tarzında olan ilaçlar bebeği çok fazla etkilememediği ve düşük olma ihtimalinin azalttığı görülmektedir.

Tedavinin her zaman için amacı hem gebe kadının hem de bebeğin sağlıklı olmasını hedeflemektedir. Yüksek tansiyon tanısı konulduktan sonra hastalığın şiddetine bağlı olarak tedavi uygulanacaktır. Antihipertansif tedavide her zaman için kan basıncının güvenli ve kabuledilebiir sınırlarda olması hedeflenmektedir. Bu aşamada uygulanacak olan tedavinin akut hipertansif olarak kabul edilecektir. Yükselmiş kan basıncının oral yolla etkili olan ve fetal ya da anneye zarar vermeyecek olan ilaçlar tercih edilecektir. Bu ilaçlar nifedipin ilaçlar olmaktadır. Kan basıncının düzelmesini sağlayacak ve kontrol altında olmasını sağlayacaktır. Antihipertansif ilaçlar verilme nedenleri kan basıncını kontrol etmek ve konjestif kalp yetmezliğini önlemeyi hedeflemektedir. 

Hemşirelik bakımı gebe kadının ve bebeğin sağlığını korumak, yaşamı tehdit edecek durumları ortadan kaldırmak olacaktır. Gebe kadının tuzlu ve şekerli yememesini, düzenli bir şekilde egzersiz yapmasını ve sık sık kan basıncının değerlerini doktora bildirmek için tansiyonunu ölçmesi gerekmektedir. Doktor tarafından anne adayına verilen ilaçları düzenli olarak vermesi ve ilaçların herhangi bir yan etkisinin olup olmadığını da incelemesi gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.