9 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Olmaması

Hamileliğin 9 haftasına gelindiği zaman bebeğin kalbi çok hızlı atmaya başlayacaktır. Embriyonun iç organları oluşmasını tamamlaması için kalp atışında hızlanma

9 Haftalık Gebelik 

Gebelik 9. haftaya girmesi sonucunda gözlerinin oluşmaya başlaması söz konusu olacaktır. Beyin oluştuğu için artık bebeğin vücudunda ki kasların arasında bir bağlantı oluşacaktır. Çekilen ultrason sonucunda bebeğin hareket ettiği, elini ve kolunu hareket ettirmeye başlayacaktır. Bebeğin gözleri ve kulak kepçelerinin oluşması görülmektedir. Henüz oluşan bağırsak dışarıda olarak görülecektir. Bebeğin anne karnında yaptığı hareketleri annenin hissetmesi mümkün olmayacaktır. Doppler ultrason sonucunda bebeğin kalp atışı da duyulması mümkündür. 9. hafta içerisinde bebeğin boyu ortalama olarak 2.2 cm civarında oluşacaktır. İç organları hızlı bir şekilde tamamlanmaya başlamaktadır. Pankreası ve safra kesesi tamamlanmıştır. Bu süre içerisinde iç üreme organlarının da oluşmaya başladığı bir dönem olmaktadır. 

9 Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı

9 haftalık bir bebeğin embriyo dönemi bitecek ve fetüs olarak adlandırılacaktır. Beyin, kalp ya da akciğer gibi organların oluşması nedeniyle kalbin bir dakika içerisinde 170 atıma kadar hızla atması söz konusu olacaktır. 9. hafta içerisinde yetişkin bir insanda bulunan her şeyin bebekte de olması söz konusu olacaktır. Kalp atış hızının artması sonucunda annenin de çarpıntısının olması söz konusu olacaktır. Eğer ki kalp atış hızının bir dakika içerisinde 140 ile 170 BPM arasında olmaması durumunda tam ultrason taraması yapılması gerekmektedir. Bebeğin kalbi ilk beş hafta içerisinde atmaya başlayacak olsa da damarların kan pompalamaya başlaması, kalp üzerinde bulunan 4 odacığın gelişmesi ve vanaların oluşarak atma hissini doppler ultrasonda görülmesi tam olarak 8 haftadan sonra olacaktır. 9 haftalık bir gebelik oluşması durumunda yapılacak olan ultrason muayenesi sonucunda kalp atışının normal değerler arasında olması gerekmektedir. Bebeklerde ilk 9 hafta boyunca oluşan embriyonik kuyruğun 9 hafta sonrasında görülmeyecektir. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 2 gram civarında olacaktır. Bebeğin bilekleri, parmakları ve dirsekleri gelişmesi nedeniyle hareket ettirebilir. 9 hafta içerisinde plasenta yeteri büyüklüğe ulaşması nedeniyle artık hormon üretmeye başlayacak, bebeğin annenin kanındaki oksijenleri ve besin maddelerini bebeğe vermesi gerekecektir. Bu durum da gelişmekte olan iç organların sonucunda da çok hızlı bir kalp atışının olmasına neden olacaktır. 

Bu hafta içerisinde bebeğin yapılan ultrason muayenesi içerisinde kalbini bulmak biraz zor olacaktır. Bazı muayenelerde bebeğin kalbine ulaşılamaması nedeniyle kalp atışı duyulmaz. Fakat kesenin büyüklüğü, plasentanın gelişimi ve bebeğin hareket etmesi gibi durumlar gözlemlendiği zaman bebeğin sağlıklı olduğu anlaşılacaktır.

Bebeğin gelişiminin tam olmasına rağmen kesenin içerisinde bebek görülmeye bilir. Bu durumda tüm hamilelik belirtileri olacakken, bebeğin kalp atışının duyulmaması ve doppler ultrason muayenesinde kese içerisinde bebeğin olmaması durumunda boş gebelik adı verilen bir gebelik geçiriyor olabilirsiniz. 

Gebelikte Kalp Atışı Olmaması Nedenleri

Anne karnındaki bebeğin 9 hafta içerisinde kalbinin durması erken düşük olarak adlandırılmaktadır. Var olan düşüklerin sıklıkla ilk 12 hafta içerisinde görülme ihtimalleri %80 üzerinde olmaktadır. Düşük riskinin en sıklıkla görülmekte olduğu dönem ise 8. ve 9. hafta olmaktadır. Gebe kadının yaşının büyük olması düşük riskinin oluşmasında %25 daha fazla olmaktadır. Doppler ultrason sonucunda bebeğin kalp atışının duyulmaması ve hareket etmemesi sonucunda annenin karnında bebeğin ölmüş olacağı söz konusu olacaktır. Eğer ki gebelik sırasında 9 hafta içerisinde bebeğin kalbi atmıyorsa o zaman herhangi bir belirti vermeyecektir. Fakat bazı gebeliklerde nadir de olsa kanamanın olması ve şiddetli sancının görülmesi de mümkün olmaktadır. Yapılan ultrason muayenesi içerisinde eğer ki kalp atışı tespit edilmemesi durumunda bebeğin ölü olduğu tanısı konulacaktır. Ölü tanısı yapılmakta olan özel tam ultrason sonucunda netleşmesi durumunda ölü bebeğin anne karnında bırakılması, gebe kadına zarar verme riskinin olması nedeniyle bebeğin anne karnından kürtaj yöntemi ile alınması gerekmektedir. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.