Yetişkinlerde Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?
Yetişkin kişilerde kalp atım hızı bir dakika içerisinde ne kadar olmalı, hangi değerler içerisinde atmalı, normal şartlar altında yetişkinlerde kalp bir dakika içerisinde ne kadar atmalı.
İçindekiler
Kalp Atım Hızı
İnsanlarda kalbin pompaladığı kan miktarının ölçümüne dayanan kalp hızı kişilerin sağlıkları konusunda önemli ipuçları veren bir durumdur. Bu bakımdan kalbin bir dakikada kaç kez attığının tespit ve kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Herkesin kolaylıkla nabız kontrol bölgelerinden bir saat yardımıyla kendi kendisine bu ölçümleri yapabilmesi mümkündür. Kalbin dakikada kaç kez attığının tespit edilmesi;
- Kalbin hızını ve kasılma gücünü tespit etmek
- Damar hastalıklarını tespit etmek
bakımından birçok ipucu vermektedir. Bu sayede kişilerin kalp ve damar sağlıkları açısından bilgi sahibi olmak mümkün hale gelmektedir. Kalp atım hızının tespit edilmesinin kolay olması bu yöntemin sıklıkla kullanılmasına yol açmaktadır. Kalp atım hızı nabız denilen kalpten gelen kanın arterlerde oluşturduğu basıncın el ile tespit edilebilmektedir. Bu amaçla vücudun çeşitli bölgeleri kalbin bir dakikada kaç kez çarptığını anlamak için kullanılabilir. Bunlar:
- Şakak Damarı
- Boyun Damarı
- İç Dirsek Damarı
- Bilek Damarı
- Kasık Damarı
- Diz Altı Damarı
- Bilek Üstü Damarı
olarak sıralanabilir. Bu noktalardan sadece parmak uçlarını kullanarak bile kalp atım hızı tespit edebilmek mümkündür. Bu bölgelerden parmaklar yardımıyla gerçekleştirilecek olan ölçüm değişik koşullarda değişik oranlar ortaya çıkartacağı için mümkün olduğunca aynı şartlar altında ölçüm gerçekleştirilmeye çalışarak normal atış hızından farklı olan değerlerin tespit edilmeye çalışılması daha uygun bir yöntem olacaktır.
Bir Dakikadaki Kalp Atım Hızı
Kalp atım hızını belirlerken dikkat edilmesi gereken nokta hangi ölçütler içerisinde bunun kontrol edileceğidir. Çünkü kalbin atması değişik koşullarda farklılık gösterir. Genel olarak bir dakikadaki atım hızı dinlenik atım hızı olarak tabir edilen, kişinin herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmadığı zamanlarda, rahat ve sakin bir şekilde oturur veya yatarken yapılan ölçüm olarak kabul edilmektedir.
Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde atım hızı birbirinden farklıdır. Yetişkinler için bir dakikadaki normal bir atım hızı 60 ile 80 arasındaki değişmekle birlikte, 100’e kadar olan ölçümler normal sınırlarda kabul edilmektedir. Bir de gündelik normal aktivite esnasında ölçülebilen değer vardır. Bu da dinlenik ölçümdeki normal değerlerin 15 ile 20 arasında yukarısındadır.
Spor yapan veya yoğun fiziksel aktivetede bulunanların kalp atım hızları fiziksel olarak durgun ve hareketsiz bir yaşam sürenlere göre daha düşük olacaktır. Bunun nedeni aktivite ile artan kan akışı nedeniyle kalbin bir atımda daha fazla kan pompalamaya alışması nedeniyle bir dakika da daha az atarak hareketsiz bir yaşam sürenlerin kalpleri kadar kan pompalayabilmesidir.
Bunlardan başka olarak bir de maksimum kalp atım hızı olarak adlandırılan bir ölçüm türü daha bulunmaktadır. Bu ölçümde bir kişinin fiziksel aktivite ile bir dakika içerisinde kabinin en fazla kaç kez atabileceği tespit edilmeye çalışılır. Özel koşullar ve tekniklerle gerçekleştirilen bu ölçüm her kişi için farklı sonuçlar vereceğinden ve herkesin maksimum kalp atım hızı birbirinden farklı olacağı için kişiye özeldir. Tüm bu bilgilerin ışığında yetişkin kişilerde bir dakikada kalp atım hızının;
- Dinlenik vaziyette dakikada 60 ile 80 arasında olması, 100’e kadar çıkmasının normal kabul edilebileceği
- Normal gündelik aktivitede bunun 15 ile 20 defa daha fazla atım şeklinde olabileceği
- Maksimum kalp atış hızının ise her kişiye özel olduğu için özel teknikler yardımıyla tespit edilebileceğini söylemek mümkündür.
Düşük veya hızlı atımların aritmi olarak adlandırıldığı ve doğrudan kendileri bir sağlık problemine neden olabileceği gibi, başka bir sağlık probleminin de göstergesi olabileceğinden dolayı kalp atım hızının farkında olmak ve sık aralıklarla kontrol etmek sağlıklı bir hayat sürmek için gerekli olan uygulamalardan birisidir.