Steteskopla Bebek Kalp Atışı Duyulur Mu?

Gebelikte bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamak için, bebeğin kalp atışlarını duymak çok önemlidir. Bebeğin kalp atışı Steteskopla da duyulur.

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı

Gebelik içerisinde ilk olarak 5. hafta çok önemlidir. Embriyonun kese içerisinde görülmesi 5. hafta içerisinde olmaktadır. Eğer ki kese içerisinde embriyo görülmemesi durumunda boş gebelik yaşanmaktadır. Daha sonra İlk 3 ay içerisinde iç organlar oluşmaya başlayacaktır. Bu organlar embriyonun görülmesi sonucunda oluşmaya başlar. İlk olarak gelişen organ embriyonun kalbi olmaktadır. Diğer organların gelişmesi için kalbin kan pompalamaya başlaması çok önemlidir. Bu nedenle 6. hafta ulaşıldığı zaman bebeğin kalp atışı hızlı bir şekilde atmaya başlayacak ve Doppler ultrason yönteminin kullanılması sonucunda bebeğin kalp atışları Doppler ultrason monitöründe ya da sesinin anne tarafından duyulması söz konusu olacaktır. Bazı gebelikler için 6. hafta içerisinde kalp atışının duyulmayacağını anne adaylarının bilmesi gerekmektedir. 12. haftalığa kadar Doppler ultrason yöntemi ile bebeğin kalp atışlarının duyulmadığı gebelikler bile bulunmaktadır. Kalp atışının duyulmaması demek bebeğin ölü olduğu anlamına gelmeyecektir. Bu durum içerisinde bebeğin, büyüklüğü ve ağırlığına bakılacağı gibi aynı zamanda da plasentanın da gelişimi çok önemli olmaktadır.

Gebelik içerisinde ultrason cihazından başka steteskop cihazı yardımıyla da 25. haftaya gebelik geldiği zaman bebeğin kalp atışını duymak mümkün olacaktır.

Bebeğin Kalp Atışının Duyulması

Bebeğin kalp atışı 6. hafta itibari ile hızlanmaya ve duyulmaya başlanacaktır. Bebeğin kalp atışı 6. hafta içerisinde bir dakika içerisinde 120 kere atabilir. Bebeğin kalp atışının hızlı olması pek sorun olmamasına neden olsa bile kalp atışı duyulan bir bebeğin kalp atışında yavaşlama olması sonucunda bebekte bir sorun olduğuna işaret edecektir. Gebelik 7. haftaya ulaşması durumunda iç organların hızlı bir şekilde oluşması sebebiyle kalp atışında bir6. haftaya oranla daha da hızlanma görülecektir. Bu nedenle 7. hafta içerisinde kalp atış hızının 160 atışa kadar duyulması söz konusu olacaktır. Gebelik içerisinde 10. hafta da çok önemli olmaktadır. Bebeğin boyu biraz daha uzamış olacak ve aynı zamanda da birçok organının tamamlanması ve kemiklerinin belirginleşmeye başlaması sonucunda anne karnında bebek hareket etmeye başlayacaktır. Ama bebeğin çok küçük olması nedeniyle henüz bu hareketleri anne hissedemez. Bebeğin kalp atışı en hızlı olduğu dönem olacaktır. Bir dakika içerisinde 170 ile 190 arasında kalp atış hızı olması normal bebeklerde beklenir. Bebeğin hareketleri Doppler ultrason ekranında görülmeye başlanacaktır. Kalp atışı çok hızlanacak olan bu dönem içerisinde bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle stetoskop ile kalp atışını duymak mümkün olmayacaktır. Gebeliğin ilk 3. ayı içerisinde artık bebeğin cinsiyeti belli olacaktır. 

Steteskopla Bebeğin Kalp Atışı Dinleme

Gebelikte bebeğin gelişmesi her hafta hızla olmaktadır. Gebelik 25. haftaya ulaşması durumunda steteskop adı verilen tıbbi cihaz yardımıyla bebeğin kalp atışları artık rahatlıkla duyulacaktır. Bu süre içerisinde bebek hızla hareket etmesi nedeniyle steteskop cihazı yardımıyla her defasında kalbin yeri bulunmayabilir. Bebek 25. haftaya geldiği zaman bebeğin büyüklüğü 34 santim civarında olacaktır. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 700 gram civarında olması beklenmektedir. Bebek artık yeterli büyüklüğe ulaşması nedeniyle 25. haftadan sonra steteskop yardımıyla bebeğin kalp atışını duymak mümkün olacaktır. Bu süre içerisinde bebeğin önemli olan organları tamamlanması sebebiyle kalp atışının bir dakika içerisinde 120 ile 160 arasında olması normal bir şekilde gebeliğin devam ettiğine işaret edecektir. Gebelik esnasında her defasında steteskop cihazı yardımıyla bebeğin kalp atışı duyulmaya bilir. Bunun nedenlerinden bir tanesi bebeğin sürekli olarak hareket içerisinde olması nedeniyle kalbin yerine ulaşamayacak olması sebebiyle duyulmaması mümkün olacaktır. Bu durumda Doppler ultrason yardımıyla yapılacak olan muayene sırasında kalp atışının duyulması mümkündür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 1,67 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.