Kalp Damar Tıkanıklığı ve Meydana Gelme Sebepleri

Kalp damar tıkanıklığının hangi sebeplerden ötürü meydana geldiği, etken olan faktörlerin çeşitleri ve hangi nedenlerden ötürü kaynakladığı hakkında makale.

Hayat Tarzından Kaynaklanan Kalp Damar Tıkanıklığı

Kalp atardamarlarının daralması ve sertleşmesiyle meydana gelen kalp damar tıkanıklığı günümüzde oldukça yaygın bir hastalıktır. Dünya üzerinde meydana gelen hastalık sebepleri içerisinde kalp damar tıkanıklığı bir numaralı sebep olduğu için bu hastalığa neden olan sebepleri bilmek ve gerekli önelmeleri almak oldukça önemli bir konudur.

Bu hastalığa neden olan sebepler birçok farlı faktöre dayanmakla birlikte bunları altlarında yatan nedenlere göre sıralamak mümkündür. Bunlardan birisi olan hayat tarzından kaynaklı sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Stres. Günümüzün modern dünyasında gündelik yaşam içerisinde strese maruz kalma oranları ve dereceleri oldukça yükselmiştir. Sürekli olarak stres altında yaşayan bireylerde meydana gelen hormonal ve sinirsel değişiklikler uzun süreli devam ederse kalp damar tıkanıklığa neden olabilmektedir. özellikle A tipi kişilik denilen hırslı, sinirli, işkolik kimselerde stres sebepli olarak bu hastalık daha sık görülmektedir.
  • Sigara. Birçok hastalığın birinci dereceden kaynağı olan ve zararlı etkileri oldukça fazla olan sigaranın gündelik hayatta kullanımı bu rahatsızlığın ortaya çıkmasındaki en önemli etkenlerden birisidir. Özellikle damar sertleşmesinin birincil nedenlerinden olan sigaranın bırakılması kalp damar hastalığının oluşma riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.
  • Fiziksel aktivite azlığı. Gündelik yaşamın koşuşturması içerisinde fiziksel aktiviteye gerekli vakti ayırmadan sürekli olarak masa başı çalışan, spor yapmayan kişilerde bu hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Kan dolaşımını destekleyici ve artırıcı fiziksel aktivite olmadan uyuşuk bir yaşam tarzından kurtulmak oldukça önemlidir.
  • Beslenme alışkınlıkları. Beslenme düzenine gerekli özeni göstermemek kandaki kolesterol düzeyini artırdığı için kalp damar hastalıklarına sebep olan bir etkendir. Özellikle fast food alışkanlığı, dondurulmuş ve hazır gıdaların aşırı tüketimi, çok yağlı yemek alışkanlığı oldukça büyük bir damar hastalığı sebebidir. Mümkün olduğu kadar kolesterol düzeyini artırmayan bir beslenme alışkanlığı edinilmelidir.
  • Aşırı kilo. Kişilerin aşırı kilolu olmaları, vücut kitle endekslerinin yüksek olmaları kişilerden kaynaklı bir hastalık risk faktörüdür. Bu nedenle gerekli yaklaşımlarda bulunarak kilo verilmesi, kilo alımının engellenmesi ve kilo kontrolü önemli bir koruyucu yaklaşımdır.

Ülkemizde yetişkin nüfusun yarısı kalp damar hastalıkları açısından risk grubu içerisinde yer almaktadır.

Bu tür hayat tarzı nedenli etkenleri düzenleyerek gerekli değişiklikleri yapmak kalp damar hastalığına giden yolu önceden kapatmak anlamına geldiği için ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

Genetik Faktörlerden Kaynaklı Kalp Damar Tıkanıklığı

Kalp damar tıkanıklığına neden olan fakat kişilerin kontrolünde olmayan diğer etkenler genetik kaynaklı sebeplerdir. Bunları kontrol etmek mümkün olmasa da risk faktörünün farkında olmak gerekli tedbirleri almak açısından önemlidir.

  • Yaş. İlerleyen yaş durumu bu hastalığın görülme ihtimalini ve oranı artırmaktadır. Erkeklerde 45 yaş sonrası, kadınlarda 55 yaş sonrası riskin arttığı ve hastalığın görülme oranlarının yükseldiği yaş gruplarıdır. Bu yaşlardan sonra kişilerin daha dikkatli olmaları ve gerekli tedbirleri almaları ilerleyen süreçte hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.
  • Cinsiyet. Damar hastalıkları toplumda kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bir rahatsızlık türüdür. Bu durum erkeklerin vücutlarındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Kadınlarda ise menopoz sonrasında bu hastalığın görülme ihtimali daha da yükselmektedir.
  • Genetik. Genetik yatkınlık da önemli bir etkendir. Ailesinde daha önceden kalp damar hastalığı bulunanlar, bu sebeple ölenler var ise kişilerde de bu hastalığın görülme oranı ailesinde bu hastalık olmayanlara göre daha yüksektir. Bu nedenle aile geçmişinde bu hastalık olanların daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kalp damar tıkanıklığı kalp arterlerinde meydana gelir

 

  • Diyabet. Şeker hastalığı olanlarda bu rahatsızlık daha fazla görülmektedir. Bu nedenle diyabet tedavisinin yaptırılarak hastalığa çözüm bulunması kalp sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.
  • Hipertansiyon. Yüksek tansiyon hastaları bu hastalık açısından risk faktörü içerisindedirler. Hipertansiyon damar duvarlarına yüksek basınç nedeniyle olumsuz etkide bulunduğu için bu hastalığın görülme ihtimali yükselmektedir.

Tüm bu hastalık oluşturucu nedenler ışığında kalp damar hastalıklarını engellemek ve oluşma riskini en aza indirmek için kişilerin ellerinde olan değiştirilebilir risk faktörleriyle birlikte değiştirmeleri mümkün olmayan risk faktörleri de bulunmaktadır. Fakat bu durum kabullenilmesi gereken bir özellik değil bunun farkında olunarak koruyucu tedbirlerin alınmasını gerektirici bir özelliktir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.