Kalp Krizi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalbi beslemekte olan koroner damarların plak, yağ ya da kolesterol sonucunda tıkanması neticesinde kan pompalayamadığı durumlarda kalp krizi meydana gelecektir.

Kalp Krizi

Bütün vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi amacıyla kalbin oksijenli kan pompalaması gerekmektedir. Koroner atar damarların plak veya yağ birikmesi sonucunda tıkanma meydana gelecek ve kan akışının engellenmesi söz konusu olacaktır. Kişilerin yaşamı, hayatını tehdit edecek bir durum meydana gelecek olan kalp krizi sorunu çok ciddi bir durum olmaktadır. Kesilen kan akışı sonucunda kalp oldukça ciddi oranda zarar görecektir. Miyokard enfarktüsü olarak adlandırılmakta ve insanların yaşamını tehdit edecek kadar ciddi bir durum olmaktadır.

Kalp krizi geçirilmesi durumunda en yaygın semptomları arasında kalp yetmezliği ve fibrilasyon bulunmaktadır. Kalp krizinin birçok nedeni vardır. Fakat en sıklıkla ailesinde kalp krizi geçirme hikayesi olan kişilerde daha çok görülmesi nedeniyle kalp krizi genetik midir sorusunu akıllara getirmektedir. Koroner damarların görevi kalp kasının kanın ve oksijene ulaşması için kan akışını sağlamak olacaktır. Bunlardan bir tanesi tıkanması durumunda kalp kasına kan akışı azalacaktır. Kan akışı 20 ile 40 dakika içerisinde kalp kasına geri yüklenmemesi durumunda, kalp kasının geri döndürülemeyecek bir şekilde ölmeye başlayacaktır.

Kalp Krizi Nedenleri

Kalp krizi nedenleri arasında Ateroskleroz yani kolesterol plaklarının arter duvarlarına bırakılması sonucunda oluşan bir süreç olacaktır. Bu durum damar duvarlarında sertleşmeye ve arter iç kanalının daralmasına da sebep olacaktır. Daralan damarların vücudun yeteri kadar kan akışı sağlayamaması sonucunda kalp kasına yeterli miktarda oksijenli kan gidemediği durumlarda meydana gelir.

Kalp krizi zaman fark etmeksizin her an gerçekleşmesi söz konusu olabilir. Fakat kişilerde sabah saatlerinde adrenalin hormonunun daha çok salgılanması sonucunda kalp krizinin bu saatler içerisinde meydana gelmesi daha çok görülmektedir.

Birçok insanda koroner damarların plak ya da yağ birikmesi yıllar boyunca sessiz bir şekilde devam edebilir. Gençlik yıllarında sağlıksız beslenme, stres, ailesinde kalp krizi yaşamış olanlar ya da sigara kullanan kişilerde oluşabilir. Bu damarların tıkanmaya başlaması ayrıca sigaranın çok büyük etkisi olmaktadır. kişilerde hızla sigara yüzünden oluşabilir.

  • Yüksek tansiyon;
  • Yüksek kolesterol;
  • Diyabet;
  • Fiziksel aktivite eksikliği;
  • Obezite;
  • Doğuştan kalp hastalıkları.

Koroner damarın sertleşmesi ve daralması sonucunda plakların birikmeye başlamasının kan akışının sağlanamaması durumunda kalp krizi geçirme yaşı erkeklerde 45 yaş üzerinde, kadınlarda ise 55 yaş üzerinde olanlarda görülse bile günümüzde birçok çevresel faktör ya da beslenme alışkanlığının kötü olması nedeniyle kişilerde kalp sağlığını etkilemesi nedeniyle kalp krizi meydana gelmektedir.

Bazı hastalarda kalp spazmı meydana gelmektedir. Kalp krizi ile spazmı farklı olmaktadır. Spazm geçiren bir kişinin kısa bir süre içerisinde geçerken kalp krizi ise 20 dakika ya da daha uzun bir süre yaşanabilir.

Kalp Krizi Belirtileri

Bazı kişilerde koroner damarlarda bir kolesterol plakasından dolayı damarların içerisinde kan pıhtısının olması söz konusu olabilir. Bunun sonucunda kan akışı her geçen gün azalarak kalp krizine neden olur. Kalp kasına ulaşacak olan kan oksijen kaynağının azalması durumunda kasın ihtiyacı olan kan akışı sağlanamaması durumunda en sıklıkla kişilerde göğüs ağrısı meydana gelecektir. Göğüs ağrısı bazı kişilerde ise hiçbir zaman yaşanmayacaktır. Yaşandığı zamanlarda ise bu ağrı basınç şeklinde kendisini göstereceği gibi aynı zamanda bıçak sağlanıyor gibi bir anda şiddetli bir şekilde de ortaya çıkabilir. 

  • Göğüs sıkışması;
  • Vücudun üst bölgelerine yayılmakta olan ağrı;
  • Çene ağrısı;
  • Diş ağrısı;
  • Baş ağrısı;
  • Nefes darlığı;
  • Mide bulantısı;
  • Kusma;
  • Karnın üst bölgesinde şiddetli ağrı;
  • Soğuk bir şekilde terleme;
  • Mide yanması;
  • Hazımsızlık;
  • Daha çok vücudun sol tarafında ağrı;
  • Kadınlarda sağ kolda da ağrı;
  • El parmaklarına kadar ulaşan ağrı;
  • Uyuşma ve karıncalanma;
  • Üst sırt ağrısı;
  • Genel halsizlik;

Bazı kişilerde ise hiçbir belirti olmadan da kalp krizi yaşanacaktır. Bazılarında ise aylar öncesinde bu belirti meydana gelir. Bir belirti olmaması durumunda sessiz kalp hastalığı olarak bilinmektedir. Bu durum daha çok diyabetli hastalarda daha yaygın olan bir durum olmaktadır.

Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri

Kalp krizinin teşhis etmek için elektrokardiyogram çekilerek kalbin elektriksel aktivitesinin kaydı alınacaktır. Bir takım kan testleri yapılacak ve ölmekte olan kakbin kan testleri tarafından salınan proteinler, enzimler ve kreatin fosfokinaz testine bakılacaktır. Bu enzimlere bakıldığı zaman kalp krizinden birkaç saat sonrasında kanda çok yüksek çıkacaktır.

Kalp krizinin tedavisinde antitrombositik ilaçlar kullanılarak kan pıhtılarının yok olmasını sağlayacak olduğu gibi antikoagülan ilaçlarda reçete edilerek kan pıhtılarının büyümesini önleyecek antikoagülan ilaçlar kullanılır. Koroner anjiyografide ve bloke edilmiş olan koroner arterlerin açılması amacıyla kişiler anjiyo ya da stent uygulaması yapılması gerekmektedir. Engellenmiş arterleri açabilmek amacıyla pıhtı çözmek amacıyla ilaçlar verilir. Kişilerin kalp kasına ulaşacak oksijen sağlanması için bir an önce oksijen verilmelidir.

Bazı hastaların bir ya da birden fazla koroner damarlarında tıkanma meydana geldiği zaman ve yapılan anjiyo işlemi sırasında hastanın damarlarında açılma olmaması durumunda kişinin bypass ameliyatı edilmesi gerekmektedir. Bu ameliyat kalp cerrahları tarafından yapılmakta olan ve açık ameliyat türü ile gerçekleşecek olan bir ameliyat olmaktadır.

Doktorun hastanın durumunu değerlendirdikten sonra durumunun ciddi olması durumunda ya da bypass ameliyatından sonra normal hayatı değerleri olana kadar yoğun bakım ünitesinde kalmaları gerekmektedir. Burada 24 saat boyunca monitöre bağlanarak hastanın kalp atışları, oksijen seviyeleri takip edilecektir. Hastanın yoğun bakımda kalma süresi ise durumunun düzelmesine bağlı olacaktır.

Kalp krizini önlemek için kişilerin her zaman sağlıklı beslenmeleri, stresten uzak durmaları, sigara tüketmemeleri ve temiz havada sık sık egzersiz yapmaları kalp sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.