Kalp Duvarı Kalınlaşması Nedir, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
Kalp duvarı kalınlaşması sorunu tedavi altına zamanında alınmazsa insanların yaşamına ölüm riskini taşıyabilir. Bundan dolayı tedavi ile alakalı sürecin atlanmaması gerekir.
İçindekiler
Kalp Duvarı Kalınlaşması
Kalp kalınlaşması nedir, kalbin kas kalıtsal bir hastalığıdır. Duvarlar çok kalınlaştıklarında, kalp kası verimsiz çalışır ve bazı hastaların kalpten kan akışını engeller. Bazı durumlarda yaşamı tehdit eden anormal kalp ritimleri ile de ilişkilidir.
Kalp Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Bu sorun ile karşı karşıya kalan kişiler aşağıdaki belirtiler ile karşı karşıya kalır.
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
- Bayılma
- Çarpıntı veya kalp atışı hissi
- Baş dönmesi
Bazı kişiler nadir de olsa ani ölüm, kalbin yetmezliği ve inme gibi ciddi komplikasyonlardan muzdarip olacaktır. Sorunun farklı şiddet düzeylerine sahip olduğunu unutmamak önemlidir. Bazı insanlar semptomlar ile karşı karşıya kalmazlar. Bazı kişilerde de genç yaşlara kalp yetmezliği veya ani kardiyak ölüm gibi ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Bundan dolayı kalpte kalınlaşma meydana geldiğinde ve teşhis edildiğinde kısa sürede tedavi sürecine başlanmalıdır. Hasta kişilerin bu süreci kesinlikle atlamaması ve aksatmaması gerekir.
Teşhisi ve Tedavisi
Kalbin duvarlarında kalınlaşma teşhisi, kapsamlı bir kardiyoloji ve genetik değerlendirme işlemleri gerektirmektedir. Uzman geçmiş de dâhil olmak üzere eksiksiz bir tıbbi öykü detayı alır. Daha sonra bir fizik muayene yapar. Herhangi bir anormal kalp sesi veya mırıltıyı kontrol etmek adına stetoskop ile kalp ile akciğerler dinlenir. Kollardaki ve boyundaki nabız kontrol ederek uzman göğüste anormal kalp atışı hissedebilir. Sorunun teşhis edilmesi için ek testler tipik olarak ekokardiyografi ve elektrokardiyogramı (EKG) içerir. Genetik test, kardiyak MRI, egzersiz stres testi, anormal kalp ritimleri ve kardiyak kateterizasyon için izleme de dâhil olmak üzere daha ileri testler de gerekebilir.
Tedaviler
Kardiyolog hangi ilaçları veya tedavileri yapacağı konusunda önceden planlama yapar. Bazı yaygın şekilde kullanılan ilaçlar arasında;
Beta Blokerler
Yüksek tansiyon sorununu tedavi etmek için genelde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalbin atım hızını yavaşlatmak, ani efor veya kalp üstündeki heyecanını azaltmak için kullanılırlar. Beta-blokerler kanın pompalanmadan önce odacıkları tamamen dolmasına ve daha iyi bir kalp fonksiyonuna yol açmasına izin verecektir. Örnekler Metoprolol, Atenolol ve Nadolol içerir.
İmplante Edilebilir Defibrilatör
Ani ölüm riski kardiyoloğun değerlendireceği bir detaydır. Kardiyolog ani şekilde ölme riskinin arttığı ile alakalı bir şüphe duyuyorsa çoğu zaman otomatik implante edilebilir. Kardiyoverter-defibrilatör (AICD) önerir. Bu kalbin içine doğru uzanan uçlar ile birlikte göğüsse yerleştirilen bir cihazdır. Özellikle kalp piline benzemektedir. AICD, kalbin ritmini izlemeye alır ve anormal bir duruma gelirse kalbin normal bir ritmine geri dönmesi için elektrik şoku verir. Bu cihazlar kalp duvarı ve kalbin zarı kalınlaşması yönetiminde önemli düzeyde devrim yaratmıştır. Çünkü insanların aniden ölmesini engellediği kanıtlanan tek tedavi türüdür. Kardiyolog belirli kriterlere göre kişinin risk seviyesini belirlediğinden dolayı yeni belirtileri veya olaylar meydana geldiğinde uzmana bildirmelidir. Bu sayede duvar, zar ve damar kısımlarında oluşacak olan sorunlarında önüne geçilir.
Egzersiz ve Rekabetçi Sporlar
Bu sorunun en zor taraflarından bir tanesi de yüksek seviyeli ve rekabetçi sporlardan kaçınmaktır. Rekabet içerene sporlar futbol, basketbol, netball, koşu ve hatta sosyal oyunlar oldukça yorucu olduğu için sorun yaşanmasına neden olur. Çünkü kalınlaşma sorunu olan kişilerde çok sayıda ani ölümün egzersiz esnasında veya hemen sonrasında ortaya çıktığı gözlenmiştir. Üst düzey egzersizden kaçınılması gerekirken, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmekte çok önemlidir. Yürüyüş tarzında düzenli hafif egzersizler, kalp ve genel sağlık için gereklidir.
Aile Üyelerine Tavsiye
Hastalık teşhisi konulan kişilerin akrabalarının da klinik tarama yaptırması gerekir. Doğrudan aile üyeleri arasında çocuklar, erkek ve kız kardeşler ve ebeveynler bulunur. Özellikle bebeklerde kalp duvarı kalınlaşması konusunda erken teşhis çok önemlidir. Sorun kalıtsal bir hastalık olduğundan, bu aile üyeleri genel olarak aynı zamanda geni taşıyan ve riskli akrabalar olarak adlandırılan kişilerde de risk yaratır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Doktor yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bu değişimler içinde;
- Sigara kullanımını bırakmak
- Kilo vermek
- Alkol ve yasadışı uyuşturucu kullanımından kaçınmak
- Yeterli uyku ve dinlenme
- Stresi azaltmak
- Doktorun reçetelendiği tüm ilaçlarınızı almak
- Sağlık kontrollerini aksatmamak
- Yüksek tansiyon ve diyabet tarzında sorunların tedavileri ile kontrollerini aksatmamak
Sağlık bir yaşama adım atmak ve var olan genel sağlığı kaybetmemek için bu rahatsızlıkta uzman doktor kontrollerinin kesinlikle aksatılmaması gerekir. Uzman bu süreçte oluşabilecek farklı bir sorunun kısa sürede önüne geçebilir. Ayrıca tedavi sürecinde reçete edilen tüm ilaçların ve diğer uygulama prosedürlerin aksatılmadan kullanılması tedavinin başarısı açısından önem taşır. Sağlıklı yaşam için her daim uzman doktor ile koordineli şekilde çalışmak önemli bir detaydır.
Kaynaklar
- https://www.ucsfhealth.org/conditions/hypertrophic_cardiomyopathy/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17116-hypertrophic-cardiomyopathy/treatment-options
- http://www.secondscount.org/pediatric-center/pediatric-detail?cid=a629051d-9c70-490d-8779-25ce4c07dca9#.WqN6CtSLQrg
- https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/cardiomyopathy
- http://www.heartregistry.org.au/patients-families/genetic-heart-diseases/hypertrophic-cardiomyopathy/