Kalp Büyümesinin Zararları Nedir Tedavisi Varmıdır

Tıp literatüründe ‘‘kardiyomegali’’ olarak isimlendirilen kalpte büyüme rahatsızlığı, birtakım sebeplerden ötürü kalbin duvarlarında genişlik, kalpteki odacıkların büyümesiyle meydana gelir.

Kalp Büyümesinin Zararları

Kalp Büyümesi

Tıp literatüründe ‘‘kardiyomegali’’ olarak isimlendirilen kalpte büyüme rahatsızlığı, birtakım sebeplerden ötürü kalbin duvarlarında genişlik, kalpteki odacıkların büyümesiyle meydana gelir.  Bu hastalık başka bir rahatsızlığın sonucunda olabileceği gibi nadiren de olsa kendiliğinden ortaya çıkabilir.

Kalpte büyüme rahatsızlığı hem ciddi bir hastalık durumuna da dönüşebilir hem de bu hastalık başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Kalpte büyüme bazen bilinmeyen sebeplerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Sebebi bilinmese de bilinmese de her durumda ciddi bir hastalık durumundadır. Mesela kalbin zar kısmında bir su birikintisi olması tansiyonun birdenbire yüksek bir düşüş görülmesine neden olabilir. Bu da insanı ölüme kadar götürebilir. Kalpte büyüme kalbin kendi yapısından kendi rahatsızlığında da kaynaklanabilir. Kalp dışında yüksek tansiyon ve kansızlık gibi sebeplerden dolayı da kaynaklanabilmektedir.

Kalp Büyümesinin Tehlikeleri

 Tedavi edilmeyen her hastalık tehlikeli olduğu gibi kalp büyümesi de zamanında teşhis edilip tedavi sürecine girilmez ise büyük tehlikelere yol açabilir. Eğer sizde de şiddetli baş ağrıları, çarpıntı, olağan bir durum haline gelmiş boğaz enfeksiyonları, göğüs ağrıları gibi belirtiler varsa hemen doktora gitmenizi öneririz. Yapılacak olan bir dizi testlerle hastalığınızın teşhis edilmesi ve hemen tedavi sürecine girmeniz gerekmektedir. Eğer tedavi sürecine girilmez ise sizi daha farklı hastalıklar beklemektedir. Kalp büyümesinin ilerleyen sürecinde yol açabileceği hastalıklar şunlardır;

Trombüs

Kalpteki kaslar büyümeye başladığında kalbimiz pompalama görevini yerine getiremez hale gelir. Eğer ki kan dolaşımı yavaş olmaya devam ederse kanda pıhtılaşmaya (trombüs) neden olur.

Kalp Krizi  

Trombüs adını verdiğimiz bu kan pıhtısı kan dolaşımı sağlanırken kalbin sağ  ve yahut da sol tarafında oluşabilir. Eğer kalbin sağ tarafında trombüs varsa akciğer organımıza kadar ilerleyebilir. Tabi bu da iç organlara zarar verir. Fakat bu pıhtı kalbin sol tarafında oluşursa işte o zaman kalp kriziyle karşı karşıyayız demektir.

Uzuv Kesilmesi 

Kan pıhtıları herhangi bir atardamarı tıkarsa şayet, o zamanda o uzvumuzu bedenimizden ayırmak zorunda kalabiliriz.

Kalp Yetmezliği

Kalbimiz kan pompalama görevini normal düzeyde yapamadığı zaman kaslar incelmeye başlar. Daha sonra kalbe giden damarlar da daralmaya başlarsa bu sefer kalp yetmezliğiyle karşı karşıya kalınır.

Kalpte Hırıltı

 Kalpteki büyüme sonucu kanın ters akma tehlikesi vardır. Eğer bu gerçekleşirse kalp hırıltısı nükseder. Daha fazla ilerlemeden kontrol altına alınmalıdır.

Ani Ölüm

Kalpteki büyüme nabız ritimlerini bozar. Bu sebeple ani ölümler meydana gelebilir.

Kalpte Büyüme Riski Taşıyanlar 

Ailesinde daha önceden kalp rahatsızlığı olanlar genetik olarak bu hastalığa yakalanma riskleri fazladır. Yine önceden kalp krizi geçirmiş kişiler, obezite tanısı konulmuş hastalar kalpte büyüme rahatsızlığına yakalanabilirler.

Yine kanda ki alyuvarların azalmasından dolayı kalbin ritimlerinde düzensizlik olabilir. Bu durumda kalpteki oksijenin oranı düşer. Kalp her zamankinden daha çok efor sarf etmek zorunda kalır. Bundan dolayı da kişi kalbinde büyüme rahatsızlığına yakalanabilir.

Bunlardan başka insanda zaten var olan bazı hastalıklar kalpte büyüme rahatsızlığına sebep olabileceği gibi bazen de kendiliğinden büyüme rahatsızlığı nüksedebilir. Biz burada hangi hastalıkların kalpte büyüme hastalığına sebep olabileceğini sıralayacağız;

  • Doğuştan kalbinde hasara sahip olanlar
  • Zamanında kalp krizi geçirmiş kişiler
  • Kalpteki ritimsizlikler
  • Anemi hastaları
  • Kalbin kapakçıklarında rahatsızlığı olanlar
  • Böbrek hastaları
  • Tiroid bezlerinde rahatsızlığı olanlar
  • HIV Virüsü
  • Kalbin kaslarında incelme
  • Hipertansiyona sahip kişiler
  • Alkol veya zararlı madde kullanan kişiler.
  • Vücutta aşırı demir birikimi
  • Yüksek Tansiyon
  • Koroner arter Hastaları

Bu rahatsızlığa sahip kişilerin kalplerinde büyüme meydana gelme olasılığı normal sağlıklı insanlara göre daha yüksek bir düzeydedir.

Kalp Büyümesinde Ölüm Riski

Kalpte büyüme rahatsızlığı olan hastaların hepsinde hastalık belirtileri gözükmeyebilir. Başka bir rahatsızlık sebebiyle çekilen göğüs röntgeninde ortaya çıkabilir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis yapılırsa uygulanan tedaviler sonucunda tedavinin başarı oranı daha yüksektir.

Kalpte büyüme hastaları doktorun takibi ve sağlığı korumak adına tavsiye ettiği perhiz, hastalığı daha tehlikeli bir duruma gelmekten önler ve tedavi sürecini kolaylaştırır. Mesela tuz kullanımının 1 grama düşürülmesi 2 gramdan fazla olmaması, potasyumu yüksek besinlerin tüketilmesi, lifli besinlerin alınması, şekerden ve yağdan uzak durulması, günlük düzenli bir şekilde yapılan spor bu süreç içinde uyulması gereken kurallardır. Sigaradan, alkolden, madde kullanımından, yoğun stresten uzak durulmalı ve doktor kontrolleri aksatılmadan devam edilmeli. Hayatımız da yaptığımız bu tip değişiklikler, kalp büyümesi ya da kalp yetmezliği gibi problemleri kontrol altında tutar.

Aksi takdirde hastalığın geç teşhis edilip tedavi sürecine girilmemesi, başka hastalıklara yol açacağı için kişinin ani kalp krizi geçirmesi sonucu ölüm vakası gerçekleşebilir. Yani kısaca söylemek gerekirse erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır.  

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.