Nefes Alıp Verirken Kalpte Batma Hissi ve Nedenleri
Nefes alıp verirken kalpte meydana gelen batma, yanma, ağrı, sızı gibi hisler bazen sonu ölümle biten tehlikeli tablolar çizen bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.
Nefes Alırken Kalpte Batma Hissi
Kalp kasında nefes alımları sırasında oluşan ağrıların göğüs kısmında yer alan kalp, akciğer, kaburga, yemek borusu, tendonlar, sinir ve kas sistemleriyle yakından alakası olabilmektedir. Bazı durumlarda oldukça şiddetli olan bu ağrıların kesin olarak nedenini saptamak için; ağrı ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir doktor tetkikinde bulunmakta fayda vardır. Bazı durumlarda nefes alırken kalpte meydana gelen batma hissi üşütme veya soğuk algınlığı tarzında basit bir sorundan kaynaklanırken, bazı durumlardaysa büyük bir sorunun belirtisi olabilmektedir.
Nedenleri
Nefes alırken kalpte meydana gelen batma hissinin en belirgin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kaslarda oluşan gerginlikler ve şiddetli öksürükler
Şiddetli öksürük nöbetleri sırasında tendonlarda ve kaslarda zararlar ve hasarlar meydana gelebilmektedir. Zaman ilerledikçe gerekli olan önlem alınmadığı taktirde kötüleşen ve olumsuz tablolar çizen bu batma hissi kalp ve göğüs bölgesinde batmalar oluşmasına neden olabilmektedir.
- Kaburgalarda veya göğüs bölgesinde meydana gelen yaralanmalar
Kaburgalarda farklı etkenlere bağlı olarak meydana gelen kırıkların oluşması durumunda kalpte yoğun bir batma hissi ve ağrılar yaşanabilmektedir. Bilhassa öksürük nöbetleri sırasında nefes alırken artış nedeni olan bu kırıklar beraberinde ağrıları, acıları ve sızlamaları da getirmektedir. Zaman içinde göğüs eklemleri ve göğüs kafesi arasındaki bölümde iltihapların da oluşması halinde hasta derin bir nefes aldığında batma hissi artmaktadır.
- Zatüre
Göğüslerde veya kalpte nefes alma sırasında oluşan batma hissi eğer tek taraflı kaynaklanıyorsa; bu septom zatüre hastalığının belirtisi olabilmektedir. Prömoni ismi de verilen zatüreler sol veya sağ göğüs bölgesinde bilhassa nefes alırken kalp kasında batma duygusu yaratmaktadır.
- Pnömotoraks
Akciğerde bulunan duvarların yırtılması ve hasar görmesiyle oluşan duruma pnömotoraks ismi verilmektedir. Akciğerin daralmasına sebep olan bu sorun kalp kasında ağrıya, kan dolaşımında artışa, terlemeye, nefes alırken kalp kasında batma hissi yaşanmasına neden olmaktadır.
- Plörezi
Akciğerlerde yer alan duvarların farklı etkenlerden dolayı şişmesi sorununa plörezi ismi verilmektedir. Ölümcül olan ve viral bir enfeksiyon sayılan bu sorun nefes alırken kalpte batma hissi uyandırabilmektedir. Akciğer kanseri ya da tüberküloz kökenli olan bu hastalık kalp kaslarının yorulmasına neden olmakta batma hissiyle birlikte ağrıları ve sancıları da beraberinde getirmektedir.
- Pulmoner Emboli
Akciğerlerde yer alan damarların kan pıhtısı yüzünden tıkanması sonucu oluşan bu sorun; beraberinde nefes alırken kalpte batma hissi, nefes alışlarda hızlanma, göğüs bölgesinde ağrı, terleme gibi belirtiler sunmaktadır. Şiddetlendiği vakalarda öksürük sırasında hastanın ağzından kan da gelmektedir. Bu hastalık sonu ölüme varan tablolar çizebildiğinden erken teşhis ve tedaviye erken başlama önemli bir noktadır.
- Gastroözofageal Reflü Rahatsızlıkları
Kısaca GÖRH ismide verilen gastroözofageal reflü rahatsızlıklarında mide de oluşan asitlerin özefagusa yönelmesi sırasında kalp kasında nefes alırken batma, yanma ve ağrı hissi oluşabilmektedir.
- Kalp Hastalıkları
Kalpte meydana gelen rahatsızlıklar veya anjin; aynı zamanda nefes alımları sırasında batma hissi yaşanması sebeplerinden biri olmaktadır. Batma hissi yanında bilhassa göğüslerin orta bölümüne doğru yoğun bir şekilde hissedilen ağrılara da neden olmaktadır. Yeterli oranda oksijen alınmasının zorlaştığı durumlarda artış gösterir.
Ayrıca nefes alımları sırasında kalpte oluşan batma hissinin daha farklı nedenleri de bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak şunları verebiliriz:
- Zona rahatsızlıkları
- Yemek borusunda ya da yutakta meydana gelen daralmalar ve spazmlar
- Hızlı bir şekilde nefes alımların nedenleri arasında yer alan stres, korku veya panik atak tarzındaki tabanı psikolojik olaylara dayalı olan sorunlar
- Safra kesesinde yer alan taşlar
- Öğünlerde veya öğün arasında fazla oranda beslenme
- Mide ülserleri
- Gastrit
- Aort yırtılmaları
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Neredeyse bütün kalp sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri birbirine benzemektedir. Hastanın bu sorunu hangi yöntemle tedavi edilecek olursa olsun; kalp rahatsızlıklarında ilk olarak sorunun oluşmasına neden olan ana etken saptanarak ortadan kaldırılmak amacıyla tedavi edilir. Kalpte nefes alırken oluşan batma hissinin kaynağı olan sorun uygulanacak olan tedavinin yöntemini belirlemektedir. Eğer sorun ilk aşamadaysa ilaç tedavisi hastanın rahatlamasına batma hissinin kaybolmasına yardımcı olur. Uygulana ilaç tedavisine rağmen tedavide başarılı sonuç alınamaması durumunda hasta detaylı bir tetkike alınır. Gerektiği durumlarda hastaya anjiyografi, stent, balon, bypass veya açık cerrahi yöntemi de uygulanabilmektedir. Damar tıkanıklığı ve benzeri bir sorun nedeniyle oluşan batma hissinde hastanın hayati bir risk taşımasını kalp krizi gibi sorunların önüne geçmek için gereken müdahale zaman kaybetmeden yapılmaktadır.
Bitkisel tedavi yöntemleri, bitkilerden yapılan kürler, şifalı bitkiler, bitki çayları ve sosyal yaşamın sağlıklı bir şekle getirilmesi nefes alımları sırasında batma duygusunu önleyecek ve altında yatan sorunun tedavisinde göz ardı edilemeyecek roller üstlenecektir.
Kaynaklar
- http://istanbultip.istanbul.edu.tr/ogrenci/wp-content/uploads/2014/12/G%C3%B6%C4%9F%C3%BCs-a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1-olan-hastaya-yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf
- https://www.tkd.org.tr/kardiyobil/html/file/KalptenDestek_Kitap.pdf
- http://www.jcam.com.tr/files/KATD-916.pdf
- http://www.temd.org.tr/files/pdf/DiyabetveKalpHastaliklariKitapcigi.pdf
- http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/339/3486.pdf