Kalp Kası Kalınlaşmalarında Gerekli Tedavi Yöntemleri

Kalp kasında meydana gelen kalınlaşma sorunu en kısa sürede tedavi altına alınması gerekir. Tedavi altına alınmayan sorunlarda oldukça ciddi komplikasyonlar meydana gelir.

Kalp Kası Kalınlaşması

Kalbin ventriküllerinin kas duvarları kalınlaşmasına kalp kası kalınlaşması adı verilir. Kalınlaşmış kas bölgesinde kas hücreleri düzensiz görünebilir. Sorun çoğu zaman sol ventrikülü (ana pompalama odası) ve özellikle de septumu (kalbin ortasındaki kasın sağ ve sol taraflarını ayıran alan) etkiler. Bununla birlikte, sağ ventrikülü de etki altına alabilir. Yetişkin bir kişide sol ventrikül duvarının ortalama kalınlığı 12 mm’dir ama kalp kaslarında kalınlaşma olan kişilerde kalınlık 15 mm veya daha fazladır.

Nedenleri

Kalp kası kalınlaşması nedenleri atardamarlar var olan basıncın yükselmesinden kaynaklı kasılmak meydana gelmekte ve bundan kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Sorun en fazla yüksek tansiyon hastalarında oluşur. Kalp kapaklarında oluşan hastalıklarda kalbin kasının kalınlaşmasına neden olur. Sorundan kaynaklı olarak kas hücrelerinde bulunan yapılarda bozulmalar oluşur ve kan dolaşımı sıkıntıları ortaya çıkar.

Belirtileri

Ortak belirtileri arasında;

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Çarpıntı
  • Hafif başlılık ve bayılma
  • Ritim bozuklukları

Tedavisi

Kalp kasının kalınlaşması tedavisi konusunda sorunu olumlu şekilde tersine çevirmek adına kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi, ortaya çıkması ve komplikasyonları önlemek için semptomları hafifletmeyi amaçlar. Gerekli olabilecek tedavi aşağıdakileri içerir:

Genel yaşam tarzı tavsiyesi

  • Egzersiz, durumun ciddiyetine bağlı olarak, bazı insanlara yorucu spor veya işlere katılmamaları tavsiye edilir. Doktor hastasına bu konuda tavsiyede bulunabilir.
  • Ağırlık, fazla kilo vermemeye çalışın, bu durum kalbe fazladan bir yük getirebilir.
  • Alkol, ılımlı bir şekilde normal içmek kalbi etkilememelidir. Bununla birlikte çok fazla alkol kalp kasını etkiler.
  • Sigara içmek kalbe fazlasıyla zarar verebilir.

İlaç

Tavsiye edilen ilaçlar hangi semptomların veya komplikasyonların gelişmesine bağlı olarak değişir. Örneğin:

  • Beta- blokerler ve kalsiyum antagonistleri  yaygın şekilde kullanılan ilaçlardır. Bunlar kalp atış hızını yavaşlatır ve kalbi sıkı sıkıya sıkıştırır.
  • Anti-aritmik ilaçlar olarak adlandırılan diğer çeşitli ilaçlar, kalp ritminin  anormalliklerini tedavi etmek ve önlemek adına kullanılır. Kalpteki elektriksel impulsları engellemeye ve düzeltmeye yardımcı şekilde vücutta çalışır.
  • Atriyal fibrilasyon gelişirse antikoagülan ilaç önerilebilir. Bu aritmi ile kan pıhtısı olası bir komplikasyondur. Antikoagülan ilaçlar kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Aritmilerde Diğer Tedavi Türleri

Aritmiler gelişirse diğer tedaviler bir seçenek olabilir. Örneğin:

  • Kardiyoversiyon, bazı aritmiler için seçenek olarak kullanılır. Anestezi altında kalbe elektrik çarpması verilir. Bu uygulama ritmi normale döndürür.
  • Yapay kalp pili, kalbin anormal yavaş ve bazı diğer durumlarda attığı bazı aritmilerde kullanılmaktadır. Yapay bir kalp pili üst göğüste hemen cildin altına yerleştirilen küçük bir cihazdır. Kalp pili telleri damarlardan tam olarak kalp odalarına geçirilir. Kalp pili daha sonra normal bir normal kalp atışını sürdürmek için kalbi uyarır.
  • İmplant edilebilir kardiyoverter defibrilatörler bazı durumlarda kullanılır. Özellikle ciddi ve yaşamı tehdit eden aritmiler geliştirme riski altında olan kişilerde tercih edilir. Kalp pillerine benzeyen ve üst göğüste deri altına yerleştirilen küçük aletlerdir. Teller bir damardan kalbe geçirilir. Cihaz kalbin atışını izler. Anormal ritim tespit edilirse cihaz kalbe normal bir geri dönüş için küçük bir elektrik çarpması gönderir.

Cerrahi Uygulama

Durum oldukça ciddi ise, bir operasyon bir seçenek olabilmektedir.

  • Miyektomi, bu kalınlaşmış kas segmentini sağ ve sol ventrikülü ayıran duvardan çıkarmak için yapılan bir işlemdir. Açık kalp ameliyatı şeklinde yapılır. Bu bir tedavi değildir ama kalın septumun aort kapağından kan akışına engel olduğu durumlarda destek olabilir.
  • Alkol septal ablasyonu, kalınlaşan kalp kas alanlarını sağlayan küçük kan damarlarına enjekte edilir.
  • Mitral kapakçık etkilendiği zaman ve düzgün çalışmadığı takdirde kapak değişimi yapılır.
  • Çok azda kişilerde nakil işlemleri yapılır.

Komplikasyonları

Aritmiler

Aritmi, kalp atımının anormal bir oranı veya ritmidir.  Bazen aritmi zaman zaman gelişmektedir. Çarpıntı, baş dönmesi ve diğer semptomların meydana gelmesine neden olabilir. Bazı kişilerde aritmiler kalıcı hale gelebilir.

Endokardit

Bu durum nadir şekilde meydana gelir. Kalp odalarının ve kalp kapakçıklarının iç astarının bir enfeksiyonu olarak oluşur. Derhal tedavi edilmesi gerekir. Çoğu zaman antibiyotikler ile tedavi altına alınır.

Ani ölüm

Sorun az sayıda insanda ani çöküş ve ölüm meydana getirebilir. Bu muhtemelen aniden gelişebilecek şiddetli bir aritmiye bağlıdır. Bundan dolayı sorunun en kısa sürede tedavi edilmesi

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.