Kalbe İğne Batması Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Kalbe iğne batması duygusu kimi zaman altında önemsiz bir neden taşımakta; kimi zamansa kalp veya damar hastalıkları gibi ciddi bir problemin belirtisi olabilmektedir.

Kalpte İğne Batması

Vücudun merkezi konumunda olan; bütün organların, dokuların ve hücrelerin damarlar vasıtasıyla temiz kanı, oksijeni pompalayarak beslenmesini sağlayan kalpte ve ona bağlı olan damarlarda zaman içinde çeşitli etkenlere bağlı olarak, farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Dünyada yaşanan ölüm oranlarında ilk sıralaya gelen kalp hastalıkları konusunda insanların bilinçli olması ve bu konuda yaşanabilecek en ufak bir soruna karşı tedbir alması; insan sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Kalp rahatsızlıkları genel olarak cinsiyet veya yaş gözetmeden herkesin karşı karşıya kalabileceği bir sağlık problemidir. Kalp rahatsızlıkları belirtileri de kişiden kişiye ve oluşma nedenine de farklılıklar göstermektedir. Bazı insanlarda kalpte iğne batması gibi bir his yaratabilirken; bazı kişilerde de ağrılar, sızlamalar, nefes darlıkları, yorgunluk, uyuşukluk ve organlarda işlev kaybı gibi hayatın rutin akışın engellenmesine neden olabilecek problemler görülebilmektedir.

Nedenleri

İğne batması duygusunda genel olarak anlatılmaya çalışılan ağrılar ve uyuşmalardır. Kalp kasında oluşan karıncalanmalar veya diğer bir deyişle iğne batmaları bazı durumlarda yoğun bir şekilde yaşanmakta olan stresler, endişeler, üzüntüler gibi duygulara bağlı olarak gelişebilmekte; bazı durumlardaysa oldukça ciddi bir kalp rahatsızlığın belirtisi olarak kendinı göstermektedir.

İnsan vücudunun en önemli bir parçası olan kalp kasında meydana gelen sorunlar bazı durumlarda oldukça ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Çoğu zaman geç tedavi edildiğinde hastanın yaşamını yitirmesine bile neden olabilen bu sağlık sorunun kişiden kişiye göre değişen farklı nedenleri veya farklı belirtileri olabilmektedir.

Kalbe İğne Batmasının Nedenleri

Kalpte iğne batıyormuş gibi hissedilen belirtilerin fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki ayrı gurupta incelenen nedenleri mevcuttur. Bu tarz bir şikayetle karşılaşan hastanın; hayatı konusunda herhangi bir riske girmeden; derhal bir kardiyologa görünmesi ve gerekli olan testleri yaptırarak gerekli olan önlemleri alması gerekmektedir. Kalbe iğne batması hissinden kaynaklanan sağlık sorunu saptandıktan sonra; hastanın hayati konuda riskini yok etmek veya risk oluşmasını önlemek amacıyla yapılacak tedavi hastanın durumuna ve hastalığın bağlı olduğu nedene göre farklılıklar göstermektedir. Kimi zaman ilaç ve sosyal hayatın düzenlenmesi tedavide yeterli olabilirken kimi zaman da bu sağlık probleminin tedavisi cerrahi operasyonlara kadar gidebilmektedir.

Fizyolojik Nedenler

Genel olarak insan vücudunda meydana gelen fizyolojik değişimler bazı durumlarda kalpte iğne batması gibi duygular uyandırabilmektedir. Kalpte iğne batması tarzında oluşan hissin fizyolojik nedenlerine şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları. Kimi zaman tembellik, kimi zaman yoğun iş temposu insanlar günümüzde hazır gıdalara, kızartmalara, konservelere yöneltmektedir. Yanlış ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığı olan bu gıdalar kalp düşmanıdır. Kalpte çeşitli sorunlar oluşmasına neden olmaktadır.
  • Alınan aşırı kilolar
  • İlerleyen yaş unsuru
  • Diyabetik rahatsızlıklar
  • Egzersizden uzak hareketsiz bir yaşam felsefesi
  • Yüksek tansiyonla ilgili olan rahatsızlıklar
  • Alkol, uyuşturucu veya sigara gibi bağımlılıklar

Patolojik Nedenler

Kalp kasının anatomik yapısında oluşan veya oluşmuş bulunan problemler genel olarak damarların daralması ya da sertleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu şekilde kal vücutta bulunan dokulara, organlara ve hücrelere ihtiyaçları olan temiz kanı yeterince pompalayamaz. Bunun tam tersi de durumlarda mevcut olmaktadır. Damarlarda olan sertleşme veya daralmalar bazı durumlarda kanın kalbe yeteri kadar ulaşmasına engel de olmaktadır. Bu nedenle vücut mekanizması kan dolaşımını gerektiği gibi yapamaz ve buna çok farklı sorunlar oluşmasına neden olur. Bu sorunların paralelinde kalpte iğne batması, ağrı, sızılar oluşmaya başlar.

Kalbe iğne batması hissinin altında yatan nedenleri kısaca şu şekilde sıralayabilmemiz mümkün olmaktadır:

  • Kalp hastalıkları
  • Damarlarla ilgili; tıkanıklık, daralma veya sertleşme gibi sorunlar
  • Tansiyon yüksekliği
  • Kaslarda meydana gelen sıkışmalar
  • Psikolojik sorunlar

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Neredeyse bütün kalp kası rahatsızlıklarında uygulanan tedavi; hastalığın oluşum nedenine ve hastanın yaşam şartlarına bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Genel olarak rahatsızlık ilerleme kaydetmemiş daha olayın başında yakalanmışsa ilaç tedavisi ve hastanın hayatını sağlıklı bir şekle getirmekle toparlanabilmektedir. Fakat kalp rahatsızlıklarının ilerlemesi durumunda tedavi açık cerrahi yöntemine kadar giden bir tablo çizebilmektedir.

Kalbe iğne batması sorununda; oluşum nedeni saptandığında önce etken olan sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır. Yüksek tansiyondan kaynaklanan sorunlarda tansiyonun dengede tutulmasını sağlayan tedavi uygulanır. Eğer duygu değişimleri bu sağlık sorununa neden oluyorsa psikolojik olarak hasta toparlanmaya çalışılır. Bazı durumlardaysa bu sorunun nedeni bir kalp veya damar hastalıkları olabilir. Genel olarak kalbe iğne batmasının ana nedeni damarlarda oluşan daralma veya sertleşmedir. Bu konuda hastaya ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Uygulanan bu tedavide kanı sulandıran, akışını rahatlatan ve pıhtı oluşmasını engelleyen ilaçlar verilir. Hastanın günlük hayatı sağlıklı bir şekle getirilir. Alkol veya sigara kullanılıyorsa bırakması önerilir. Beslenme alışkanlığı düzenlenir. Bazı durumlarda hasta ana tedavi yanında bitkisel tedavilerden de destek alabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.