Kalp Yetersizliği Nedenleri ve Kalp Yetmezliğine Bağlı Hastalıklar

Kalp kasının güçlü bir şekilde kanı diğer organlara ulaştırmak amacıyla pompalayamaması sonucunda ortaya çıkacak olan hayatı tehdit eden kronik bir hastalık olmaktadır.

Kalp Yetersizliği

Kalp yetersizliği bir hastalık olarak gelişmeyecek ve birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan bir sendrom olarak meydana gelecek ve kişilerin hayatını kaybetmesine neden olan bir durumdur. Kalp yetersizliğinin fizyopatolojik açıdan kalbin kasılma ve gevşemesinde güçsüzlük ortaya çıktığı zaman kan pompalamasında azalma olarak meydana gelecektir. Kişilerin kalbinin tam olarak görevini yapamaması sonucunda ortaya çıkacak olan, hastalığın en fazla belirtisi olarak kişinin çok çabuk yorulması, nefes almada güçlük çekmesi ve ayak bileklerinde şişkinlik olmasıdır. Daha çok 65 yaş üzerinde erkeklerde görülecek bir hastalık olsa da, günümüz koşullarında 30 yaşında bir genç bireyin de kalp yetmezliğine yakalanma riski vardır. Bu nedenle de doktorlar her zaman için 30 yaş ve altında olan insanları da uyarıyor ve 30 yaşından daha gençlerde de doktorların kalp yetmezliği tanısı koyacakları unutulmamalıdır. Hafif ya da şiddetli olan kalp belirtileri görülmesi durumunda, kardiyoloji bölümü kalp yetmezliğine bakar. Bu nedenle de muayene olmalıdır.

Kalp Yetersizliği Belirtileri

Kalp yetmezliği bazı kişilerde bir belirti olmadan ortaya çıkacakken bazı kişilerde ise şiddetli ya da hafif belirtiler ortaya çıkmasına neden olur. Nefes darlığı, sürekli olan ve geçmeyen yorgunluk, bacaklarda ve ayak bileklerinde su toplaması sonucunda şişme sıklıkla görülen en fazla belirtiler arasında olmaktadır. Mitral kalp yetmezliğinde ve diğer kalp yetmezliklerinde hafif ya da şiddetli olarak şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Kronik ve balgamlı öksürük;
  • Gece uyanma;
  • Karnın şişmesi;
  • İştah kaybı;
  • Hızlı kilo alma;
  • Mide bulantısı;
  • Bayılma;
  • Konsantrasyon zorluğu;
  • Göğüs ağrısı.

Kalp Yetersizliği Nedenleri 

Kalp yetmezliğinin ortaya çıkmasında koroner damarlarda tıkanıklık olması ya da kişinin kalp krizi geçirmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalp yetmezliğinin en yaygın belirtileri arasında ve kan dolaşımını düşürmesine neden olur.

Yüksek tansiyon hastalarının kan basıncının yüksek olması ve yüksek tansiyon hastalarının sıklıkla kalbin vücudunun her tarafında sağlıklı bir şekilde kan dolaşımını tansiyon yüksekliğinden dolayı ulaştırmakta zorlanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Yüksek tansiyon hastalarının sıklıkla kalp kasının sert olmasına neden olur.

Miyokardit, kalp kasının iltihaplanmasına neden olan bir virüsün kaynaklanması sonucunda sol kalp yetmezliğine neden olacaktır.

Kalbin valflerinin kalpten doğru bir şekilde kan akışının olmasını ve geriye doğru akmasını engelleyecektir. Eğer ki kalp kusuru olması durumunda ya da kalp enfeksiyonu sonucunda kalbin hatalı bir şekilde kalp kapaklarının oluşması sonucunda ortaya çıkabilir.

Ayrıca kalp yetersizliğinin oluşmasına neden olan hastalıklar arasında diyabet, HIV, hipertiroidizm, hipotiroidizm, hemokromatosis ve amiloidoz gibi kronik hastalıkların oluşması sonucunda da meydana gelebilir.

Kalp Yetersizliği Çeşitleri

Kalp yetmezliği belirtileri yaşamakta olan kişilerin ilk olarak Kardiyoloji doktoruna gitmeleri gerekmektedir. Hastalığın tanısını koymak için doktor tarafından bir takım testler yapılacak ve kalp yetmezliğinin hangi türü olduğu ve hangi derecede olduğu da yapılan testler sonucunda ortaya çıkacaktır. Kalp yetmezliği kronik bir hastalık olmasına rağmen, doktor tarafından yapılan testler sonucunda erken teşhis edilmesi kişilerin hayatını kurtaracaktır.

Mitral Kalp Yetersizliği

Sol ventrikülün daralması ve ventrikülden atriyuma kan sızıntısı sonucunda mitral kapak tamamen kapanmaması sonucunda mitral yetersizlik meydana gelecektir. Mitral kalp yetersizliği romatizmal ateş veya bir enfeksiyondan kaynaklanan çok ciddi bir durum olmaktadır. Kalp kapağına bağlanmakta olan kasın bir kalp krizinden kaynaklanan bir sorunundan dolayı da mitral kalp yetersizliği olabilir. Sıklıkla oluşması sonucunda hastalarda hırıltılı nefes alışları olacaktır. Başlangıcı olması durumunda ise hafif belirtiler ortaya çıkacağı gibi hiç belirti olmayabilir.

Sistolik Kalp Yetersizliği

Sol ventrikül kuvvetli kontraksiyon yapamıyor ve pompalama problemi olması durumunda gelişecektir. Belirtileri daha çok yorgunluk olarak ortaya çıkacak ve kişilerin hayatı içerisinde dinlenmeleri sırasında bile ortaya çıkacak olan yorgunluk belirtileri arasındadır. Sürekli olarak öksürük, hırıltılı bir şekilde nefes alıp verme ve solunum problemleri, daha çok nefes darlığı ortaya çıkacak ve kafa karışıklı meydana gelecektir. 

Diyastolik Kalp Yetersizliği

Sol ventrikül, gevşememesi ya da tam olarak kan doldurmaması sonucunda pompa yapamaması sonucunda ortaya çıkacak bir hastalıktır. Belirtileri arasında kalp yetmezliğinde en çok görülen hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı gibi belirtiler görülecektir. Başlangıcında belirtileri hafif bir şekilde görülmektedir. İleri evrelerinde ise şiddetli yorgunluk görülecektir.

Gençlerde Kalp Yetersizliği

Kalp yetmezliğinin nedenlerinden biri de tiroid hormonunun eksiliği olan hipotiroidi sonucunda meydana gelecektir. Hastanın hipotiroidi olması sonucunda kalp kasının gücünde ciddi oranda azalma meydana gelecektir. Bu durum 30’lu yaşlarında olan gençleri de etkilemektedir. Eğer ki hipotiroidi hastalığının tedavisi yapılmaması durumunda damar sertliği gibi çok ciddi olan sonuçların olmasına da neden olacaktır. Ayrıca hipotiroidi hastalığı sonucunda kalpte büyüme olacak ve pıhtı oluşumuna neden olacağı gibi yüksek tansiyon yaşanmasına da neden olur. Bu nedenle de 30’lu yaşlarına gelmiş olan bir kişinin hipotiroidi dikkat etmelidir.

Koah A Bağlı Kalp Yetersizliği

KOAH hastalığı akciğerlerde oluşan solunum problemi oluşmasına neden olan bir durumdur. Hastalarda sol kalp yetmezliği olması durumunda yüksek tansiyondan ya da koroner damar tıkanıklığından ortaya çıkabilir. Düşük oksijenli kanın akciğerlere gitmesi sonucunda sol tarafta görülecek kalp yetmezliği görülecektir. Göğüs doktorları KOAH hastalığına bakar. Kalp yetmezliği sonucunda ya da KOAH hastalığı sonucunda yeterli miktarda oksijenli kan kalbe ulaşamadığında sağ kalp yetmezliğinin oluşması görülecektir.

Kalp Yetersizliğine Bağlı Hastalıkları

Kalp yetmezliği görülmesi durumunda bunun sonucunda kişilerin yaşayacak olduğu kalp yetmezliğine bağlı olarak bir takım hastalıklar yaşanabilir.

Kişilerde meydana gelecek olan kalp yetmezliği sonucunda böbreklere kan akışını azalması durumunda, böbrek yetmezliğine neden olabilir. Kalbin kan akışını doğru yönde akmasını sağlayacak olan kapakçıklarında sorunlar gelişebilir. Daha çok kalbin büyümesi neticesinde ortaya çıkacaktır. Kalp ritim sorunlarının oluşması kalp yetmezliğinden potansiyel bir komplikasyon sonucunda olacaktır. Kişilerin karaciğerine fazla bir şekilde baskı uygulaması sonucunda sıvı birikimine neden olacak ve karaciğerin düzgün çalışamamasına neden olur. Böbrek yetmezliği oluşması sonucunda kişinin diyaliz makinesine girmesi, böbrek fonksiyonlarını diyaliz makinesi sayesinde sağlaması gerekmektedir.

Kalp Yetersizliği Tanısı

Hastalarda herhangi bir kalp yetersizliğinden şüphelenilmesi durumunda yapılacak olan Ekokardiyografi testi sonuçlarında sol ventrikül EF %55 ile %70 arasında olması normal kabul edilmektedir. Ejeksiyon Fraksiyonu EF değerinde %30 ya da EF %20 olması gibi bir durumda kalbin pompalama yeteneğinin normalin çok altında olduğu ve yaşamı tehdit edecek seviyelerde olduğu anlaşılacaktır. Ejeksiyon Fraksiyonu EF değerinin %20’nin altında olması demek hastanın ölümüne neden olacak ciddi bir durum olmasına neden olacaktır. Bu nedenle de %20 altında EF değeri yapılan test sonucunda ortaya çıkması durumunda hastanın vakit kaybetmeden tedavisinin hastane ortamı içerisinde yapılması gerekmektedir. %20 EF değeri tanısının konulmuş bir hastanın ilaç tedavisi ya da diğer tedavi yöntemleri uygulanacaktır. %20’nin üzerine çıkması ve hastanın yaşam kalitesini düşürecek olan %20 değeri çok ciddi bir rakam olup hastanın ilerleyen durumlarda kalp nakli bile yapılması söz konusu olabilir. Hasta kalp nakli yapılması sonucunda bir sonra ki test sonucunda EF değerinin %20’nin üzerinde olması beklenecektir. 

Hastalığın teşhisinde kan tahlili de yapılmaktadır. Daha çok kan tahlili yapılma nedenleri kan seviyesinde kalp kasının zayıflamasına neden olacak bir durumun olup olmadığına bakmak amacıyla yapılır. Böbrek fonksiyonları, karaciğer fonksiyon testleri, tiroid fonksiyonları gibi kan testleri yapılacaktır.

Kalp Yetersizliği Tedavisi

Kalp yetmezliği yaşandığından şüphelenen kişiler hırıltılı nefes alışı ya da hafif belirtileri olması durumunda kardiyoloji doktoruna gitmelidir. Mitral kalp yetmezliğinde ya da diğer kalp yetmezliği tanısı konulup ilaç tedavisi başlandıktan sonra, fayda etmemesi durumunda ve hastalığın ileri aşamaları olduğunda Kalp ve Damar Cerrahı tarafından ameliyat edilecektir.

Kalp yetersizliğinin dereceleri de bulunmaktadır. Dereceleri hastalığın belirtilerine göre ve hastalığın ciddiyetine göre de değişecektir. Hastalığın dereceleri çok ciddiye alınmalıdır. Dereceleri artmaması için kişi sağlığına çok dikkat etmeli ve derecelerin ilerlememesi hastalığın belirtilerinin artmaması için bu dereceleri hafifletmek için kişi çok dikkatli olmalı ve herhangi bir sigara kullanmamalı, yüksek kolesterollü yiyecekler tüketmemesi gerekmektedir. Doktor tarafından her zaman için söylenen yapılmalı, hastanın tansiyon yüksekliğini kontrol altında tutmalı, gerektiği zaman tansiyonunu dengelemek için doktor tarafından reçete edilen hastanın tansiyon ilaçlarını kullanması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.