Romatizmal Kalp Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Romatizmal kalp hastalığı sorunu boğazda başlayan enfeksiyonun tedavi edilmemesinden veya tedavide başarıya ulaşılmamasından kaynaklı ortaya çıkan bir durumdur. Sorun hemen tedavi edilmelidir.

 Romatizmal Kalp Hastalığı 

Romatizmal kalp hastalığı nedir, kalp kapaklarının hasar gördüğü romatizmal ateşin bir komplikasyonudur. Romatizmal ateş, strep boğazı ile başlayan iltihaplı hastalıktır. Bağ dokusu vücudun her tarafında özellikle de kalp, eklemler, beyin ve deriyi etki altına alabilir. Romatizmal ateş her yaştan insanda meydana gelse de 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülür. Romatizmal ateşi önlemenin en iyi yolu strep boğazını antibiyotiklerle tedavi etmektir. Kronik ya da akut romatizmal kalp hastalığı tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlara yol açar. Bu sorunlardan kaynaklı olarak ileri derecede sakatlık meydana gelebilir, yaşam kalitesi düşer ve genç erişkin kişilerde erken ölüme neden olabilir. Kalp cerrahisi bu sorunların bazılarını yönetebilir ve ömrünü uzatabilir ancak RHD’yi iyileştirmez.

Belirtileri

Romatizmal kalp hastalıklarının belirtileri değişkenlik gösterir. Kalpte oluşan zarar genellikle kolay şekilde fark edilemez. Belirtiler ortaya çıktığı zaman kalp hasarının derecesine ve yerine bağlı olabilir. Tipik olarak, romatizmal ateş belirtileri tedavi edilmemiş streptom boğaz enfeksiyonunun başlangıcından yaklaşık iki hafta sonra meydana gelir. Strep enfeksiyonunun sebep olduğu boğaz ağrısı dışında çocuklarda ateş meydana gelir. Çoğu zaman çocuğun çok ağrılı, şişmiş ve kırmızı eklemi vardır. Diz, ayak bileği, dirsek veya omuz gibi bölgelerde ağrılar meydana gelir. Kısa süreli deri döküntüleri görülebilir ama bunlar yaygın değildir.  Sık şekilde ortaya çıkan belirtiler aşağıdakileri içerir;

  • Eklemlerde iltihap, birden fazla eklem üstünde şişlik, hassasiyet ve kızarıklık oluşabilir. Etkilenen bölgeler genellikle diz veya ayak bileklerinde bulunan daha büyük derzlerdir. Enflamasyon birkaç gün içinde bir eklemden diğerine geçer.
  • Küçük nodüller, bunlar yuvarlak, sert ve cilt altında oluşur.
  • Çocuklarda nöromüsküler hareketlerinde bir değişiklik (bu durum genelde çocuğun el yazısında bir değişiklik ile fark edilir ve sarsıntılı hareketler de içerebilir)
  • Döküntüler (vücutta, kollarda ve bacaklarda çoğu zaman garip kenarlı pembe bir döküntü meydana gelir )
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Mide ağrıları
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Romatizmal ateş semptomları diğer durumlara veya tıbbi problemlere benzeyebilir. Teşhis için daima hasta olan kişinin uzman doktora başvurması gerekir. 

Nedenleri

Akut ya da kronik romatizmal kalp hastalığı romatizmal ateşten kaynaklı meydana gelir. Boğazlarda oluşan enfeksiyonun uzun süre devam etmesi ve tam anlamı ile tedavisinin yapılmamasından kaynaklı oluşabilir. Bu hastalık ilerlemişse hastalığa yakalanan kişilerde yaşamsal fonksiyonlar durabilir. Yani ölümle sonuçlanan durumlar meydana gelebilir. Boğazda enfeksiyonlara neden olan mikroplar en doğru şekilde tedavi altına alınmadığında insan vücudu bu mikroplar ile savaşma esnasında böbrekler ve kalp zararlar görür. Özellikle kalbin savaşmasında kalp kapakçıkları enfeksiyonlardan ciddi düzeyde etkilenir. Kalp kapakçıklarında büzülme, sertleşme ve daralmalar meydana gelir. Hatta kalp kapakçıklıklarında yetmezlikler ortaya çıkabilir.

Teşhisi ve Tedavisi

Romatizmal kalp hastalığını teşhis etmedeki ilk adım, hastanın kendisinin ya da yakınlarının boğaz enfeksiyonu geçirdiğini ortaya koymaktır. Doktor, strept antikorlarının varlığını kontrol etmek için boğaz kültürü, kan testi ya da her ikisinin birden yapılmasını ister. Bunun yanı sıra hasta ya da çocuk uzman doktora başvurduğunda strep enfeksiyonu bulguları tamamen kaybolmuş olabilir. Bu durumda uzman doktor hastanın boğaz ağrısı ya da strep enfeksiyonu diğer belirtileri olup olmadığını hatırlamaya çalışmasını ister. Uzman doktor gerekli detayları aldıktan sonra fiziki yapar. Bu muayenede eklem ağrıları ve iltihapta dâhil belirtilerin tamamını detaylı şekilde inceler.  Doktor hastanın kalbini de dinleyerek anormal ritim veya ses olup olmadığını kontrol eder. Buna ek olarak, kalbi kontrol etmek ve hasarı değerlendirmek için kullanılabilecek birkaç testte yapılmasını isteyebilir.

Tedavisi

Romatizmal ateş olması bir çocuğun ya da yetişkinin kalp hasarına daha yatkın olmasını sağlarken her daim kalbe daima kalıcı hasar vermez.  romatizmal ateşten kaynaklanan iltihap kalp kapaklarının bir veya daha fazlasını kurutursa, romatizmal kalp hastalığı ortaya çıkar. Mitral kapak ve aort kapağı genelde hastalığa yakalanmış olanlarda meydan gelir. Yıllar sonra bile mitral kapak daralma meydana gelebilir. Bu durum mitral darlığı olarak bilinir.

Akut romatizmal ateşin tedavisi strep enfeksiyonunu tedavi etmek amaçlı şekilde yapılır. Bunun için antibiyotikler, kalpteki iltihabı ve diğer belirtilerin hafiflemesi için reçete edilir. Genelde aspirin, eklem iltihabı ortadan kaybolana kadar büyük dozlarda uzman tarafından verilir. Nadirde olsa steroid gerekebilir. Akut hastalık gittikten sonra, hastaların rekürrensi önlemek için yıllarca penisilin veya eşdeğer bir antibiyotik kullanması gerekir. Bu çok önemli bir tedavi yöntemidir, çünkü romatizmal ateş tekrar ederse kalp kapak hasarı riski artar.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.