Kalp Damar Ameliyatları, Nedenleri ve İyileşme Süreci

Kalp ve damarlarla ilgili yapılan ameliyatlar gelişen tıp teknolojisine bağlı olarak artık farklı ve oldukça basit yöntemler uygulanarak yapılabilmektedir.

Kalp Damar Ameliyatı

Damarlarda, kalp kasında ve kapakçıklarını kapsamakta olan kardiyovasküler sistemde oluşan her hangi bir sorun bütün vücut açısından risk oluşturabilen sonu felç veya ölüme varabilen ciddi hastalıkların bulunduğu tablolar oluşturmaktadır. Bazı durumlarda üşütmeye bağlanabilen bir göğüs ağrısı bile ihmale geldiğinde sonu ölümle bitebilen ürkütücü tablolar çizebilmektedir.

Günümüzde meydana gelen ölüm oranlarının büyük bir yüzdesini alarak; ölüm nedenlerinde ilk sırayı oluşturan kalp ve damar rahatsızlıkları konusunda yapılan tedaviler uzun bir zamandır doktorların araştırma konusu olmuş; bu yolda gerek tedavi yöntemlerinde gerekse cerrahi müdahalelerde büyük gelişmeler kayıt edilmiştir.

Eskiden kalp ve damar ameliyatlarında uygulanan geleneksel diye isimlendirilen büyük kesikler hatta göğüs kemiklerinin kesikleri varken; günümüzde minimal invizav yöntemler, koltuk altı ameliyatları, kasık veya el ve kol bileklerinden girilerek yapılan anjiyografik uygulamalar sayesinde kalp kapakları, damarlar, kalp kası gerekli olan düzenlemelerle tedavi edilebilmektedir.

Kalp damar ameliyatlarının uygulama alanlarına örnek olarak şu örnekleri verebiliriz.

  • Damar genişlemeleri
  • Damar tıkanmaları
  • Kalp kapakçıkları onarılması ve değiştirilmesi
  • Kalp kasında hasarlı olan bölümleri gerekli olan tedavisi ve onarılmasını yapılması
  • Kalp ritim sorunlarının çözümlenmesi için cihazlar takılması
  • Kalp nakilleri

Nedenleri

Kalp ve damarlar insan vücudunda bütün organların dokuların ve hücrelerin gerekli olan besinleri, gereken zaman dilimi içinde almasına yardımcı olarak bütün vücut mekanizmasının işleyişini ve sağlığını kontrol etmektedir. Damar ve kalpte ameliyat gerektirebilecek pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.

Dünyada yaşanan ölüm oranlarının nedenleri arasında ilk sırayı alan kalp ve damar rahatsızlıkları konusunda ameliyat gerektiren sorunların oluşum nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Damarlarda kolesterol ve yağ plaklarının oluşarak meydana gelen daralmalar
  • Damar genişlemeleri
  • Damar tıkanıklıkları
  • İlerleyen yaşa bağlı olarak damarların esnekliğini kaybetmesi
  • Hipertansiyon sorunları
  • Yüksek kolesterol rahatsızlıkları
  • Diyabetik hastalıklar
  • Kalp kapakçıklarında oluşan kireçlenme, genişleme veya tıkanmalar
  • Kalp kası iltihapları
  • Ritim bozuklukları

Yapım Aşamaları

Kalp ve damar rahatsızlıklarıyla ilgili gelişen tıp bilimine paralel pek çok yeni ameliyat yöntemi ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında en sık uygulanan geleneksel yöntemle yapılan açık cerrahi ameliyatlar, anjiyo ile stent veya balon uygulamaları, minimal invaliz uygulamaları olmaktadır. Geleneksel yöntemlerle yapılan operasyonların yapım aşamasında göğüs kemiği kesilirken minimal invaziv sisteminde ufak kesiklerle hastaya gerekli olan tedavi yapılmaktadır. Genel anestezi uygulanarak yapılan cerrahi müdahalelerde kalp; akciğer ve kalp makinesine bağlanarak durdurularak kansız ve hareketsiz bir haldeyken gerekli olan tedavi yapılmaktadır.Bu operasyonlar yaklaşık dört ile altı saat arasında sürebilmektedir.    

Kalp Damar Ameliyatları

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kalp ve damarla ilgili her hangi bir cerrahi müdahale geçirecek olan hastaya yapılacak tıbbi hazırlık yanında hastanın dikkat etmesi gereken kuralları eşliğinde yapılacak müdahaleye hazırlanmak için yapması gereken bir takım girişimler bulunmaktadır. Hastanın ameliyata hazırlanma yolunda uygulayacağı bu kurallar hem yapılacak operasyonun başarılı bir şekilde sonuçlanmasına hem de ameliyat sonrası ortaya çıkacak olan iyileşme sürecinin kısalmasına yardımcı olacaktır. Hastanın ameliyat öncesi hazırlık aşamalarına şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Kalp veya damarla ilgili olarak bir operasyona girecek olan hastanın yapılacak ameliyattan bir gün önce kullandığı ilaçları bırakması gerekmektedir. Bu konuda hastanın vitamin veya ağrı kesici bile kullanmaması gerekmektedir.
  • Ameliyat tarihi saptandığında; cerrahi müdahaleye girmeden iki hafta önce hastanın ne sigara ne de alkol alımında bulunmaması gerekmektedir.
  • Hasta yine ortalama olarak iki hafta önce kullandığı kan ilaçlarını bırakmalıdır.
  • Kalp ve damarla ilgili ameliyat olacak hastanın bir gün önce her hangi bir enfeksiyonun oluşmasının önlemek amacıyla bakteriyel bir sabunla banyo yapması gerekmektedir.
  • Hastanın cerrahi müdahale öncesi ortalama yirmi dört saat öncesinde yemek yemesi ve herhangi bir sıvı tüketmemesi gerekir.
  • Hasta ameliyat olmak için hastaneye gelirken yapılan bütün testlerini ve tahlillerini yanında getirmelidir.

İyileşme Süreci

Kardiyovasküler sistem; kalp veya damarla ilgili herhangi bir ameliyat geçiren hastanın iyileşme süreci yapılan ameliyatın çeşidine ve hastanın ameliyat sonrası tedaviye verdiği desteğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Basit bir damar ameliyatında bir hafta içinde normal hayatına dönebilen hasta, kalp ameliyatı sonrasında bir buçuk iki aya yakın evde dinlenebilmektedir.

Ameliyat olan hastanın operasyon sonrasında, beslenmesine, dinlenmesine dikkat etmesi; kendisine verilen önerileri harfiyen uygulaması gerekmektedir. Hastaya hastanende çıkarken hemşireler veya diyetisyen tarafından bir diyet listesi verilir. Tuzsuz ve katı yağlardan, kızartma ve hazır gıdalardan uzak tutulan bu diyet listesi genel olarak beyaz et, balık, sebze ve meyve içeriklidir. Hastanın kilo sorunu varsa bu kilolarından kurtulması kalp ve damar sağlığı bakımından oldukça önemli bir etkendir. Ameliyat sonrası hasta tütün ürünleri, sigara ve alkolden uzak durmalı, psikolojik baskı ve stresten kaçmalıdır. Varsa ameliyat sonrası doktor tarafından verilen ilaçları aksatmadan zamanında kullanmalıdır. Bunun yanında doktor önerisiyle yapılacak egzersizler veya yürüyüşler hastanın iyileşme sürecini kısaltacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.