Kalp Damar Tıkanıklığı Önleme Yöntemleri ve Tedavisi

Kalp damar tıkanıklığı bazı durumlarda birden bire ortaya çıkarak hastalara kötü sürprizler yapabilmektedir. Bu konuda risk taşıyan kişilerin hayatlarında sağlıklı düzenlemeler yapmaları gerekmektedir.

Kalp Damar Tıkanıklığı

Çağımızda oldukça önemli ve tehlikeli bir sağlık sorunu kalp damarlarının tıkanması zamanında gerekli olan tedaviye başlanmadığı durumlarda hastaların ölümlerine bile neden olabilecek olumsuz tablolar çizmektedir.  Tıp dilinde ateroskleroz olarak da isimlendirilen kalp damarlarının tıkanması; kan dolaşımında problemler yaratacağından vücutta bulunan organlar, dokular ve hücreler ihtiyaçları olan kanı, oksijeni ve besinleri gereken zamanda alamayacaktır.  Kalp damarlarının tıkanmasında hastanın durumuna ve tıkalı olan damarın derecesine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Hastada eğer bir damar tıkalıysa o zaman genel olarak ilaç tedavisi kalp damarının açılmasında yeterli olmaktadır. İkinci damarında tıkanması durumunda o zaman uygulanacak tedavi yöntemi stent ve balon uygulaması olmaktadır. İki damara ek olarak üçüncü damar da tıkandığı takdirde bu kez açık cerrahi ameliyatları ve bypass ameliyatları ile sorunlu damarlara köprü kurulması yöntemine geçilmektedir.

Kalp damarlarının tıkanıklığı bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden birden bire ortaya çıkarak hastaya kötü sürprizler yapabilmektedir.  Kalp damarlarında bazen kapakçık rahatsızlıklarının da oluşması nedeniyle zaman içinde biriken yağ, ve kolesterole bağlı oluşan plaklar bu damarların tıkanarak kan dolaşımına engel olmasına hatta kanda pıhtılaşma oluşmasına neden olabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri

Çağımızda günlük hayatın dengesiz ve sağlıksız bir biçimde hüküm sürmesine bağlı olarak büyük artış gösteren sağlık sorunları arasında yer alan kalp damar tıkanıklıkları tedavisinde genel olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kan sulandıran ve oluşan pıhtıları eriten ilaçlar diğeriyse anjiyo yapılarak tıkalı olan kalp damarının tam olarak belirlenerek arkasından anjiyo yapılarak stent uygulamasıyla açılması şeklinde olmaktadır. Anjiyo yönteminde tıkalı olan kalp damarına; damarın durumuna göre genel olarak el bileğinden veya kasık bölgesinden giriş yapılır. Damar içerisinden kalbe doğru ince bir tel uzatılarak tıkalı olan alana ulaşıldığında balon yöntemiyle damar şişirilerek genişletilir. Bu kalp damarının bir daha tıkanmasını engellemek amacıyla balonla genişletilen damara stent takılır.

Kalp damarlarından üçünün de tıkanması sonucunda hastanın artık beklenecek veya riske atılacak bir tablosu kalmamıştır. Bu nedenle; bu gibi durumların tedavisinde tek yol cerrahi müdahaleler olmaktadır. Koroner kalp damarlarının oluşan tıkanıklığa bağlı olarak tehlike yaratan oranda daralması sonucunda açık cerrahi ameliyatları ve bypass ameliyatları tedavide etkin sonuçlar vermektedir.

Kalp Damar Tıkanıklığının Önleme Yöntemleri

Bypass ameliyatlarında darlıkların ve tıkanmanın meydana geldiği kalp damarına köprü kurularak sorunlu olan damar çıkarılır ve dolaşımı sağlayan kan suni veya vücuttan alınan farklı bir damara takılarak yönlendirilir. Bypass ameliyatları farklı nedenlerden ötürü stent veya balon uygulaması yapılması mümkün olmayan hastalar için uygulanan ve kesin sonuç veren bir tedavi yöntemi olmaktadır. Kalp damarı sorun yaratacak kadar tıkalı olan hastaya yapılan bypass ameliyatlarında kullanılan köprü yaratılacak olan damar hastanın kendi kol veya bacağından alınarak yapılır.  

Günümüzde oldukça yaygınlaşan fitoterapi ismi verilen bitkisel tedavi yöntemleri kalp damarlarının tıkanmasında başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Bu tedaviler ameliyatsız çözüm yöntemleri arasında yer almakta olup mutlaka bu konuda uzman olan bir fitoterapi uzmanının kontrol ve desteği doğrultusunda hastanın kendi kalp doktorunun da onayı alınarak yapılmalıdır.

Önleme Yolları

İnsan vücudunun harika olan işleyişini sorunsuz bir şekilde sürdürmek amacıyla kalpten aldıkları temiz kanı vücutta bulunan bütün organlara, dokulara ve hücrelere taşıyan kalp damarlarında oluşan sorunlar sadece kalp hasarlarına değil aynı zamanda organların da hasar görmesine neden olacaktır. Vücutta bulunan organlar, doku ve hücreler beslenmesi için gerekli olan kanı, oksijeni ve diğer besinleri zamanında ve ihtiyacı olduğu kadar alamayacağı için organlarında hasar görmesine neden olabilecektir. Kalp damar tıkanıkları felç veya ölüme gidebilecek ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır. Bu yüzden bilhassa risk unsuru taşıyan kişilerin bu sağlık sorunuyla karşılaşmamaları için gerekli olan tedbirleri almaları gerekmektedir. Kalp damar tıkanıklıkları problemleriyle karşılaşmamak için yapılacak en önemli şey günlük hayatın düzenlenmesi; sağlıklı bir yaşam felsefesi uygulanmasıdır. Bu konuda hastalık riski taşıyanların yapabilecekleri şeylere şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı ediniz. Günlük hayatta; yoğun iş temposu, zamanın yerinde kullanılamamasına bağlı olarak yaşamın içine yerleşen; kızartmalar, hazır gıdalar, konserveler, yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalar kalp ve damar sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Bu nedenle bu tür gıdaları hayatınızdan çıkararak; bol lifli sebze ve meyve tüketmeniz gerekmektedir.
  • Kalp damar tıkanıklığını önleyecek bir takım şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Sarımsak, enginar yaprağı, yabani iğde, limon, kırlangıç otu, ardıç tohumu, ısırgan otu, soğan, elma kabuğu, soya yağı, biberiye, ayrık otu, kekik, ay çiçek yağı, sinir otu ve benzeri bitkiler kandaki yağ oranını düşürmekte ve tıkanıklığın oluşmasına engel olduğu gibi var olan tıkanıklığın tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Hareketsiz bir yaşam stili benimsemeyin. Spor, dans gibi aktivitelere hayatınızda yer verin. Hiçbir şey yapamıyorsanız her gün düzenli olarak yürüyüşler yapın
  • Alkol ve sigaradan uzak durun. Bu tür kalp damar sağlığı açısından risk oluşturacak alışkanlıklarınız varsa zaman kaybetmeden bırakın.
  • Tansiyon, kolesterol, şeker gibi sağlık sorunlarınız varsa tedavi olun. Kalp damar hastalıklarını tetikleyen ve oluşmasına meyil veren sağlık sorunlarınızdan kurtulun.
  • Stresten kaçın. Psikolojik baskılardan uzak durun.
  • Formda kalmaya özen gösterin. Aşırı kilolarınız varsa kurtulun. Kilo almamaya dikkat edin.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.