Kalp Duvarı Kalınlaşması ile Alakalı Tedavi Süreci

Kalp duvarının kalınlaşması ile alakalı tedavi sürecine hemen başlanması gerekir. Tedavi sürecinde mutlaka düzenli şekilde kontrollere gitmek ve aksatmamak gerekir.

Kalp Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Kalp kalınlaşması tedavisinin yapılabilmesi için öncelikli olarak teşhis edilmesi gerekir. Teşhis işlemi aşağıdaki detaylara dayanmaktadır.

  • Tıbbi geçmiş, uzman doktor detaylı şekilde aile geçmişi ve belirtiler ile alakalı sorular sorar.
  • Fizik muayene, doktor kalbi ile akciğeri dinler. Hipertrofik obstrüktif sorunu olan hastalarda kalp üfürümleri olabilir.
  • Testler, ekokardiyogram, kalp duvarlarının karakteristik kalınlaşma sorunu çoğu zaman eko uygulamasınd belirleneceği için teşhis edilmesinde kullanılan yaygın bir testir. Diğer testlerinde kan testi, elektrokardiyogram uygulaması, göğüs röntgeni, egzersize bağlı stres eko uygulaması, kardiyak kateterizasyon ile manyetik rezonans görüntülemeleri bulunur.

Uygulanacak olan tedavinin türü aşağıdaki detaylara da bağlıdır.

  • Çıkış yollarında daralmaların var olup olmadığı detayı
  • Kalp çalışma şekli
  • Hasta kişinin belirtileri ve oluşan tüm genel sorunlar
  • Hasta kişinin yaşı ile aktivitesi
  • Aritmiler varlıkları

Kalp duvarının kalınlaşması tedavisi semptomları en aza indirgemek, önüne geçmek, kalp yetmezlikleri ve ani kardiyak ölümler tarzında komplikasyon riskini azaltmak için yapılır.

Tedavisi

Kalp kaslarının kalınlaşması tedavisi kapsamındaki amaç semptomları hafifletmek ve yüksek risk altındaki kişilerde ani kardiyak ölümleri önlemektir. Özel tedavi, semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Seçenekler arasında;

İlaçlar

Kalp kaslarını gevşetmek ve kalbin hızını yavaşlatmak için ilaç verilebilir. Bu sayede kalp verimli şekilde pompalama yapar.  Beta-blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar, kalbin kaslarında gevşetme yaparal daha etkili pompalanma yapmasını sağlar. Kalp atışının hızını kontrol etmek veya aritmilerin ortaya çıkışını azaltmak adına ihtiyaç duyulduğu takdirde farklı ilaçlar da reçete edilebilir.

Nitratlar tarzındaki  ilaçlardan kaçınılması uzman doktor tarafından söylenir. Çünkü bunlar kan basıncını düşürür ya da digoksin, çünkü kalbin kasılmasının gücünü arttırır.

Septal Miyektomi 

Septal miyektomi uzmanın ventriküller arasındaki kalınlaşmış, büyümüş septumun bir kısmını çıkardığı açık kalp prosedürüdür. Bu aşırı büyümüş kasın bir kısmının çıkarılması kan akışını iyileştirir ve mitral yetmezliği azaltır. Uzmanlar bu uygulamayı kalınlaşan kasının yerine bağlı olarak farklı yaklaşımlar kullanarak yapabilir.  Apikal miyektomi adı verilen tek bir septal miyektomide uzmanlar kalbin ucuna yakın kalınlaşan kas çıkarılır. Uzmanlar bazı durumlarda da miyektomi ile birlikte mitral kapak tamiri yapabilirler. İlaçlar semptomların ortadan kaldırılmasına olanak sağlamazsa septal miyektomi önerilebilir. Bir miyektomi geçiren  hastaların çoğunluğunda semptom gözlemlenmez.

Septal Ablasyon

Kalınlaşma meydana gelen kasın minik bir kısmını uzun ve ince bir tüp içinden o bölgeye kan sağlayan arter içine alkol enjekte ederek yok etme işlemidir. Belirtilerin ve semptomların yok edilmesi sağlanır.

İmplant Edilebilir Kardiyoverter-Defibrilatör

ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon tarzında yaşamı tehdit altına alan kalp ritmi bozuklukları mevcutsa bu uygulama önerilir. Uygulamada kalp atışlarını sürekli izleyen küçük bir cihaz bulunur. Göğüsse kalp pili tarzında implante edilir. Yaşamı tehdit eden aritmi meydana çıkarsa uygulamada normal ritmi düzeltmek için hassas olarak ayarlanan elektrik çarpmaları kullanılır. Doktorlar hipertrofik kardiyomiyopatiniz ve anormal düzeyde kalbin ritminde kaynaklı yaşam riski varsa bu uygulamayı önerir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

  • Kalbin yetmezliği semptomları mevcutsa bazı kişiler için sıvı ie sodyum kısıtlaması gerekli görebilir. Alkollü içecek türleri ile kafein içeren ürünler hakkında düzenlemeler yapılması gerekir.
  • Egzersiz, doktor egzersiz ile alakalı olan kuralların tamamını hasta ile konuşur. Kalp duvarının kalınlaşmasının tedavisi kapsamında bilişsel olmayan aerobik aktiviteleri uygulanabilir. Ağır sporlar ise kesinlikle tavsiye edilmez.
  • Düzenli takip, hasta kişiler düzenli olarak uzman doktor kontrollerine gitmelidir.
  • Enfeksiyonların önüne geçme, tedavi sürecinde kesinlikle enfeksiyon kapma ile alakalı risklerin tamamından uzak kalmak gerekir.

Başa Çıkma

Kalbin kasının kalınlaşması ile alakalı tanı koyulduktan sonra birçok insan keder, korku ve öfke duyguları ile karşı karşıya kalır. Bu duygular sorunun büyümesine etki eder. Bunun için;

  • Stres azaltılmalıdır. Stresi azaltmak adına gerekli yolların bulunması adına gerekirse uzman ile detaylı konuşmak gerekir.
  • Destek almak çok önemlidir. Aile ve arkadaşların desteği her daim olmalıdır.
  • Doktorun önerdiği yaşam tarzı değişikliklerini takip etmek gerekir. Sağlıklı bir şekilde beslenmek, sağlıklı şekilde kiloyu korumak, sağlıklı yaşam tarzı değişimlerine ayak uydurmak  bu sorun ile yaşamak için gerekli olan detaylardır.
  • Sorun ile alakalı başa çıkma konusunda sorun yaşamamak adına mutlaka uzman doktor ile her türlü detayı konuşmalıdır. Özellikle uzman doktor kontrollerinin kesinlikle aksatmaması gerekir.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.