Kalp Romatizmasında Tedavi Süreci Nasıl İlerlemektedir?
Kalp romatizması hastalığına sahip olan kişilerin tedavi sürecinde uzman doktor ile her daim bilgi alışverişinde olması gerekir. Tedavi sürecini aksatmamak hastalığın ilerlememesi için önemlidir.
İçindekiler
Kalp Romatizması Tedavisi
Teşhisi
Romatizmal kalp hastalığını teşhis etmede kullanılan ilk adım, çocuğun ya da yetişkin kişinin yakın zamanda strep enfeksiyonu geçirdiğini ortaya koymak ile alakalı detayların belirlenmesidir. Uzman doktor strep antikorlarının varlığını kontrol etmek için boğaz kültürü, kan testi ya da her ikisini birden isteyebilir. Bununla birlikte çocuk ya da yetişkin kişi uzman doktora gittiğinde strep enfeksiyonu bulguları kaybolmuş olabilir. Bu durumda uzman doktor boğaz ağrısı ya da strep enfeksiyonu ile alakalı diğer belirtilerin olup olmadığının hatırlanmasını ister. Uzman fiziki muayene yapar, eklem ağrısı ve iltihap dâhil olmak üzere romatizmal ateş belirtileri için detaylı şekilde kontrol edecektir. Bundan sonra kalbin ritimlerinin dinlenmesine geçilir. Bu uygulamalara ek olarak kalbin kontrol edilmesi ve oluşan hasarın değerlendirilmesi için kullanılabilecek birkaç test de vardır;
- Kalbin boyutunu kontrol etmek, kalp veya akciğerde fazla sıvı olup olmadığını görmek için göğüs röntgeni çekimi istenebilir.
- Kalp hareketli bir görüntüsü oluşturmak, boyutunu ve şeklini ölçmek için ses dalgalarını kullanan invaziv olmayan bir test olan ekokardiyografi çekimi istenebilir.
Tedaviler
Tedavi kalıcı A grubu strep bakterilerinden kurtulmayı, semptomları tedavi etmeyi ve kontrol etmeyi içermektedir. Yapılacak olan tedaviler arasında;
Antibiyotikler
Uzman doktor hastasına belli başlı antibiyotik ilaçları reçete eder. Tekrar oluşmasını önlemek için uzun süreli tedavi için ilaçlar reçete edilebilir. Nadir durumlarda çocuğun ya da yetişkin kişinin ömür boyu antibiyotik kullanması gerekebilir.
Anti-inflamatuar Tedavi
Anti-inflamatuar tedaviler, aspirin veya naproksen tarzında anti-inflamatuar ağrı kesiciler içermektedir. Doktorlar ayriyeten iltihabı azaltmak için bir kortikosteroid reçete ederek belli bir dönem kullanılmasını isteyebilir.
Antikonvülsif İlaçlar
Kalp romatizması nasıl geçer kapsamında hasta kişilerin istemsiz hareketleri çok ağır hale gelirse antikonvülzan reçete edebilir.
Yatak istirahati
Ağrı ve yanma tarzında başlıca belirtiler ortadan kalkıncaya kadar yatak istirahati ve kısıtlı aktivitelerin yapılması istenebilir. Ateş kalpte sorunlara yol açarsa birkaç hafta ile birkaç ay sıkı yatak istirahati önerilir. Romatizmal ateş olması bir çocuğun ya da yetişkinin kalp hasarına daha yatkın olmasına rağmen, kalbe daima kalıcı hasar vermeyebilir. romatizmal ateşten kaynaklanan iltihap kalp kapaklarından bir veya daha fazlasını kurutursa, romatizmal kalp hastalığı meydana çıkar. Mitral kapak ve aort kapağı çoğu zaman hastalığa yakalanmış olanlardır. Seneler geçse bile mitral kapakta daralma olabilir. Bu durum mitral darlığı olarak adlandırılır.
Akut romatizmal ateşin tedavisinde, strep enfeksiyonunu tedavi altına alınması için antibiyotikler, kalpteki iltihabı ve diğer belirtileri hafifletmek için ek ilaçlar içerebilir. Çoğu zaman aspirin eklem iltihabı ortadan tamamen kaybolana kadar büyük dozlarda verilir. Nadiren de olsa steroid gereklidir. Akut hastalık tamamen ortadan kaybolduktan sonra hastaların rekürrensi önlemek için uzun yıllar penisilin veya eşdeğer bir antibiyotik kullanımını uzman doktor isteyebilir. Bu uygulama çok önemli bir tedavi yöntemidir. Çünkü romatizmal ateş tekrardan meydana gelirse kalpteki kapak hasarı riski fazlasıyla artar. Çoğu zaman hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelen kapak sızıntısı hafiftir ve hastanın tedaviye ihtiyacı yoktur. Sızıntı kalbi gerginleştirebilecek ve büyütebilecek kadar şiddetli düzeydeyse, sızıntıyı ortadan kaldırmak adına cerrahi işlemler gerekebilir. Bu tarz cerrahi işlemler hasar görmüş valfin onarılması için yapılır. Bazı kişilerde valf çok hasar gördüğü için yerine yapay bir vana takılır.
Ateşin Yönetimi
Akut romatizmal ateş (ARF) sorunu olan kişilere derhal ARF teşhisi konulması için acil şekilde uzman hekime yönlendirme yapılır. ARF yönetiminde asıl ama enfeksiyonun tedavisinin yapılması ve semptomların hafifletilmesidir. Bu işlem enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik, artriti azaltılması için ilaç olarak uygulanır. Gerekirse yatak istirahati ve sağlıklı şekilde beslenme ile desteklenir.
Nasıl Bir Hastalıktır?
Bu hastalık yüksek düzeyde ateş ile birlikte kendini belli eden, ekler bölgelerinde ağrılara ve şişliklere neden olan bir hastalıktır. İlerlemiş safhalarında hastaların yatağa düşmesine neden olabilir. Hastalık sürecinde meydana oluşan kalp tutulumları çoğu zaman geçici olarak meydana gelir. Birçok insanda sorun yıllarda belirtisiz şekilde ilerleyebilir. Kalbin kapak kısmında büzüşmeler ve kalınlaşmalar meydana gelebilir. Şeklinde bozulmalar olan ve kalınlaşan kapaklar yeterli düzeyde görevlerini yerine getiremez. Bundan dolayı da kapak darlıkları hatta kapak yetmezlikleri oluşabilir. Zorlu bir tedavi süreci olduğu için bu zaman diliminde her daim uzman doktor ile koordineli şekilde hareket etmek gerekir. Bu sayede sağlıklı şekilde yaşama devam etmek mümkündür.
Kaynaklar
- https://www.rhdaustralia.org.au/how-it-prevented
- http://www.heartandstroke.ca/heart/conditions/rheumatic-heart-disease
- http://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/health+topics/health+conditions+prevention+and+treatment/heart+disease
- https://www.disabled-world.com/health/cardiovascular/rheumatic-heart-disease.php
- https://www.emedicinehealth.com/rheumatic_fever/article_em.htm#rheumatic_fever_treatment