6 Haftalık Gebelikte Bebeğin Kalp Atışların Duyulmaması Neden Olur?
Birçok gebelik dönemi içerisinde bebeğin kalp atışları 6. hafta içerisinde duyulur. Duyulmaması demek bebeğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.
İçindekiler
Bebeğin Kalp Atışı
Gebelik dönemi içerisinde kalbin gelişimi 5 hafta içerisinde oluşacaktır. Fakat bu süre içerisinde yapılan kontrollerde doppler ultrason ile karın bölgesinden yapılacak olduğundan ve henüz bebeğin kalp odacıklarının ve damarlarının tam olarak gelişmemesi nedeniyle duyulmayabilir. Bu nedenle rutin kontroller 6. hafta içerisinde yapılır. Birçok yaşanan gebelikte 6. hafta içerisinde bebeğin kalp atışlarının ultrason muayenesi sırasında duyulması mümkün olmaktadır. Bu dönem içerisinde kalp atış hızının bir dakika içerisinde 105 ile 112 arasında olmasının nedeni vücudun artık kan dolaşımını yapmaya başlamış olacaktır. Kalp atışının görülmesi daha erken bir dönemde ultrason cihazı yardımıyla görülecek olsa da sesinin duyulması 6. haftadan itibaren başlayacaktır. Gebelik dönemi içerisinde olan anne adayının ilk haftaları oldukça sıkıntılı geçmektedir. Bu dönem içerisinde erken düşük oluşması durumu söz konusu olacaktır. Her gebelik içerisinde bu durum farklı gelişecektir. Bebeğin kalp atışı kimi zamanlarda 6. hafta itibari ile doppler ultrason aracılığı ile duyulmaya başlayacak olsa da bazı gebeliklerde 10. haftaya kadar bile duyulmayabilir.
Bebeğin kalp atışının ilk 6. hafta içerisinde duyulmaması endişe verici olsa bile gebe kadının stres yapmaması gerekmektedir. Çünkü yapacak olduğu stres hem kendisine hem de karnında taşımakta olduğu bebeğe zarar verebilir.
6 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı
Eğer ki gebelik esnasında doktor tarafından bir risk olduğundan şüphelenilmesi durumunda ya da anne adayının daha önceden düşük yapması durumunda kalp atışı 6. hafta içerisinde doppler ultrason muayenesi sırasında görülmemesi durumunda transvajinal ultrason yöntemi ile bebeğin kalp atışının duyulması mümkün olacaktır. Doktorlar tarafından kalp atışının duyulmaması durumunda bebeğin sağlıksız ya da ölü olacağı ihtimalinin olduğu anlamına gelmediği belirtilmektedir. Birçok gebe kadının 10. haftaya kadar kalp atışını duyulmaması mümkün olur. Eğer ki kalp atışının duyulmaması sonucunda yapılan ultrason muayenesi içerisinde bebeğin boyutu, kesenin durumu ve plasentanın büyüklüğüne bakılacaktır. Eğer bunlar normal ise bebeğinizde bir sorun olmadığı anlaşılır.
Bebek anne karnında 5. hafta itibari ile oluşan kalbi atmaya başlayacaktır. Bu atış sayısı çok zayıf ve az atış olacaktır. Fakat 6. haftaya ulaşıldığı zaman kalbin gelişimini tamamlaması sonucunda ve bebeğin diğer iç organlarının da oluşmaya başlaması sonucunda atış sayısı 10. haftaya kadar hızlanacaktır. Bebeğin kalp atışının hızlanması ve daha güçlü atması nedeniyle doppler ultrason cihazında eğer ki bebeğin kalbi tespit edilmesi durumunda atış izlenecektir. Fakat henüz çok küçük olması nedeniyle bazen doktor tarafından kalp yeri tespit edilemeyecek olduğundan atışı anne adayları duyamayacaktır. Kalp atışını duymak için diğer rutin kontrollerini sakin bir şekilde beklemelidir.
6 Haftalık Gebelikte Kalp Atışının Duyulmaması
Gebelik sırasında embriyonun ultrasonda gebelik kesesinin içerisinde görülmesi yaklaşık olarak 5. hafta içerisinde gerçekleşmektedir. Bu durum içerisinde yapılan ultrason muayenesi içerisinde eğer ki gebelik kesesinin boş olması ve plasenta görülüp içerisinde embriyo görülmemesi durumunda boş gebelik olduğu anlaşılacaktır. Bazı doktorlar kadının son adet gördüğü tarihi yanlış hesaplamasından dolayı gebeliğin daha erken bir dönem içerisinde olduğundan, embriyonun görülmediğini düşünür. Bu durumda 6. hafta olarak tespit edilen zaman beklenir. Eğer ki 6. hafta olduğunda yine kese içerisinde embriyo görülmediği zamanlarda kesin olarak boş gebelik olduğu kanısına varılacaktır. Bu durumda 6. hafta içerisinde embriyonun olmaması nedeniyle de kalp atışı da olmayacaktır.
6. hafta içerisinde olup, kese içerisinde embriyonun görülmesine rağmen kalp atışlarının olmaması veya izlenmemesi sonucunda bebeğin ölü olduğu doktor tarafından düşünülecektir. Bu durumun kesinlik kazanabilmesi için başka testlerde yapılmalıdır. Anne karnında bebeğin ölmesinin nedenleri arasında bebeğin kromozom sayısının anormal olması durumunda annenin vücudu bunu kabul etmeyecek olması sebebiyle bebeğin ölme durumu gerçekleşecektir.
Bebeği besleyecek olan plasentanın bebeği besleyememesi ya da anneden bebeğe ulaşacak olan kan akışının tamamlanmaması durumunda bebeğin yeterli miktarda oksijen alamaması durumunda bebeğin anne karnında ölme ihtimalinin gerçekleşmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca annenin karnına bir darbe alması, ters bir hareket etmesi sonucunda düşük gerçekleşmesi de gebelik içerisinde de söz konusu olacaktır. Bebeğin öldüğü tanısı konulması durumunda anne karnında durması sonucunda gebe kadına zarar verecek olması nedeniyle gebeliği sonlandırılması ve ölü embriyonun kürtaj yöntemiyle alınması gerekmektedir.