kalp Batması Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Günümüzün önemli bir sağlık problemi olarak kabul edilen kalp batması; farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Temelinde yatan en önemli nedense kalp ve damar hastalıkları olmaktadır.

Kalp Batması

Farklı sebepleri bulunan kalp batma hissi oldukça ciddi bir sağlık problemi olabilmektedir. Kalbinde batma hissi konusunda şikayetleri bulunan hastaların; bu batma altında yatan nedenleri muhtemelen koroner bir damar hastalığı olabilmektedir. Genel olarak kalpte batma duygusu olan hastaların bu sorunlarının ana nedeni koroner damar hastalıklarıyla; batma hissiyle birlikte hastanın vücudunun sol tarafında bir uyuşma hissi oluşmaktadır. Çenelerine kadar kayan bu uyuştuğu efor sarf ederken kalpte sıkışma hissi takip eder.

Damarlarda farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkan daralma sonucunda hastanın kalbi yeterli olarak beslenemediğinden, kan pompalaması sırasında zorlandığından kasılır. Batma, ağrı gibi ikazlar vermeye başlar. Zamanında müdahale edilemeyen bu gibi durumlarda beklenen tablonun son aşaması kalp krizi olmaktadır. Bu sonuç hastayı, yaşamını yitirmesine kadar götürmektedir.

Önemli bir belirti olan kalp batması, sıkışmalar ve ağrılar kesinlikle ciddiye alınıp; zaman kaybetmeden bir doktora giderek gerekli olan tahlil ve testlerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Zamanında fark edilip tedavisine başlanıldığı takdirde hasta belki de ilaç tedavisi ve hayat şartlarını sağlıklı bir tarza çekmesi sayesinde tedavi olacaktır.

Nedenleri

Kalpte ortaya çıkan batma hissi her ne kadar ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklansa bazı durumlarda sosyal hayatın dengesizliği, aşırı yorgunluk, psikolojik etkenler, yanlış beslenme, aşırı kilo alımları gibi kolay çözülebilen sorunlardan ötürü baş göstermektedir.

Bu yüzden ihmal edilmeden hemen bir doktora başvurup altında yatan kesin nedenin araştırılıp gerekli olan tedaviye başlanması çoğu zaman hayati önem taşıyabilmektedir. Kalpte oluşan batma hissinin altında yatan nedenler arasında en önemlilerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Yüksek tansiyon hastalığı
  • Çeşitli nedenlerde oluşan damarlarda meydana gelen sertleşmeler
  • Damarlarda meydana gelen daralmalar
  • Kalp hastalıkları
  • Daha önce kap ve damarla ilgili herhangi bir sağlık sorunu veya cerrahi müdahale yaşamış olmaları
  • Sağlıksız ve hatalı beslenme alışkanlıkları
  • Aşırı kilo alımları
  • Yoğun stres ve psikolojik baskılar
  • Ani yaşanan şoklar
  • Diyabet hastalıkları
  • Kalbin beslenmesinde yaşanan sorunlar
  • Vücutta bulunan vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Hareketsiz bir hayat tarzı gütmek
  • Alkol, uyuşturucu, sigara gibi bağımlılıklar
  • Aşırı yorgunluk
  • Soğuk algınlığı 

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Nefes alma sırasında çekilen zorlanma duyguları; kalpte batma hissi uyandırabilmektedir. Çoğu zaman neredeyse bütün insanların belli aralıklarla yaşadığı bir sağlık sorunu olan kalpte batma bazı durumlarda önemsiz ve tedavi gerektirmeyen, tamamen çevresel faktörlere bağlı oluşa bilmekteyken

Kalp Batması Tedavisi

; bazı durumlardaysa kalp damar rahatsızlıkları gibi ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilmektedir.

 

Bazı durumlarda kalpteki batma, sırt bölgesine yayılabilmektedir. Batma hissi birkaç saniye sürebileceği gibi birkaç gün de sürebilmektedir. Bu sağlık sorunun tedaviyle ilgili olarak ilk önce hastalığın kesin oluşum nedenini anlayabilmek için gerekli olan testler ve tahliller yapılır. Eğer bu hastalığın oluşum nedeni herhangi bir çevresel nedenden kaynaklıysa, oluşum nedeni ortadan kaldırılmaya çalışılır. Eğer kalpte batma hissi herhangi bir kalp veya damar hastalıkları belirtisi olarak ortaya çıkmışsa durum ciddiyet kazanır.

Bilhassa damarlarda oluşan daralmalar kalbin yeterli oranda kanı pompalamasını güçleştirdiğinde zorlanmasına neden olur. Bu durumda hasta kalp bölgesinde batma, ağrı, uyuşma veya sızı hissedebilir. Damar tıkanıklığıyla ilgili olan tedavi; damarın tıkanma oranına bağlı olarak değişmektedir. Eğer tıkanma oranı yüzde ellinin altındaysa hastaya ilaçlarla tedavi yöntemi uygulanır. Bu konuda kullanılan ilaçlar; damarları güçlendirmekte, kanın akışkanlığını sağlamakta, pıhtılaşmayı önlemektedir.

İlaç tedavisinin işe yaramadığı veya yeterli gelmediği durumlarda hastaya anjiyografi yöntemiyle tıkalı olan damar üzerine balon sistemiyle stent takılarak genişletip güçlendirilmesi yöntemine baş vurulur. Bunun da yeterli gelmediği durumlarda artık tek seçenek cerrahi uygulamalardır.

İyi Gelen Şeyler

Kalpte batma hissi yaşayan hastaların; uygulanan tedaviye kendi hayatlarında bir takım düzenlemeler yaparak destek olmaları gerekmektedir. Kalp batması konusunda şifalı olan ve iyi gelen uygulamalar vardır. Kalpte batma hissine iyi gelen uygulamaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Yemek alışkanlığını tedaviye uygun bir hale getirme. Kızartmalar, hazır gıdalar, yağlı yiyecekler, konserveleri hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir.  Bunun yerine lif bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz. 
  • Hastanın psikolojik sorunlardan ve stresten kaçarak huzurlu hayata yönelmeleri şarttır.
  • Kalbinde batma hissi olan hastaların kesin olarak alkol, uyuşturucular ve sigara gibi bağımlılıkları varsa kurtulmaları gerekmektedir.
  • Tansiyon veya şeker gibi hastalıklar; kalpte batma hissinin temelinde yatan nedenler arasındaysa; bu tür sağlık problemlerinin acil olarak tedavisinin yapılması gerekmektedir.
  • Hastanın hareketli bir yaşam felsefesine geçmesi bunun yanında ağır spor hareketleri ve egzersizlerden kaçınmaları gereklidir.
  • Bir takım bitki kürleri, şifalı bitkiler, bitki çayları kalp batması konusunda şifalı olmaktadır. Hastanın kendi tıbbi tedavisini uygulayan doktora danışarak bitkisel tedavi yollarından da destek alması; kalp batması konusunda yapılan tedavide olumlu sonuçlar vermektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.