Bebeklerde Kalp Üfürmesi Nedenleri ve Tedavisi

Yapılan muayene içerisinde kalpte üfürüm olduğunu tespit edilmesi kanın kalp içerisinde akarken türbülanstan oluşan sestir.

Bebeklerde Kalp Üfürmesi 

Bebeklerde kal üfürmesinin bebeğin kalbinin kan atım döngüsünde bir sorun olması sonucunda değişik bir ses çıkarması sonucunda verilmektedir. Kalp yakınında bulunan damarlardan geçen kanın stetoskop ile doktor tarafından kalp atışları dinleneceği zaman anormal bir ses duyulması sonucunda bu isim verilecektir. Bebeklerin normal kalp atış sesi “lub-DUP” olarak tanımlanmaktadır. Kalp kapakçıklarının her kapanması sonucunda bu ses çıkacaktır. Kalp üfürmesi bebeklerde yeni doğduğu zaman gelişeceği gibi daha sonradan da meydana gelebilecektir. Yenidoğan ya da doğumdan bir süre sonra kontrol esnasında doktorun bebeğin kalbini dinlerken kan akışının kalpte akarken ekstra bir ses çıkarması sonucunda kalp üfürmesi olarak adlandırılmaktadır. 

Genellikle kalp üfürmeleri zararsız olan ve masum kalp üfürümü olarak adlandırılan geçici bir süreliğine oluşan kalp üfürümleri olabilir. Özellikle de yenidoğan bir bebeğin kalp atış hızı ağladığı zamanlarda yükselecektir. Bu durum içerisinde de kalbin daha çok kan pompalamasına neden olacağından kalp atışı yüksek olan bir kadında her zaman için görülme ihtimali olacaktır. Eğer ki kalp atışlarından kaynaklanmakta olan kalp üfürümünün anormal olması durumunda ciddi bir kalp hastalıklarının olma riski bulunmaktadır. Bu durum çok ciddi olacağından, hayati tehlike söz konusu olacağı için her zaman altında yatan nedeni bulmak için tanısı konulması gerekmektedir. 

Bebeklerde Kalp Üfürmesi Belirtileri

Masum kalp üfürmesi olarak adlandırılan kanın kalpte akışına sahip olan bebeklerde herhangi bir hastalığa bağlı olarak gerçekleşmeyecek olduğundan herhangi bir belirtisi de olmayacaktır. Fakat bebeklerde meydana gelecek olan anormal kalp üfürmesi doktorun stetoskop aracılığı ile bebeğin kalbini dinlerken alışılmadık bir sesin duyulması sonucunda kalpte oluşacak bir takım sorunlar sonucunda meydana gelme ihtimali de vardır.

  • Bebeğin sıklıkla parmak uçlarında ve dudaklarında mavimsi bir cilt rengi oluşabilir;
  • Bebeklerde üfürüm sonucunda şişme olacağı gibi hızlı bir şekilde kilo alma da görülecektir;
  • Nefes darlığının olması;
  • Sık sık öksürme;
  • Büyümüş bir karaciğer;
  • Genişlemiş boyun damarları;
  • İştah kaybı;
  • Bebeğin büyümesinde gerilik;
  • Az hareket etme;
  • Terleme;
  • Göğüs ağrısı;
  • Baş dönmesi;
  • Bayılma.

Bebek Kalbinde Üfürmesi Nedenleri

Kalp üfürümlerinin iki türü olmaktadır. Bunlar masum kalp üfürümleri ve anormal kalp üfürümleri olacaktır. Masum üfürümler normal bir kişinin kalbinde de zaman zaman görülecek olduğundan bebeklerde de görülmesi mümkün olacaktır. Masum üfürükler fiziksel aktivite esnasında ya da egzersiz yaparken, gebeliklerde, yüksek ateş, bebeğin vücudunda yeterli miktarda oksijen taşıyacak olan kırmızı kan hücrelerinin bulunmaması, Aşırı bir şekilde tiroid hormonunun salgılanması sonucunda meydana gelecektir. Daha çok yenidoğan bebeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Eğer ki üfürüm anormal kalp üfürümünün oluşmasının nedenlerinden biri de kalp hastalığının olmasıdır. Anormal olan üfürümler kalp kapakçıklarından sorunların olmasından kaynaklanacaktır.

Anormal üfürüğün birçok nedeni olmaktadır. Bunlar kalp delikleri sonucunda meydana gelebilir. Kalp deliğinin büyüklüğüne ya da nerede olduğu konusunda değişiklik gösterecektir. Kalp kapakçığında oluşacak anormallikler sonucunda bebeğin anormal üfürüm oluşması da gerçekleşecek ve yeterli miktarda kan akışının sağlanmaması nedeniyle yaşanacaktır.

Sıklıkla görülecek olan bebeklerde kalp kusurunun annesinde ya da babasında olması sonucunda meydana gelebilir. Hamilelik esnasında oluşacak bir takım hastalıklarda bebekte üfürme olmasına neden olabilir. Daha çok şeker hastalığının ya da kızamık hastalığı olması durumunda da görülmektedir.

Bebeklerde Kalp Üfürmesi Tedavisi

Doktorun bebeğin rutin muayene esnasında kalbini dinlerken üfürmeyi duyması sonucunda bir takım özel testler isteyecek ve kalbin bir kusurunun olup olmadığı kanısına varacaktır. Tanı koyabilmek için Göğüs röntgeni, EKG, Ekokardiyogram, Kalp kateterizasyonu gibi testler altında yatan hastalığı ortaya çıkaracaktır.

Tanı sonucunda masum üfürüm tanısı konulması sonucunda herhangi bir tedavi olmayacaktır. Fakat bebekte anormal üfürüm tanısı konulması sonucunda tedavi edilmelidir. Tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunların olacağı gibi hayati tehlike oluşmasına da neden olacaktır. İlk olarak bebeğe uygun olan kan pıhtısını önleyecek olan ilaçlar reçete edilecektir. Antikoagülanlar adı verilen ilaçlar tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Statinler de kolesterolü düşürmeye yardımcı olacak ve anormal üfürüm oluşması sonucunda kapakçıklarda meydana gelecek olan sorunları gidermek için kullanılacaktır. 

Eğer ki ilaçlar tek başına yeterli olmaması durumunda kalp rahatsızlığına bağlı olarak hasar görmüş olan valfi tedavi etmek amacıyla cerrahi yöntem uygulanacaktır. Bu yöntem açık kalp ameliyatı yöntemi ile yapılacak bir uygulama şekli olacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.