Anne Karnında Bebeğin Kalbinin Durmasının Nedenleri

Gebeliğin 5. haftasına gelindiği zaman kalp atışları oluşmaya başlayacaktır. Fakat bu kalp atışlarının duyulması genellikle 8. haftadan sonra ultrasonda duyulac

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışının Duyulmaması 

Gebeliğin 5. haftası itibari ile ilk gelişen iç organlarından bir tanesi olan kalp atmaya başlayacaktır. Fakat duyulması için gebeliğin 8. haftaya ulaşması gerekmektedir. Bebeğin kalp atışlarının duyulması doppler ultrason adı verilen bir muayene sonucunda Kadın Doğum Uzmanları tarafından yapılacak muayene içerisinde tespit edilecektir. Bu süre bir ya da iki hafta sonrada görülmesi mümkündür. Eğer ki gebelikte yolunda gitmeyen bir takım durumlar olması sonucunda bebeğin kalp atışları normal değerin altında olacaktır. Ayrıca bebek 9. hafta itibari ile hareket etmeye başlayacaktır. Bu süre içerisinde ultrasın muayenesi içerisinde bebeğin hareket etmesi sebebi ile kalbi bulmak zor olduğundan bebeğin kalp atışlarını duymak biraz güç olacaktır. Fakat ultrasonda bebeğin hareketleri, oluşan kesenin büyüklüğü, plasentanın büyüklüğü gibi değerler normal olduğu zamanlarda kalp atışı duyulmasa bile gebelikte bir sorun olmadığı anlaşılacaktır. 

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı

Hamilelik sırası içerisinde bebeğin normal gelişiminin olabilmesi için annenin sağlığına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Besin değerleri yüksek olan gıdalar ile beslenmesi gerekmektedir. Çünkü gebelik süresi boyunca bebek anne aracılığı ile beslenecektir.

Bebeğin gelişimini olumsuz olarak etkileyecek olan stres gibi durumlardan uzak durması ve sigara ya da alkol gibi zararlı alışkanlıkları olmaması gerekmektedir.

8. Hafta Kalp Atışı

Gebeliğin 5. haftasından itibaren kalp atışının oluşması mümkündür. Fakat 5. haftadan itibaren damarların oluşmaması nedeniyle kalp atışı duyulmayacaktır. Gebelik 8. haftaya gelmesi durumunda kalp atışları doppler ultrason muayenesi sırasında görülmesi mümkün olmaktadır. Bebeğin 2. ayı tamamlanmış olacaktır. Ağırlığı 1 grama ulaşacak ve iç organları gelişmeye başlayacaktır. Beyin, karaciğer gibi organlarının oluşması sonucunda bebeğin kalbi bu dönem içerisinde daha da hızlanacaktır. 8. haftaya ulaşması sonucunda kalbin 4 odacığı da gelişecektir. Bunun sonucunda kalp atış hızı 140 ile 150 arasında olacaktır. 8. hafta gebelik dönemi içerisinde riskin başladığı bir dönem olmaktadır. Annenin düşük yapma riskinin olduğu bu dönem içerisinde bebeğin yeteri kadar beslenememesi gibi durumlardan kaynaklanacak bebek ölümü gerçekleşmesi görülmektedir. 

9. Hafta Kalp Atışı

Gebelik 9. haftaya ulaştığı zaman bebeğin ağırlığı 4 gram civarında olacaktır. Bu dönem içerisinde bağırsaklar karın içerisinde oluşmaya başlayacaktır. İç organlarının gelişimi nedeniyle bebeğin kalbi daha hızlı çarpmaya başlayacaktır. 9. hafta içerisinde bebeğin kalp hızı 170 vuruşa kadar çıkması söz konusu olacaktır. Bebeğin kendisinde oluşan bir sorun nedeniyle, sağlıklı beslenememesi ya da sakatlık gibi kromozomlarında oluşan bir sorun nedeniyle bebek ölümleri görülebilmektedir. 

10. Hafta Kalp Atışı

10. haftaya gebelik ulaşması durumunda artık embriyo olarak adlandırılmayacak ve fetüs olarak adlandırılacaktır. Hamileliğin en tehlikeli olduğu dönemlerden biri olmaktadır. Bebeğin hızlı bir şekilde büyümesi sonucunda ağırlığı yaklaşık olarak 5 cm civarında olacaktır. Bebek 10. haftadan itibaren hareket etmeye başlayacaktır. Bu hareketleri ultrason muayenesi içerisinde görülebilir. Bebek idrar yapmaya başlayacaktır. 10. hafta itibari ile bebeğin iç organları çalışmaya başlayacaktır. Kalp atış hızı normal gebelik içerisinde bir dakika içerisinde 190 atışa kadar çıkması söz konusu olur. 10. haftaya kadar ulaşmış olan bir bebeğin kalp atışlarının düşük olması bir soruna işaret etmektedir. Bu dönem içerisinde sıklıkla bebeği beslemekte olan plasentada bir sorun olması sonucunda düşük yapma ihtimali ortaya çıkacaktır. 

Gebelikte Bebeğin Kalbinin Durmasının Nedenleri

Bebeğin anne karnı içerisinde ölmesinin 3 nedeni olmaktadır. Bunların ilk olarak bebeğin kendisinde bir sorun olması sonucunda ölüm anne karnında gerçekleşecektir. İkinci olarak bebeğin beslenmesini sağlayacak olan plasentanın bir sorun oluşması sonucunda gerçekleşmesi söz konusu olur. Üçüncü olarak plasentaya kanı verecek olan anne adayında bir sorun oluşmasından kaynaklanacaktır. Fakat bebek ölümlerinin en çok görülme nedenleri bebeğin anormal bir durumunun olması sonucunda meydana gelecektir. Bu durum içerisinde kaldıkları zaman bebeğin kromozomlarında bir bozukluk olduğunu, annenin vücudunun bu durumu reddetmesi sonucunda düşük gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. Gebeliğin düşükle sonuçlanmadan hemen önce bebeğin kalp atışları duracaktır. Bu durum sıklıkla gebelik dönemi içerisinde 8 ile 10. hafta arasında görülmektedir. Plasentanın gelişmemiş olması sonucunda kalp atışının duyulmaması da görülmektedir. Bebeği yeteri kadar beslememesi söz konusu olur. Anne adayının kanının bebeğe çok temiz bir şekilde gidebilmesi için bebeğin kalbi, akciğerleri ya da karaciğeri gibi organlarının tam olarak çalışması gerekmektedir. Eğer ki bu organlar normal bir şekilde çalışmaması durumunda annenin kanı bebeğe ulaşmayacaktır. Bunun sonucunda da erken dönem içerisinde kalp atışı duyulmayacak ve gebelik düşükle sonlanacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.