6 Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı Kaç Olmalıdır?

Bebeğin kalp atışını duymak oldukça heyecan verici bir durum olmaktadır. Kalp atışını 6. hafta itibari ile duyabilirsiniz.

Bebeğin Kalp Atışı 

Her gebe kadının sağlıklı bir bebeğe sahip olduğunu anlamak için yapılan kontroller içerisinde ultrason muayenesinde bebeğin kalp sesini duymak bebeğin her zaman için sağlıklı olduğunu ifade edecektir. Bebeğin kalbi henüz embriyo dönemi içerisinde olduğu 5. hafta içerisinde oluşmaya başlayacaktır. Fakat bu süre içerisinde henüz kalbin odacıklarının olmaması ve damarların tam olarak oluşmaması nedeniyle yapılacak olan ultrason muayenesi eğer ki karın bölgesinden yapılan doppler ultrason ise duyulmayacaktır. Fakat bazı gebelikler içerisinde gebelik 6. haftaya geldiği zaman yapılan ultrason muayenesi içerisinde bebeğin kalp atışları duyulacak ya da ultrason monitöründe görülmesi mümkün olacaktır.

Gebelik gerçekleştiği zaman gebelik kesesinin oluşması ve plasenta ilk olarak ultrasonda görülecektir. Embriyo ilk zamanlarda gebelik kesesi içerisinde embriyonun görünmesi yaklaşık olarak 5. hafta itibari ile gerçekleşecektir. Hamilelikte bebeğin kese içerisinde eğer ki 6. haftaya gelip görülmemesi sonucunda, annenin boş gebelik yaşaması söz konusu olacaktır. Boş gebelik birçok kadının yaşamakta olduğu sorun olmaktadır.

6 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı

Gebelik 6. haftaya gelinmesi durumunda bebeğin kalp atışları normal bir gebelikte doppler ultrason monitöründe hem görülecek hem de duyulacaktır. Ama bazı gebeliklerin yanlış hesaplanması sonucunda 6 haftadan daha erken bir gebelik yaşayan kişilerde kalp atışı duyulmayacak ama birçoğunda kalp atışları monitör ekranında görülecektir. Sağlıklı bir gebelik içerisinde 6. hafta içerisinde olan gebeliklerde kalp atış hızının bebeğin yaklaşık olarak 1 dakika içerisinde 105 ile 112 arasında değişecektir. Gebeliğin ilk haftaları içerisinde bebeğin kalp atışı sadece doppler ultrason ya da vajinal ultrason yöntemi ile duyulmaktadır. Stetoskop kullanılarak bebeğin kalp atışlarının duyulması ilk haftalar içerisinde mümkün değildir. Ancak 17 aylık olması durumunda ya da diğer haftalar içerisinde stetoskop yöntemi kullanılarak kalp atışının duyulması mümkün olacaktır. Bu nedenle de bebeğin 6. haftalık içerisinde bu yöntem ile duyulması imkansızdır.

Doppler makinesi, hareketi, şekli ve sesin tespiti amacıyla kullanılmakta olan ses dalgalarının bir monitöre verilecek olduğu ve anne karnından yapılan test sonucunda kese içerisinde embriyonun görünecek olduğu ekranda bebeğin kalp atışları da görülecektir. Bu ekran içerisinde görülen sesin, aynı zamanda atış sesinin dışarıya da vermesi ile bilinmektedir. Fakat bu sesi her zaman için 6. hafta içerisinde kalp atışı duyulmaması bebeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmeyecektir. Daha sonraki haftalar içerisine gelindiği zamanlarda bebeğin kalp atışının duyulması görülecektir. Bazı gebeliklerin ilk üç ay içerisinde bebeğin kalp atışının duyulmama olasılığının da olduğunu unutmamalısınız.

6 Haftalık Bebeğin Kalp Atışının Yavaşlaması

Gebelik altı haftaya ulaşması durumunda anne karnında bebeğin iç organları oluşmaya başlaması nedeniyle kalp atışlarının hızlanması gerekmektedir. İlk 10. haftaya kadar embriyonun iç organlarının oluşması tamamlana kadar kalp atışları oldukça hızlı olacaktır. Kalp atışının normal değerler içerisinde olması bebeğin sağlıklı bir şekilde anne karnında büyümeye devam edecektir. Anne bu süre içerisinde bir takım belirtiler hisseder. Mide bulantısı gibi birçok belirti sıklıkla hamilelikte kadınların yaşanacak olduğu bir durum olmaktadır.

6. haftaya gebelik geldiği zamanlarda eğer ki bebeğin kalp atışları normal değerlerinde olmaması durumunda bebeğin kalbinin yavaş atmasının birçok nedeni olabilir. İlk olarak gebelik yanlış hesaplandığı için daha erken bir dönem içerisinde olabilirsiniz. bunun dışında bir bebeğin kalp atışlarının azalmasının nedenlerinden bir tanesi bebeğin tam olarak oksijen alamaması sebebi ile atışın az olması bilinmektedir. Bebeğin yeterli miktarda oksijen alamaması durumunda kan dolaşımının da zayıflaması söz konusu olacaktır.

Bebeğin göbeğinin kordonunun sıkışması durumunda, annenin rahim bölgesinde kan miktarının az olması gibi nedenler sonucunda da bu durum meydana gelecektir. Ayrıca bebeğin beslenmesini sağlayacak olan plasentanın tam olarak görevini yapmaması sonucunda kalp atışının da olmaması sonucunda kalp atışı azalacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.