Kalp Romatizması Belirtileri ve Tedavi Süreci

Kalp romatizması olan kişilerdehastalık kendini belli semptomlar ile belli eder. Bu semptomları yaşayan kişiler kısa süre içinde uzmana başvurmalıdır. Çünkü bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Kalp Romatizması Belirtileri

Romatizmal ateş semptomları genellikle streptokoksik boğaz enfeksiyonundan bir ile beş hafta sonra gelişir. Bu sorun tedavi edilmediğinde ya da yapılan tedavide başarısız olunduğu zaman kalp romatizmasına çevirebilir. Kalp romatizma belirtileri kendini zaman içinde ortaya çıkartır. Belirtileri arasında;

Genel Semptomlar

Artrit

Kalp romatizması ve belirtileri arasında bulunan eklem ağrısı ve şişmesi ( artrit ) en yaygın olan belirtidir. Her dört kişiden üçünü etki altına alır. Diz bölgesi, ayak bilekleri, dirsekler ve bilekler gibi daha geniş derzler genellikle vücudun her iki tarafında etkilenir. Birçok eklem aynı anda etki altında kalabilir. Artrit semptomları, inflamasyon yerleşim yaptıkça 4 ile 6 hafta içinde kalıcı hasara neden olmadan geçmesi gerekir.

Kalp İltihabı ( Kardit )

Kalpte meydana gelen iltihap romatizmal ateşin diğer yaygın ve potansiyel olarak meydana gelen ciddi bir semptomudur. Kalp iltihabı romatizmal ateşte yaklaşık olarak % 30 ile 60 oranında gözlemlenir. Özellikle genç kesimde daha fazla rastlanır. Enflamasyondan kaynaklı olarak, kalp vücuda kan pompalamakta güçlük çeker ve bu da aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir;

  • Fiziksel anlamda aktifken ve uyku halindeyken nefes alma konusunda sorunlar yani nefes darlıkları
  • Sürekli devam eden öksürük
  • Hızlı kalp atışları
  • Her zaman yorgun hissetmek
  • Göğüs ağrısı

Kardit, birkaç ay boyunca devam edebilir ama  zaman içinde iyileşmelidir.

Sydenham’ın Koresi

Sydenham koresi sinirlerin iltihaplanması ile ilgili semptomların koleksiyonunu tanımlayan bir terimdir. Bu semptomlar arasında;

  • Vücutta istemsiz şekilde ve kontrol edilemeyen tarzda sarsılma ve seğirmesi, çoğu zaman bu sorun ayaklarda ve ellerde meydana gelir.
  • Yazma tarzında ince el hareketleri gerektiren uygulamalar ile alakalı zorluklar yaşamak
  • Denge sorunları ile karşı karşıya kalmak
  • Belirgin bir sorun olmadan ağlamak ya da aşırı düzeyde gülmek gibi alışa gelmeyen duygusal patlamalar

Romatizmal ateşli dört çocuğun birinde Sydenham’ın koresi gelişir. Yetişkinlerde ise bu durum nadir şekilde gözlemlenir. Sydenham’ın koresi genellikle birkaç ay içinde geçer, ancak bazı durumlarda iki yıla kadar devam edebilir. Sinir sisteminde herhangi bir kalıcı hasara neden olmamalıdır.

Cilt döküntüsü

Kalp romatizması özellikle çocuklarda daha sık meydana gelir. Romatizmal ateş sonucunda her 10 çocuktan 1’inde, eritema marjinatum olarak adlandırılan deri döküntüleri meydana gelir. Döküntü çoğu zaman ağrısız, kaşıntı olmadan oluşur. Hastanın vücuduna yavaş şekilde yayılır. Bu sorun birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam edebilir. Romatizmal ateşi olan erişkinlerde cilt döküntüsü gelişimi oldukça nadir şekilde oluşur.

Diğer Belirtiler

Bu belirtiler yukarıda bulunan belirtilere göre daha az meydana gelmektedir.

  • Deri altında oluşan cilt nodülleri, genellikle bileklerde, dirseklerde ve dizlerde bulunan küçük ağrısız topaklardır.
  • 39 C veya daha yüksek ateş
  • Karın ağrısı
  • Burun kanaması

Tedavisi

Kalp romatizması belirtileri ve tedavisi için öncelikli olarak hastaya tanı koyulması gerekir. Bu hastaların çoğunluğunun hastanede tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavisi antibiyotikler (genellikle penisilin) ile yapılır.​ateş, artrit ve kalp yetmezliği olan kişilerde farklı ilaçların kullanımı da yapılmaktadır.  Kalp kapakçıklarına hayatı tehdit eden hasar varsa kalp ameliyatına ihtiyaç uzman belirlenmesinden duyulur. Kişilere tanı koyulduktan sonra her 3-4 haftada bir penisilin enjeksiyonu ile uzun süreli tedavi sürecine başlanabilir. Tedavi süresi en az 10 sene boyunca serebilir. Kalp kapakçıklarında oluşan hasarının şiddetine bağlı olarak daha uzun devam etme olasılığı da vardır. Penisilin enjeksiyonları kalp valflerinde daha fazla hasar oluşmasını önler. Tedavisi kapsamında kalbin genel durumunun izlenmesi için uzman kontrollerine düzenli şekilde gidilmesi çok önemlidir. Bunların dışında ağızda oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonun kalp kapaklarına yayılmasını ve zarar vermesini önlemek için diş hekimi ziyaretleri de düzenli şekilde yapılmalıdır.

Önleme

  • Kalpte romatizma öyküsü olan kişiler her daim yüksek risk grubundadır. Özellikle boğaz ağrısı ve ciltte yaralar meydana geldiğinde kontrol için uzman doktora başvurulmalıdır.
  • Vücutta meydana gelen tüm kesiklerin ve cilt yaralarının temiz tutulmasını sağlamak gerekir.
  • İnsanların kişisel hijyenlerini koruması çok önemlidir. Gün içinde en az iki kez dişlerini fırçalaması ve her gün düzenli şekilde banyosunu yapması gerekir. Özellikle kış aylarında enfeksiyonlar daha yoğun olduğu için sık banyo yapmak daha büyük önem taşır.
  • Gün içinde düzenli olarak el hijyeninin de yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.