Hipertansiyon Hastası Olanlar Nasıl Beslenmeli, Nelere Dikkat Etmelidir?

Yüksek tansiyon hastası kişiler beslenme konusunda özellikle uzman ile birlikte hareket etmelidir. Uzmanların söylediklerine dikkat ettiklerinde daha sağlıklı bir yaşama adım atma olanağı bulacaklardır.

Hipertansiyon ve Beslenme

Hipertansiyonu olan kişiler beslenmesinde değişikliğe gittiği zaman kan basıncını dengeleme konusunda büyük bir adım atabilir. Yapılan araştırmalarda bu yönde olumlu verilerin elde edilmesini sağlamıştır. Beslenme konusunda yapılacak değişiklikler aynı zamanda kişilerin kilolarını dengelemeye, kalp hastalığı ile inme şansınızı düşürmeye de yardımcı olacaktır. Hipertansiyonda beslenme konusunda uzman hekimler belli başlı önerilerde bulunabilir. Bu önerilerin yanı sıra hastalarını bir diyetisyene yönlendirme de yapabilir. Hipertansiyon beslenme listesi sağlık kurumlarından alındıktan sonra harfi harfine uygulanmalıdır. Hipertansiyon beslenme önerileri kapsamında sağlıklı bir şekilde diyet yapmak için aşağıdaki detayları uygulamak gerekir.

  • Yağ açısından düşük olan gıdaların tercih edilmesine özen göstermek gerekir.
  • Alınan yiyeceklerinin hepsinin etiketini kontrol etmek doymuş yağ seviyelerinden uzak kalmaya olanak sağlar. Doymuş yağ açısından aşırı düzeyde fazla besin almak özellikle kalp sağlığı konusunda risklerin oluşmasını sağlar. Bunun için yağlı kırmızı etlerden, tereyağından, tam yağlı sütlerden ve tam yağlı beyaz peynirlerden uzak durmak gerekir.
  • Yalın olan protein gıdaların tüketilmesi uygundur. Bunların içinde balık, derisiz tavuk, yağsız süt, yağsız et ve yağsız peynir bulunur.
  • Tüketilecek gıdaların etiketlerinde hidrojene veya kısmi hidrojene dikkat etmek gerekir.
  • Özellikle işlenmiş gıdalardan ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak önemlidir. Bu tarz yiyeceklerin tüketiminin kısıtlanması gerekir.
  • Paketlenmiş olan kurabiye, kraker, çörek gibi yiyeceklerin tüketiminin sınırlanması çok önemlidir. Çünkü bunlar doymuş ve trans yağ içerir.
  • Beslenmek için tüketilecek gıdaların nasıl hazırlandığı konusunda dikkatli olunmalıdır. Balıkları, tavukları ve etleri yağsız pişirmek sağlıklı beslenmenin önemli adımlarından bir tanesidir.
  • Yemeklerde yüksek yağ oranı içeren soslardan kaçınılması kan basıncını dengelemek için dikkat edilmesi gereken bir kuraldır.
  • Kızartma yerine haşlama ya da ızgara tercih edilmelidir.
  • Çözünürlüğü yüksek olan lifli gıdalar tüketmek gerekir. Bu tarz gıdalar arasında; yulaf, kepek, bezelye, fasulye, bazı tahıllar ile kahverengi pirinç bulunmaktadır.
  • Kalp sağlığı için beslenme açısından doğal gıdalar tercih edilmelidir. Doğal gıdaların pişirilmesi konusunda tüm detayları öğrenmek için çaba göstermek gerekmektedir. Özellikle fast food gıdaların tüketimi bırakılmalıdır.

Dash Diyeti

Beslenme açısından düzen sağlanmazsa yüksek kan basıncı ortaya daha çok meydana gelecektir. Yüksek kan basıncının riskini azaltmak için beslenme oldukça önemlidir. Halsizliği Durduran Beslenme Yaklaşımları (DASH) çalışması kapsamında meyve ve sebzeler açısından zengin olan, doymuş yağdan azalmış diyetlerin hem yüksek tansiyon riskini düşürebileceğini hem de hipertansif hastalarda tansiyon kontrolüne yardımcı olabileceğini gösterdi. DASH diyet vejetaryen diyetlerin yüksek kan basıncı riskini belirgin olarak azalttığı gözlemi üstünde kurulmuştur. DASH diyeti düzenli şekilde uygulandığı zaman hem yüksek hem de düşük kan basıncının dengelemesini sağlamaktadır. Bu beslenme şeklinde lifli gıdaların tüketilmesi önem taşır. Ayrıca diyet kapsamında magnezyum, kalsiyum, potasyum ve tuz kullanımı düşüktür.

DASH diyeti hedefleri aşağıdaki gibidir;

  • Sodyum gün içinde 2,300 mg’ı aşmamalıdır. Gün içinde en fazla 1500 mg tüketmek gerekir.
  • Doymuş yağ açısından zengin olan besinler günlük beslenmede mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Az yağlı olan süt ürünleri sistolik kan basıncını düşürmek için vücuda fayda sağlar.
  • Yağ seçimi yaparken tekli doymamış yağlar arasından, zeytin veya kanola tarzında seçimler yapılmalıdır.
  • Beyaz un ya da makarna gibi ürünler içinde tahıllı olanlar tercih edilmelidir.
  • Günlük olarak taze meyve ve sebzeler seçilmesi gerekmektedir. Bu tarz sebze ve meyvelerin birçoğunda potasyum ve elyaf bulunur.
  • Fındık, bezelye veya bakla gibi tercihler beslenmeye katılmalıdır.
  • Mütevazi şekilde protein miktarını seçmek gerekir. Balık, kabuksuz olan kümes hayvanları ve soya ürünleri en iyi protein kaynakları arasında bulunmaktadır.

DASH diyeti içinde günlük besin hedefleri içinde; karbonhidratların alımı % 55’ine denk gelmelidir. Günlük lif alımının en az 30 gram olmasına özen gösterilmelidir. Diyetteki potasyumu alımını arttırmadan önce uzman hekimle görüşmek gerekmektedir. Yüksek kan basıncı olan kişilerde böbrek sorunu varsa  potasyum tüketim miktarına dikkat etmek çok önemlidir. Beslenme konusunda uzman hekimler ile her daim kordineli bir şekilde hareket etmek gerekmektedir. Bu kapsamda önemli olan uzmanların söylediklerinin dışına çıkmamak çok önemlidir. Düzenli ve doğal diyetler ile kan basıncı dengelenmesi sağlanabilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.