Kapalı Kalp Ameliyatları ve Uygulama Aşamaları

Kapalı kalp ameliyatları anjiyo gibi kapağın durumuna ve konumuna bağlı olarak kası, kol veya bacakta bulunan damarlardan kateter yardımıyla yeni kapağın yerleştirilmesi yöntemiyle olur.

Kapalı Kalp Kapakçığı Ameliyatı

Kalp kasında yer alan dört kapakçıkta her hangi bir sorun oluşması; hem kalp kasının hem de beslemekle yükümlü olduğu organların; kan dolaşımının yeterli seviyede olması nedeniyle ciddi hasarlar almasına neden olabilmektedir. Kapaklarda oluşan her hangi bir sorunun acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalp kapaklarında ana tedavi yöntemi kapak ameliyatları olmaktadır. Bu ameliyatlar sırasında sıkıntı yaratan kapaklar ya onarılır ya da nakil yoluyla biyolojik ve mekanik olan yapay kapaklarla değiştirilir.

Kalp kapaklarında daralma, genişleme, kireçlenme, sızıntı yapma gibi oluşan kapak sorunlarında kan kalp kasının pompalamam yapması sırasında tek yönde akması gerekirken; kapakların tam olarak kapanıp açılamamasından dolayı geri sızma sorunu yaşatmasına neden olur. Bu durumda kalp kası daha yoğun bir performans göstererek daha çok kan pompalaması yapmasını gerektirir. Zorlanan kalp kası; kalp krizi, kalp yetmezliği rahatsızlıkları gündeme getirip bunun sonucunda hasta yaşamını yitirebilir.

 İşte bunun gibi istenmeyen tabloların yaşanmasına engel olmak amacıyla; hasta sağlığı açısından büyük önem taşıyan kapak rahatsızlıkların bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Kalp kapak rahatsızlıklarında genel olarak uygulanan tedavi yöntemi ilaçlarla yapılan medikal tedavi yöntemi ve cerrahi müdahalelerdir. Cerrahi müdahaleler de hastanın durumuna ve oluşan soruna göre; kendi aralarında açık ve kapalı olarak iki ana gurupta uygulanmaktadır.

Kapalı kalp kapakçık ameliyatları sayesinde hasta hem operasyondan sonra daha az acı çeker, daha az kanaması olur hem de cerrahi müdahale arkasından kendisini bekleyen iyileşme süresi daha kısa bir zaman dilimine yayılmış olur. Aynı zamanda bu müdahaleler estetik açıdan da diğerlerine oranla daha avantajlı bir durumdadır.

Yapım Aşamaları

Kapak ameliyatları sırasında sorunlu olan kapakçık ya onarılır ya da biyolojik veya mekanik bir kapakla değiştirilerek nakil yapılır. Son zamanlarda gelişen tıp sayesinde artık bu operasyonlar eskisinden daha kolay ve hasta açısından daha az ağrılı olmaktadır.

Kapak ameliyatlarında en ideal olan yöntem kapakların değiştirilmek yerine tamir edilmesidir. Teknolojide oluşan gelişmelere bağlı olarak günümüzde artık kalp kası kapakları; hastanın kemikleri kesilmeden uzun kesikler açılmadan beş santimetrelik küçük kesikler yardımıyla yapılabilmektedir. Bu şekilde rahatsızlığı olanlar kendi kapakçıklarıyla ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlara gerek duymadan hayatlarına devam edebilmektedirler.

Kapalı Kalp kapakçık Ameliyatı

 

Amerika ve Avrupa ülkelerinden sonra artık ülkemizde de kapalı kalp kapakçığı ameliyatları başarılı bir şekilde bir şekilde uygulanmaktadır. TAVİ veya TAVR olarak da isimlendirilen kapalı yöntem uygulanarak kapakçık onarılması veya değiştirilmesi ameliyatlarının hasta açısından büyük avantajları vardır. Bu operasyonların uygulama aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta bir gün önceden hastaneye yatırılır ve gerekli olan testler yapılarak; yapılacak olan operasyonun son bir değerlendirmesi ve planı yapılır
  • Ameliyata giren hastanın operasyon alanı steril edilir varsa göğüs bölgesindeki veya müdahale olacak alandaki kıllar temizlenir.
  • Hastaya cerrahi müdahale genel anestezi altında yapılır
  • Hastanın göğüs bölgesinde, koltuk altından veya göğüslerin alt kısmından beş santimetre civarında bir kesik açılarak sorunlu kapak tamir edilir.
  • Bu cerrahi müdahale yöntemleri genel olarak anahtar deliği adını alan bir yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemin özelliği operasyon bölgesine küçük kesik açılmasıdır.

Bunun yanında hastanın kasığından giriş yapılarak yapılan kapalı kapak değiştirilme ameliyatları vardır. Bu yöntem şu şekilde uygulanır:

  • Hastanın kasık, kol ya da göğüs bölgesindeki damarlardan giriş yapılılır
  • Bu yöntemde anjiyo uygulaması kullanılır
  • kateter içine yerleştirilen yeni kapakçık; sorunlu kapağın içine oturtulur.
  • Oldukça kısa süren bu operasyonlarda doku kapakları kullanılmaktadır.
  • Bu müdahale sonrasında hastaların uzun süre boyunca kan sulandırıcı ilaçlar kullanmasına gerek kalmaz.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Kapak tamiri ameliyatına girecek olan hastanın; operasyon yapılmadan önce kalp kası kapakçığı en ince ayrıntısına kadar ekokradiyografi cihazı sayesinde üç boyutlu olarak incelenir. Bu şekilde tamir edilecek ya da değiştirilecek olan kapak tamamıyla gözlemlenmiş sorunlu olan kapağın tam olarak ana nedeni bulunmuş olur. Bu şekilde yapılacak olan operasyonun açık ya da kapalımı olacağı; kapağın tamir edilip edilemeyeceği net bir şekilde planlanmış olmaktadır.  Operasyondan sonra; uygulamanın ne kadar başarılı olduğu yine aynı şekilde kontrol edilir.

İyileşme Süreci

Kapalı kalp kapakçık ameliyatlarından sonra iyileşme süreci diğer yöntemlere oranla oldukça kısa sürmektedir. Bu operasyonlar sonrasında iyi bir bakımla hasta birkaç hafta sonra günlük yaşantısına geri dönebilmektedir. Fakat hastanın sürekli olarak normal yaşantısında dikkatli olması; düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzını uygulaması gerekmektedir. Hasta stresten uzak kalmalı, ağır fiziksel efor sarf edeceği işlerden uzak durmalı, beslenmesine dikkat etmeli ve kendisine bir diyet programı hazırlatmalı, alkol ve sigara kullanmamalıdır. Hafif spor egzersizleri iyileşme sürecindeki hastanın tedavisine yardımcı olmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.