Kalp Kapakçıkları Görevleri ve Kapakçık Nakil Ameliyatları

Kalp kapakçıkları dört tane olup; kalp kasında yer almaktadır. Kan dolaşımın tek bir yönde olmasını sağlayarak kalp kasının çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Kalp Kapakçığı

İnsan vücudunun merkezi konumunda olan kalp kasın bünyesinde dört ayrı odacık bulunmaktadır. Bir gün içinde yaklaşık olarak yüz bin adet kasılma eylemi gerçekleştirerek; vücutta bulunan organlara, dokulara ve hücreleri; beslenmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için kan pompalamakta olan kalp kası bu konuda kanın tek bir doğrulturda sızmadan ilerlemesi için kapakçıklarından yardım almaktadır.

Kalp kasında yer alan dört kapakçığı şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mitral kapak
  • Pulmoner kapak
  • Aort kapak
  • Triküspid kapak

Her pompalama sırasında kalp kapakçıkları açılır; gevşeme sırasındaysa kapanarak kalbe dolaşım konusunda destek verir. Kalp kasının solunda bulunan odalardan temiz kan geçerken sağında yer alan odalarından ise kirli kan geçmektedir.

Sol tarafta temiz olan oksijenli kanın geçmesine yardımcı olan mitral kapak bu bölgede bulunan iki oda arasında yer almaktadır. Aort kapaklarda bu iki odanın en büyüğünden vücuda bağlanarak kan dolaşımın sağlandığı aort damarının birleşme noktasında yer alan kapakçıktır. Buna karşılık kalp kasının kirli kan dolaşımının bulunduğu sağ tarafta yer alan odalar arasında kan geçişinin sağlandığı kapak triküspid kapak olarak anılmaktadır. Büyük olan odadan pompalanarak itilen kirli kanın geçiş noktası da pulmoner kapak olmaktadır. Kalp kapaklarının işlevlerinde aksama yaratacak bir sorun oluşması durumundaysa hastanın sonu kalp krizine varan olumsuz bir grafiği oluşmaktadır.

Görevleri

Kalp kasında yer alan dört kapakçık kalbe giren kirli kanın ve çıkan temiz kanın tek bir doğrultuda geriye akmadan ilerlemesini sağlamaktadır. Bu dört kapakçık arasından triküspid ve mitral kapakçıklar kalp kasının üst tarafındaki boşluklarında, alt kısımda bulunan odacıklar arasında bulunmaktadır. Pulmoner ve aort kapaklarıysa kalpten çıkan kan damarlarıyla karıncık adı verilen odaların ortasında yerleşmiştir. Kapaklar kalp kasına gelen kanın girişini sağlamak için kalp ritim atımının tam yarısı sırasında hareketlenen yaprakları kan girişi sağlanınca ritmin diğer yarısında kapanarak kanı içerde tutar.

Kalp Kapakçıkları

 

Yapısı

Kalp kasında yer alan kapakçıklar güçlü bir yapıya sahiptir. İnce kanatlı bayrak gibi dalgalanarak çalışan dokulardan meydana gelmektedir. Triküspit kapaklar; korda tendinea,             halka ve papiler kaslar tarafından desteklenmektedir.

Korda tendinea; liflerden oluşan sert yapısıyla parüşüt iplerine benzemektedir. Halka; fibröz halkalar sert yapılı olup; kapakların şeklinin korunmasına yardımcı olur. Papiler kaslarsa karıncıklarda iç duvarlarda yer almaktadır. Papiler kaslar ve korda tendinelar kapakların sabit durmasını sağlayarak kanın geri dönmesini engelleyerek tek bir yönde ilerlemesine yardımcı olur.

Çalışma Sistemi

Kalp kasında yer alan dört kapak kanın ilerlemesi doğrultusunda kalp atımı sırasında açılmak ve kapanmak suretiyle kalbe yardımcı olmaktadır. Kan akımı; ilk olarak triküspid ve mitral kapaklar açılarak sol ve sağ kulakçık adı verilen odalardan karıncıklara akmaktadır.  Kan akımı sırasında kapakların faaliyetlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Triküspid kapaklar ile mitral kapaklar açılarak sağ kulakçık adı verilen odadan gelen kanın sağ karıncık odasına; sol kulakçık adı verilen odadan geleninse sol karıncığa dolmasına yardımcı olur. Odalar dolumu gerçekleştiğinde bu kapaklar kapanır. Kapanmasıyla karıncık adı verilen odalar kasılarak içinde bulunan kanın kulakçıklara dönmesine engel olur.
  • Triküspid kapaklar sağdaki karıncık odası dolduğunda kapanarak, karıncık odasının kasılması sırasında kanın sağdaki atriuma ulaşmasına veya sızmasına engel olur. Mitral adı verilen kapaklarsa sol karıncık odasının dolmasıyla kapanarak kanın sol atriuma dönmesine engel olur.
  • Karıncık odasının kasılmasıyla aort ve pulmoner kapaklar açılarak dolaşımın akciğerlere ve bütün vücuda yapılmasına yardımcı olur.
  • Pulmoner kapaklar sağ karıncık odası kasılma sırasında açılarak dolaşımın pulmoner arter aracılığıyla akciğere gitmesine yardımcı olur. Sol karıncıkta oluşan kasılmaya bağlı olarak aort kapağı açılarak dolaşımın sol karıncık odasından aort damarına doğru ilerlemesine yardımcı olur. Bu sayede vücutta bulunan bütün organlar dokular ve hücreler beslenmiş olur. Karıncık odaları kasılmasını tamamlayıp dinlenirken hem aort hem de pulmoner kapaklar kapanarak kanın karıncıklara dönmesini engeller.
  • Sağ karıncık odası kasılmasını tamamladığında pulmoner kapak kapanır. Bu şekilde kan sağ karıncığa geri dönemez. Sol karıncık odasında kasılma tamamlandığındaysa aort kapakları kapanarak dolaşımın aksi yönde sol karıncığa doğru yol almasına engel olur.

Nakli

Vücut için oldukça önemli hatta hayati anlam taşıyan, sadece kalbin değil paralelinde bütün organların sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmesini sağlayan kapakçıklarda oluşan herhangi bir sorun doğal olarak bütün organların hasar görmesine neden olmakta; başta kalp olmak üzere pek çok sağlık sorunun da oluşmasına neden olmaktadır. Kapakçıklarda olan sorunlar genel olarak; darlık, genişleme, sarkma, kireçlenme gibi rahatsızlıklardan meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklar zamanında tedavi edilmediğinde hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir.

Kapak sorunlarının tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaleyle ya kapakların onarılması ya da onarılmayacak boyutta hasar görmesi halindeyse değiştirilmesidir. Kapak ameliyatları eskiden olduğu gibi klasik cerrahi yöntemlerle olabileceği gibi son on senedir popüler olan minimal invaziv sistemiyle de yapılabilmektedir. Takılan yeni kapaklar biyolojik ve mekanik olarak ikiye ayrılmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.