Anne Karnında Bebeğin Kalp Atışları Neden Yükselir?

Anne karnında gelişmekte olan bebeğin kalp hızı 8 haftadan itibaren doppler ultrasonda aracılığı ile tespit edilmektedir.

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı  

Gebelik esnasında bebeğin sağlığını değerlendirmek son derece önemli olmaktadır. Bu durumu yapma nedenleri arasında erken dönem içerisinde asfiksi tanısı koyulması ve bebeğin erken dönem içerisinde olası ölümünü engellemek, bebeğin üzerinde oluşabilecek herhangi bir khasarın oluşmasını ve risk altında olup olmadığını değerlendirmek ve yapılacak olan inceleme sonucunda fetal izlenmesi sonucunda nörolojik sekeller önlenebilmesi mümkün olmaktadır. Testin yapılabilmesi için en verimli olduğu dönem belirlenerek yapılması gerekmektedir.

Gebelikte stres testi olarak adlandırılmaktadır. Hamile kadınların gebelikleri boyunca gecikme durumunda ya da bir takım komplikasyonlar geçirmesi durumunda doktor tarafından buna ihtiyaç duyulacaktır. Bebeğin eğer ki çekilen ultrason içerisinde az hareket ediyorsa zararsız bir test olması nedeniyle doktor tarafından tavsiye edilmektedir. Bebeğin sağlıklı olmadığını kontrol etmek amacıyla uygulanacak olan noninvaziv bir test olmaktadır. Bu teste stres testi denmesinin nedenleri arasında bebeğin kalp atış hızını duymak, kasılmaların sonucunda bebeğe zarar verip vermediğini anlamak amacıyla ve tabii ki bebeğin yeterli miktarda oksijen alıp almadığını anlamak amacıyla yapılacak bir test olmaktadır. Eğer ki bebek normal değerlerin altında bir kalp atışına sahip olması durumunda doktor tarafından kullanmanız amacıyla bir takım ilaçlar reçete edilecektir. Bu ilaçlar plesanta aracılığıyla bebeğe ulaşacak ve normal kalp atış hızına kavuşacaktır. 

Nonstres Testi (NST)

Nonstres testinin yapılması sırasında bebeğin anne karnında kalp atışlarının seyrini, bebek hareketlerini görmek, kasılmalar varsa bununla ilgili olarak bebeğin iyi olup olmadığını anlamak amacıyla yapılacak olan bir test olmaktadır. Bu test aynı zamanda doğum eylemi içerisinde de aynı amaç içerisinde kullanılmaktadır. Bu testin yapılması “prob” adı verilen hamile kadının karnı üzerine iki alıcı ucun sabitlenmesi sonucunda ölçüm yapılacaktır. Problardan bir tanesinin uterin kontraksiyonlarını diğer prob ise bebeğin kalp seslerini algılaması ile bilinmektedir. Bu algılamalar ve kasılmalar hatta kalp sesleri cihaz tarafından doktorun anlayacağı şekilde bir kağıt üzerine grafik şeklinde aktarılacaktır. Test yaklaşık olarak 20 ile 30 dakika arasında sürmektedir. Bu işlem uygulanırken hamile kadının eline verilecek olan küçük bir butona bebek anne karnında her hareketini hissetmesi sırasında basması istenecektir. Bunun amacı ise bebeğin kalp atım hızı ve atım hızında oluşacak değişiklikler olduğu zaman rahim içerisinde ki kasılmaların ve bebeğin kalbinin kasılmalara nasıl tepki verdiği hakkında bilgi edilmiş olunacaktır. Riskli olmayan bir gebelik yaşamanız durumunda bu uygulama gebeliğin 37. haftasından sonra haftada bir uygulanmaya başlayacak ve 40. haftaya ulaşılması sonucunda ise 3 günde bir testin uygulanması gerekmektedir. 

Bebeğin kalp atışı 5 haftalıkken oluşmaya başlamaktadır. İlk haftalar içerisinde bebeğin anne karnında kalp atış hızı normal durumlar içerisinde 120 civarında olmaktadır. 10. ve 12. haftalar içerisinde ise bebeğin kalp atış hızı 170 vuruşa kadar çıkacaktır. Bunun nedeni bebeğin iç organlarının bu dönem içerisinde gelişmeye başlaması nedeniyle kalbinin daha çok çalışması gerekmektedir. Diğer aylarda bu atış hızı düşecektir.

Bebeğin kalp atışının yüksek çıkması genellikle bir sorunu teşkil etmezken, düşük çıkması sorun olarak kabul edilmektedir. Düşük ihtimali ya da bebeğin anne karnında ölme riski taşıdığı anlamına gelecektir.

Nonstres Testi (NST) Yorumlanması

Akselerasyon: Bebeğin kalp atımında hızlanma demektir. Deselerasyon ise bebeğin kalp hızının yavaşlaması olarak belirtilir. Bu testi yapılması demek bebeğin kalp atışlarını değerlendirmek, anne karnında olan bebeğin hareketlerini ve oluşması durumunda kasılmaları da değerlendirecek bir test olmaktadır. NST işlemini uygulayacakları sırada gebe kadının karbonhidrat bakımından çok zengin olan bir diyete girmesi ve karnının da tok olması önerilmektedir. Bu test bebeğe herhangi bir zarar vermeyecektir.

Sonuç Süre Atış Hızı
Reaktif 20 dakika 15 atımdan daha fazla
Nonrekaktif 40 dakika 15 atımdan daha az

Rekaktif (negatif) NST: Sonucu olduğu zaman en fazla 20 dakika içerisinde oluşacak olan 2 kez ya da daha fazla bazal düzeyden atım sayısının en az 15 atım dakika içerisinde olması gerekmektedir. Bu durum 15 saniye içerisinde oluşacak akselerasyonların oluşması sonucunda normal bir değer olacaktır.

Nonrekaktif (Pozitif) NST: Çekim süresi 40 dakika içerisinde bazal düzey içerisinde en az 15 atım tespit edilecektir. Daha fazla oln akselerasyonlardan ortaya çıkabilecek olduğu normal olmayan bir eğer olarak gösterilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

© 2025 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.