Gebelikte Bebeğin Kalp Atışının Duyulmama Nedenleri

Normal bir gebelikte bebeğin kalp atışları 5. haftada başlayacak ama duyulması 6. haftayı bulacaktır. Doppler ultrason muayenesinde duyulur.

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı 

Bebeğin anne karnında gelişimini sürdürürken ilk oluşacak iç organlarından bir tanesi kalbi olmaktadır. Kalp atımı yaklaşık olarak 5 ya da 6. hafta içerisinde duyulacaktır. Fakat bu haftalar içerisinde kalp tam olarak gelişimini tamamlamaması nedeniyle duyulmaya bilir. Kalp atışının dakikada 60 ile 100 arasında değişmesi ilk haftalar içerisinde gerçekleşecektir. Bebeğin iç organları gelişimini tamamlama aşaması içerisinde olduğu 10. hafta bitimine kadar kalp atışı çok hızlanacak ve bir dakika içerisinde 170 ile 190 atıma kadar çıkacaktır. İlk beş hafta içerisinde kalp organının gelişmeye başlaması ama daha odacıklarının oluşmaması ve damarların oluşmaması nedeniyle kalbin atımı damarların ve odacıkların oluşması sonucunda 6. hafta itibari ile doppler ultrason cihazında tespit edilecektir. Bebeğin akciğer, beyin, karaciğer, böbreklerinin oluşması 10. hafta sonuna kadar tamamlanacaktır. 10. haftadan sonra sağlıklı bir bebeğin kalp atışlarında düşme meydana gelecektir.

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı Duyulmaması

Anne karnındaki bebeğin kalp atışları 5. hafta itibari ile başlayacaktır. Bu kalp atışını duyabilmek için sıklıkla riskli gebeliklerde transvajinal ultrason yöntemi kullanılarak kalp atışı dinlenmektedir. Eğer ki gebelik riskli olmaması durumunda kalp atışları bazı gebeliklerde 6. hafta ve 8. hafta arasında doppler ultrason yöntemi ile görülmektedir. Bazı gebeliklerde bu haftalar erken olması nedeniyle gebeliğin 10 ya da 12. haftası içerisinde kalp atışının görülme ihtimali de bulunmaktadır. Bazı gebeliklerde renkli doppler ultrason yöntemiyle de erken bir şekilde dinlenmesi görülmektedir. Fakat var olan gebeliğin riskli olması durumunda bebeğin kalp atışlarını dinlemek amacıyla transvajinal ultrason yani alttan çekilen ultrason yöntemiyle kalp atışlarını dinlemek mümkün olacaktır. Bazı durumlarda kalp atışlarının duyulabilmesi için bu dönem erken olması sebebi ile birkaç hafta daha geçmesi gerekebilir. 

Gebelik 10. haftaya ulaşması durumunda sağlıklı bir bebeğin anne karnında hareket edecektir. Bu durumda da yapılan ultrason muayenesi içerisinde bebeğin kalbinin yerini bulmak biraz zor olabilir. Ya da bebeğin eğik durması sonucunda kalbine ulaşılamayacaktır. Bu durumda kalp atışı izlenmeyebilir. Böylesi bir durumda bebeğin hareketli olması onun sağlıklı olduğu anlamına gelecektir. Ve herhangi bir risk teşkil etmemesi nedeniyle gelişimini tamamlamaya devam edecek ve bir sonraki ultrason muayenelerinde bebeğin kalp atışları duyulabilir.

Hamileliğin 10. haftasına kadar bebeğin embriyo olarak adlandırılacaktır. Bu durumda çok küçük olması nedeniyle çekilecek ultrason görüntülemesinde bebeğin kalp atışları her zaman için net olarak görülmeyecektir. Bebeğin kalp atışlarının duyulmama nedeni bebeğin sağlıksız olduğu ya da anne karnında öldüğü anlamına gelmeyecektir. Eğer ki kalp atışı duyulmayan bebeğin, kese içerisinde görülmemesi, plasentanın normal boyutlarda olmaması durumunda boş gebelik oluşabilir.

Bebeğin Kalp Atışının Duyulmama Nedenleri

Gebeliğin 2. ve 9. ayı içerisinde yapılacak olan ultrason muayenesi içerisinde eğer ki bebeğin kese içerisinde görülmesine rağmen kalp atışının olmaması durumunda bebeğin ölü olduğu kanısına varılabilir. Bebeğin anne karnında ölmesinin nedenleri arasında bebekten kaynaklanan bir kromozom eksikliğinin olması sonucunda meydana gelecek olan sakatlık sonucunda anne karnında ölme riski bulunmaktadır. Aynı zamanda da bebeği besleyecek ve kan akışını sağlayacak olan plasentanın yeteri kadar bebeği beslenmemesinden de bebeğin ölme ihtimali olmaktadır. Kordon dolanması sonucunda da birçok gebeliği yaşayan anne adayının karnında bebek ölümleri gerçekleşebilmektedir.

Bebeğin kalp atışlarının duyulmaması bütün ultrason tetkikleri ve muayeneye rağmen kalp atışlarının duyulmaması sonucunda bebeğin anne karnında öldüğü anlaşılacaktır. Ölü bir bebeğin gelişimi söz konusu olmayacağı için anne karnında ölü bebeğin çıkartılması gerekmektedir. Eğer ki bebek ölü bir şekilde anne karnında durmaya devam ederse bu durum anneye zarar verecektir. Bebeğin kalbinin durmasının nedenleri arasında bebeğin özürlü olması, annede yüksek tansiyon ya da şeker hastalığının olunması gibi durumlarda meydana gelecektir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.