Boğazda Hissedilen Kalp Çarpıntısı ve Atım Hissi

Kalp atımıyla birlikte boğazda hissedilen kalp atışı nasıl bir durumdur, kalp çarpıntısı boğazda hissedilir mi, bu durum ne tür bir rahatsızlıktır hakkında makale.

Kalp Ritim Bozuklukları

Kalp ritim bozuklukları günümüzde yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. İki türlü olarak görülen bu rahatsızlık kişilerde birçok etkiye sebep olduğu için dikkate alınması gereken bir durumdur. Kalp ritim bozuklukları:

  • Taşikardi
  • Bradikardi

olarak ikiye ayrılır.

Bunlardan taşikardi kalbin normal atım hızından daha hızlı atması anlamına gelmektedir. Normal şartlar altında dakika 60 kez atması gereken kalp, bu sayının üstüne çıkarak dakika 80’den fazla atarsa bu durum taşikardi denilen rahatsızlığı meydana getirir. 

Bu şekilde normalden fazla atan kalbin kasılmaları sonucu kişiler normalde hissetmedikleri şekillerde kalp atışlarının hissedilmesi durumu ile karşılaşabilmektedirler. Bunlardan en sık görülenlerden bir tanesi kalbin sanki boğazda atıyormuş gibi uyandırdığı histir. 

Kalp atışlarının vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilmesi nedenleri olarak iki faktörü belirtebiliriz:

  • Kalp ritim bozuklukları
  • Hipertansiyon

Hipertansiyon hastalığında herhangi bir kalp ritim bozukluğu mevcut olmasa bile zaten halihazırda yüksek olan damar için basınç karşılığında daha yüksek bir şiddetle kasılmak zorunda kalan kalbin çarpması damarlarda kuvvetli bir şekilde hissedilebilmektedir. Bu durumda damar içi basınçla birleşen yüksek dereceli kalp atımı sanki kalbin boğazda atıyormuş gibi bir his uyandırmasına neden olabilir. Aslında hissedilen kalbin her kan pompalamasında damar içi basınçla birleşen durumdur.

Kalp ritim bozuklukları boğazda atım hissinin deneyimlenmesi açısından önce gelen faktörlerden birisidir.

Kalp ritim bozuklukları da diğer bir nedendir. Kalbin daha hızlı atması anlamına gelen taşikardi neticesi normalden daha fazla ve hızlı atmaya başlayan kalp kasılmaları neticesi boğazda kalp atım hissi deneyimlenebilmektedir.

Palpitasyon adı verilen bu durumda kalpteki ritim bozuklukları neticesi kişiler kalp atışlarını hissedebilmektedirler. Vücudun çeşitli bölgelerinde farkedilebilen bu durumun gerçekleştiği yerlerden birisi de boğaz bölgesidir. 

Boğazda Kalp Atım Hissi

Kalpte meydana gelen bu düzensiz ritimler palpitasyon denen bir rahatsızlığı meydana getirirler. Bu hastalıkta kalbin atması vücudun çeşitli yerlerinde hissedilebilmektedir. Bu bölgelerden birisi de boyun bölgesidir. Bu rahatsızlığı meydana getiren sebepleri şöyle sıralamak mümkündür:

  • Psikolojik Nedenler: Kişilerin deneyimlemiş olduğu sinirlilik, sıkıntı, üzüntü, stres gibi bir takım psikolojik durumlar kalp ritmini etkileyerek bu duruma sebebiyet verebilir. Psikolojik durumu ortaya çıkartan etken geçtiği zaman, kalp atımının da normale dönmesi beklenmektedir. Bunların dışında panik atak gibi psikolojik rahatsızlıkları olanlar da bu durmu diğer kişilere göre daha fazla yaşamaktadırlar.
  • İlaç Kullanımı: Bazı ilaç türleri kalp atım hızını etkileyerek boğazda kalp atım hissi oluşmasına neden olabilmektedir. İlaçların yen etkilerinden olan ritim bozukluğu ile ilgili olarak ilacı veren doktor tarafından gerekli kontroller yapılmalıdır. Özellikle tansiyon ilaçları, antihistaminik ilaçlar, öksürük ve grip ilaçları bu etkiyi oluşturan ilaç türleri arasındadır.

Boğaz bölgesi kalbe yakın olduğu için atım hissi de yoğunlukla hissedilmektedir

 

  • Çay ve Kahve Kullanımı: Gün içerisinde çok fazla kahve ve çay tüketen kişilerde bu atım hissinin oluşma ihtimali diğer kişilere göre daha fazladır.
  • Kalple İlgili Problemler: Kalp kapakçıklarında ve odacıklarında meydana gelen kimi rahatsızlıklar da yüksek ritim hastalığına neden olarak boğazda atım hissine sebebiyet verebilmektedir. 

Tüm bu etkenler ışığında boğazda atım hissinin oluşması açısından en önemli faktörler psikolojik etkenler ve kimi hastalıklardır. Özellikle hipertansiyon hastaları bu durumu yüksek damar içi basınçla nedeniyle daha sıklıkla yaşamaktadırlar. Aynı şekilde sinirsel bazı durumlar da bu rahatsızlığın oluşma sürecini hızlandırmakta ve artırmaktadırlar. Özellikle panik atak durumları ve aşırı derece heyecan, stres, sinirlilik gibi duydu durumları ile beraber bu hissin deneyimlenmesi oldukça olasıdır.

Boğazda atım hissi uzun süreli devam eder ve sıklıkla tekrarlamaya başlarsa mutlak surette muayene edilerek altta yatan hastalık tespit edilmelidir.

Çoğun insanın hayatta genellikle başına gelen bir durum olmakla birlikte uzun süreli devam etmesi ve tekrarlama sıklıklarının artması halinde altında yatan başkaca bir rahatsızlık olabileceği ihtimali akla geldiği için göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur ve mutlaka bir kalp damar doktoru tarafından gerekli tetkikler ve muayeneler gerçekleştirilerek neden olan durumun tespit edilmesi gereklidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (20 votes, average: 3,40 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.