Kulakta Kalp Atışları Duyulmasının Nedenleri ve Tedavisi

Kulaktan gelen kalp atımları sık olarak rastlanılan bir durum olup; çoğu zaman endişe yaratılmaması gereken ve oluşum nedenine bağlı olarak tedavi yöntemi planlanan bir rahatsızlıktır.

Kulakta Kalp Atışı Duymak

Sık bir şekilde karşılaşılan bir sorun olan kulaktan gelen kalp atışı birçok nedene bağlı olarak oluşabilmektedir. Vücutta yer alan organların arasında en önemlilerinden biri olan kulak iç, dış ve orta kulak olmak üzere üç ayrı kola ayrılmaktadır. İşitme görevinden sorumlu olan bu duyu organı; dışarıdan aldığı sesleri toplayıp sinirlerin vasıtasıyla işleyerek işitme ile birlikte dengeyi sağlamaktadır. İnsan hayatında bu kadar önemli bir göreve sahip olan kulaktan kalp sesini işitmek stres ve panik yaratan bir durum ortaya çıkarmaktadır.

Kulaktan Kalp Atışı Duymak

Günlük yaşantı üzerinde de olumsuz etkileri bulunan bu sinir bozan durum; bilhassa etrafta herhangi bir şekilde ses yok ve sakinken algılanabilmektedir. Özellikle gece yatarken hissedilen bu durum keyfin kaçmasına ve huzurun bozulmasına sebep olabilmektedir. Ortamda hiçbir ses olmamasına rağmen kulaktan gelen kalp ritim sesi durumuna tinnitus denilmektedir. Kulak çınlaması olarak da adlandırılan tinnitus durumunda zil, kalp atımları veya uğultu sesi algılanmaktadır. Genel olarak kırk yaşını aşan erkeklerde daha sık rastlanılan bu durum çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebileceği gibi herhangi bir kalp veya damar hastalıklarının belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Kalp ritmi gibi oluşan kulak tınlamalarına pulsatil çınlama ismi verilmektedir. Bu durum genel olarak boyun, baş ve damarlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilmektedir. 

Nedenleri

Kulaktan gelen kalp ritim sesleri birçok nedenden ötürü oluşabilmektedir. Günlük hayatın yoruculuğu, yoğun bir tempo; stres gibı etkenlere bağlı olarak başta kalp kası olmak üzere vücutta bulunan diğer organlarda yorulmaktadır. Kalp aşırı yorgunluk ve zorlanmaya bağlı olarak daha hızlı çarpmaktadır. Kalp sesinin kulaktan duyulması pek çok insan için endişe yaratan bir durum olmaktadır. Çoğu zaman ayakta tedavi edilen veya herhangi bir tıbbi tedavi yöntemine gerek kalmadan kendiliğinden geçen bu rahatsızlığın nedenleri farklı kaynaklardan oluşabilmektedir.

Yüksek sesle müzik dinlemek veya herhangi bir vücut rahatsızlığından kaynaklanan bilen bu algılamaların nedeni bazı durumlarda kulak kasında oluşan bir iltihaptan kaynaklanarak kendini gösterebilmektedir. Kulaktan gelen kalp atım sesinin nedenleri ve şekli hastalara göre değişkenlik göstermektedir. Bazı durumlarda bu sesler sadece hasta tarafından duyulurken bazı durumlarda çevresi tarafından da algılanabilmektedir. Buna objektif sesler denilmektedir. Bazı durumlarda kulaktan gelen bu seslere; baş dönmesi, işitme azlığı, kulaktan akıntı gelmesi veya ağrılar da refakat eder. Kulakta kalp ritmi duyulmasının nedenleri arasında en yaygınlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uzun süre yüksek sesle müzik dinlemek
  • Gürültülü ortamlarda uzun süre kalmak
  • Boğaz veya burunda meydana gelen iltihaplanmalar
  • Silah sesi, tüp veya doğalgaz patlaması gibi birden bire hazırlıksız bir şekilde oluşan aşırı yüksek ses
  • Kulaklarda oluşan iltihaplanmalar
  • Aşırı kilolar
  • Guatr
  • Hormon bozuklukları 
  • Kulakta oluşan iyi huylu urlar veya tümörler
  • Damarlarda olan genişlemeler
  • Orta veya dış kulakla ilgili olan rahatsızlıklar
  • Kulakta yer alan örstaki borusu içinde oluşan sorunlar
  • Kulak kasında bulunan damarlarda oluşan sorunlar
  • Ağır egzersizler
  • Yüksek tansiyon hastalıkları
  • Tinnutus
  • Yoğun ve yorucu geçirilen gün
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları
  • Ritim bozuklukları veya kalp ritimlerinde oluşan aşırı basınçlara bağlı ortaya çıkan çarpıntılar
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelen kulaktan gelen kalp atımları veya nabız seslerinin tedavisi oluşum nedenine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu zaman oluşum nedeni çevresel faktörler olan bu rahatsızlığın tedavisi içın o faktörün ortadan kaldırılması yeterli olmaktadır. Yüksek sesle dinlenen müzikte sesi kısmak; gürültülü ortamdan çıkmak oluşum nedeni aşırı ses olan rahatsızlığın sona ermesine neden olmaktadır..

Kulak burun ve boğaz gibi organlardaki iltihabi durumlarda uygun olan ilaç tedavisi doktor tarafından düzenlenmektedir. Kulaktan kalp ritmi gelmesinin tedavisinde en ciddi olanı damar ve kalplerle ilgili olan sorunlardır.

Bu tür rahatsızlıklarda hastanın tedaviye verdiği destek çok önemlidir. Tansiyon veya kalp ritimleriyle ilgili gelen sesler çoğalması durumunda; hastanın beslenmesine dikkat etmesi, sorun yaratacak ortamlardan uzak kalması ve stressiz, sakın bir hayat yaşaması önerilmektedir. Heyecandan uzak sakin bir hayat yaşaması sağlığı açısından en doğru olan tedavi yöntemi olacaktır.

İltihaba bağlı durumlarda; oluşan enfeksiyonun ilerlememesi amacıyla hastanın zaman kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoruna gitmesi ve gereken temizlik veya tedavinin yapılması gerekmektedir. Yüksek ses yüzünden oluşan seslerde hastaya hemen bir tedavi uygulanmaz ve bir süre bekletilerek genel durumu izlenir. Kulaktan gelen kalp seslerinde genelde hasta ayakta günlük hayatından kısıtlama yapmadan tedavi edilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (35 votes, average: 4,03 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.