Bebeğin Kalp Atışı Duyulmazsa Ne Yapılmalı

İdrar ya da kan testi yapılarak gebelik tanısı konulmasından 6 hafta sonrasında bebeğin kalp atışının duyulması söz konusu olacaktır.

Bebeğin Kalp Atışı 

Gebelik tanısının konulması için idrar ya da kanda gebelik testinin yapılması ve değerin pozitif çıkması sonucunda bebeğin gelişimini izleyerek bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için ultrasonda takibe alınması gerekmektedir. Anne karnında oluşan bebeğin ilk olarak 5. hafta içerisinde gebelik kesesinin görülmesi söz konusu olacaktır. Fakat bu ultrason eğer ki alttan yapılmayıp, üstten yapılan bir ultrason muayenesi olması durumunda bebeğin kesesi 6. hafta içerisinde görülecektir. Gebelik 6. haftaya ulaşması sonucunda birçok gebelik yaşayan kadının gebeliğinde yapılacak olan doppler ultrason sonucunda 6. hafta içerisinde bebeğin kalp atışının görülmesi söz konusu olur. Fakat bazı gebeliklerde ise 6. hafta çok erken bir dönem olması sebebi ile daha sonraki haftalarda yapılacak olan doppler ultrason muayenesi sonucunda bebeğin kalp atışları normal gebelik içerisinde görülecektir. 

Bebeğin Kalp Atışı Duyulmaması

Yapılacak olan ultrason tekniğinde ilk olarak gebelik kesesi görülmektedir. Daha sonradan bebeğin ilk yapısının görüleceği ve en sonda da ultrason görüntülenmesi sırasında bebeğin kalp atışının görülmesi beklenmektedir. Bebeğin kalbi ilk oluşacak iç organlar arasında olmaktadır. İlk 5. hafta içerisinde oluşmasını neredeyse tamamlayacak ve atmaya başlayacaktır. Fakat kalbin 4 odacığının tamamlanması ve valflerinin oluşması sonucunda kalp atışı başlayacaktır. Bu gelişimi ise 6. hafta sonunda tamamlanacaktır. 6. haftaya ulaşması durumunda bebeğin kalp atış hızı doppler ultrason ekranında 80 kere atacaktır. Bunun altında kalp atışı olması durumu ya da bebeğin kalp atışının duyulmaması, bebeğin hareket etmemesi durumunda ise bebeğin anne karnında ölme ihtimali değerlendirilecektir. Sağlıklı bir bebeğin oluşması sonucunda kalp atışı 10. hafta sonuna kadar bebeğin iç organlarının tamamlana kadar kalp hızlı bir şekilde kan pompalayacaktır. 10. hafta sonucunda ise kalp atışları diğer haftalarda azalacaktır. Yapılan ultrason görüntülenmesi sırasında bebeğin kalp atışının duyulmamasının nedenleri arasında sadece anne karnında ölmesi bulunmamaktadır. 

Hamilelikte bebeğin kalp atışını duymak amacıyla ses dalgalarını kullanmakta olan özel bir cihaz olan doppler ultrason adı verilen cihaz kullanılmaktadır. Fakat bebeğin 12. haftasına kadar bazı gebeliklerde güvenilir bir şekilde kalp atışlarının tespiti olmayacaktır.

Hamilelikte Kalp Atışı Duyulmamasının Nedenleri

Kalp atışını dinlemek amacıyla ultrason muayenesi sonucunda bebeğin kalp atışının tespiti mümkün olmayacaktır. Bunun bebeğin sağlığından kaynaklanacak bir durum değildir. Gebelik tarihinin yanlış hesaplanması sonucunda olacağı gibi Bebeğin eğik durması sonucunda kalp atışını dinlemek daha sonraki kontroller içerisinde gerçekleşecektir. Gebelik sırasında bebeğin hareket etmesi sonucunda pozisyonu değişecektir. Bu durumda bebeğin kalbinin yerini tespit edilemediği için kalp atışı dinlenemeyecektir. Bebeğin kalp atışlarının bulunmaması sonucunda bebeğin anne karnında ölmesinin tanısı konulması için diğer ultrason testleri yapılacak ve ölü olduğu tanısı konulacaktır.

Gebelik esnasında bebeğin ölmesinin birçok nedeni olmaktadır. Bebeğin kromozom sayısının farklı olması, yüksek tansiyon hastası olunması, şeker hastalığı, kanamanın olması, bebeğin kordonunun boynuna dolanması ya da annenin travma sonucunda karnına darbe alması sonucunda bebeğin ölümü anne karnında gerçekleşecektir.

Bebeğin Kalp Atışı Yoksa Yapılması Gerekenler

Gebelikte kalp atışlarının duyulmaması ve ölü tanısı konulması durumunda genellikle bu gebeliğin ilk üç ayı içerisinde oluşması sonucunda herhangi bir belirti vermeyecek ve rutin kontroller sırasında kalp atışının duyulmaması sonucunda belirlenecektir. Bazı kadınlarda ise kanama görüleceği gibi şiddetli sancıların da olması mümkün olacaktır. Bu durum içerisinde eğer ki 20 haftadan önce bir gebelik içerisinde olması durumunda düşük yapmaktadır. 20 hafta sonrasında bebeğin kalp atışı duyulmaması sonucunda doğum diye hitap etmektedir. İlk 3 ay içerisinde meydana gelen düşüklerin kürtaj yöntemi ile bebeğin anne karnından çıkartılması gerekmektedir. Daha ileri ki gebeliklerde meydana gelmesi durumunda suni sancı olan bir ilaç verilerek annenin sancısının oluşmasına ve bebeğin doğması sağlanacaktır. Rahim içerisinde hiçbir şekilde bebekten ya da plasentadan parça kalmaması gebe kadının sağlığı için çok önemli olacaktır. Bu nedenle de parça kalmışsa özel kürtaj aletleri ile içinin temizlenmesi gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.