5 Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atışları Duyulur Mu?
Bebeğinizin ilk kalp atışlarını 5. haftadan sonra duymaya başlayabilirsiniz. Eğer sizde 5. haftanızı doldurduysanız ve bebeğinizin kalp atışlarını duymak için doktorunuza doppler ultrason yaptırabilirsiniz.
İçindekiler
5 Haftalık Bebek Kalp Atışı
Her ne kadar zor ve sıkıntılı bir süreç olsa da kadınların en heyecanlı geçirdikleri dönemlerden biride hamilelik dönemidir. İçinde yavaş yavaş büyüyen mucizenin heyecanını yaşarlar. Aynı zamanda bu dönem endişeli ve kaygı verici bir süreçtir. Bebeğinin sağlığı, düşük problemi gibi herhangi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilme korkusu anneye olumsuz yönde etki yapabilmektedir.
Anneler bu dönemde içinde yetişen canlıyla ilgili birçok soruyu sorunu merak ederler. Bu merak ettikleri sorulardan biride bebeğinin kalbinin atışı ne zaman duyulmaya başlanacağıdır.
Bebeğinizin ilk kalp atışlarını 5. haftadan sonra duymaya başlayabilirsiniz. Eğer sizde 5. haftanızı doldurduysanız ve bebeğinizin kalp atışlarını duymak için sabırsızlanıyorsanız doktorunuza doppler ultrason, halk arasında bilinen adıyla renkli ultrason, yaptırıp bebeğinizin sağlık durumunu öğrenebilirsiniz.
5 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Duyulur Mu
Öncelikle anne adaylarının bebeğin kalbinin sesinin duyulup duyulmayacağı hakkında strese girmemeleri gerekir. Stres özellikle gebeliğin ilk trimesterin (ilk üç ay) de hem anne adayı için hem de bebek için oldukça zararlıdır. Bu yüzden gebeliğin ilk dönemlerinde olabildiğince stresten uzak durmakta fayda var.
Bebek anne karnındayken gelişimini sürdürdüğü sırada ilk oluşacak organlarından bir tanesi kalbidir. İlk kalp atışı genellikle 5 ya da 6. Haftada duyulmaya başlanacaktır. Fakat bu haftalar içerisinde bebeğin kalbi, gelişimini tam olarak tamamlayamadığı için duyulmayabilir. İleri ki haftalarda yani 10- 12. haftalarda iç organlar gelişimini yavaş yavaş tamamladığından daha net duyulacaktır. Bu süre zarfında annenin gergin olması, dolaylı olarak bebeğe de etki yapacağından, kalbinin atış sesleri daha da geç duyulabilir.
Kalp atışlarına kadar varan gebelikte düşük riski %10 civarıdır. Mefhumu muhalifinden bakarsak gebeliğin sağlıklı devam etmesi %90 dır.
5 Haftalık Bebek Kalp Atışı Yok
Bebeğin kalbinin atışları 5. haftadan itibaren başlayacaktır. Bu kalp atışını duyabilmek için doktor tarafından sık sık transvajinal ultrason yapılır. Bazı gebelikler de bu durum 10-12. haftalara kadar gecikebilir. Bazen de doppler ultrason yöntemiyle daha erken duyulma ihtimali de vardır.
Her şeye rağmen hamileliğin 6. haftasından sonra bebek kalbinin atışları az da olsa hiç duyulmuyorsa, bebeğin ölmüş olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durum tam olarak netleşmesi için özel ultrason ve kan tahlilleri yapılması gereklidir. Şayet bebeğin yaşamadığı kesinleşirse vakum ya da kürtaj yoluyla hamilelik sonlandırılır. Eğer hamilelik sonlandırılmazsa ölü bir bebeğin annesinin de sağlığını riske atmış olur. Bu durumda annenin zehirlenme olasılığı yüksektir.
5 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Duyulmazsa
Anne adayının bu dönemde kontrollerini aksatmaması gerekir. Doktor kontrolleri dışında da kendi kendini takip etmesi gerekir. Aynı zamanda uykusuna beslenmesine ve egzersizlerine dikkat etmesi gerekir.
5.Hafta geçtikten sonra kalp atışları hiç duyulmazsa ve ultrason cihazında embriyoya rastlanmazsa bu gebeliğe ”boş gebelik” adı verilir. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa anne rahminde ki boş kese ufak bir operasyonla alınır. Eğer kese alınmaz da anne rahminde kalmaya devam ederse ileri ki günlerde şiddetli ağrılar ve kanamalarla karşılaşılabilir.
Eğer ki kese gözükmesine rağmen bebeğin kalp atışı duyulmuyorsa bebeğin ölü olması düşünülebilir. Bebeğin bir kromozom eksikliği yaşaması sonunda sakat kalıp ölme tehlikesi vardır. Aynı zamanda bebeğin beslendiği ve kan akışını sağladığı plasenta yeteri kadar kan akışı ve beslenme sağlamazsa yine bebeğin yaşamını yitirme tehlikesi vardır. Kordonun dolanmasından dolayı da bir çok gebe bebeklerinin ölümleriyle karşılaşmışlardır. Bebeğin yaşamını yitirmesinin sebepleri sadece bunlar da değildir. Anne adayının yüksek tansiyona sahip olması ya da şeker hastalığının bulunması da bebeğin kalbini durdurabilir.
Son olarak yapılan inceleme ve araştırmalar sonunda bebeğin sağlıklı olmasına rağmen kalp atışı duyulmayabilir. Hatta kimilerinde 10-12. haftaya girmiş olmasına rağmen duyulmayabilir. Bebek artık 10. haftaya geldiğinde gelişimini büyük ölçüde tamamladığı için kalbinin yerini bulmak zor olacaktır. Bebeğin hareketli olması annenin rahminde eğik durması kalp atışını duymaya engeldir. Bu durumda yine stres yapacak bir şey yoktur. Çünkü hareketli bebek sağlıklı bir bebeğe işaret eder.