Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur

Gebeliğin 5. hafta içerisinde kalp kendiliğinden atmaya başlayacaktır. Fakat bunu duymak mümkün değildir.

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı 

Gebelik dönemi içerisinde bebeğin kalp atışlarının izlenmesi çok önemli olmaktadır. Bebeğin kalp atışlarının izlenmesi her gebelikte farklı olmaktadır. Bir bebeğin anne karnı içerisinde kalbinin oluşması ilk 5 hafta içerisinde gerçekleşecektir. Fakat henüz kalbin 4 odacığı ve valfler oluşmaması nedeniyle bu süreç içerisinde bebeğin kalp atışı hissedilmeyecektir. Kalbin 4 odacığının gelişmesi sonucunda ve damarların oluşması neticesinde atmaya başladığı çekilecek olan doppler ultrason sonucunda görülecektir. Hamileliğin ilk 5 haftası içerisinde kalp atışlarını duymak amacıyla transvajinal ultrason ile muayene edilmesi gerekmektedir. Bu yöntem daha çok riskli gebelik yaşamakta olan kişiler için uygulanacak bir yöntem olmaktadır. 

Gebelikte Bebeğin Kalp Atışının İlk Duyulma Zamanı

Bebeğin kalp atışının dinlenebilmesi için 6. haftaya ulaştığı zaman renkli doppler ultrason ile sesin dinlenmesi söz konusu olacaktır. 6. haftadan itibaren gebelik kontrolleri içerisinde bebeğin kalp atışlarının normal olup olmadığının takip edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise ilk 6 hafta içerisinde bebeğin kalp atışını duymak mümkün olmayabilir. Bir iki hafta daha geç kalp atışı duyulan gebeliklerde bulunmaktadır. Bebeğin kalbi 6 haftaya kadar bir dakika içerisinde ortalama olarak 80 civarında atması mümkün olacaktır. Bu atış sayısı birkaç hafta içerisinde daha da yükselecektir. Bunun nedenlerinden bazıları bebeğin iç organlarının oluşmaya başlaması nedeniyle bebeğin kalbinin kan pompalaması gerekecektir. 10. hafta itibari ile bebeğin iç organlarının gelişimini tamamlayacak olduğundan ve embriyo artık fetüs olarak adlandırılacak olması nedeniyle bebeğin kalp atış hızında düşme görülecektir. 9 ve 10. haftaya gebelik normal bir şekilde ulaşması durumunda sağlıklı bir bebeğin kalp atış hızı dakika içerisinde ortalama olarak 170 ile 190 atış arasında değişecektir. 

Annenin bebeğin kalp atışını hissedebilmesi için ortalama olarak gebeliğin 17. haftaya ulaşması gerekmektedir. Bebeğin kalp ritminin kalbin yapısına göre farklılık gösterecektir. 

9 hafta sonucunda bebeğin hareket etmeye başlaması durumu görülecektir. Bu durum içerisinde kalınca bir bebeğin yapılacak doppler ultrason muayenesi sırasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının bebeğin kalbinin yerini bulmakta zorlanacaktır. Bazı ultrason muayeneleri içerisinde bebeğin kalp atışı kalbin yerinin bulunamaması sonucunda ses dinlenmeyecektir.

Bebeğin Kalp Atışının Geç Duyulması

Bazı kadınlarda hamileliğin başında fetal doopler yöntemi kullanılarak ses dalgalarının oluşması sonucunda yapılacak olan rutin bir muayene içerisinde erken dönem de kalp atışlarının ekran üzerinde görülmesi mümkün olur. Bebek 9. hafta itibari ile artık hareket etmeye başlayacaktır. Fakat bu hareketi annenin henüz hissetmeyeceği, ancak hamileliğin ilerlemesi durumunda bebeğin boyunun büyümesi ve kilosunun artması sonucunda her hareketini ve tekme atmasını hissedecektir. 

Doppler makine ses dalgalarını kullanılması sonucunda, kalp atışlarını tespit etmeye yaramakta olan bir makine olmaktadır. Fakat bazı gebelikler içerisinde bu cihaz kalp atışının 10 haftaya kadar duyulmaması da söz konusu olacaktır. Bazı gebelikler içerisinde bebeğin kalp atışının duyulmamasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu durum içerisinde panik olmamanız gerekmektedir. Sıklıkla bunun nedenleri arasında son adet görme zamanınızı yanlış hatırlıyor olmanızdır. Bebeğin kalp atışını duymanız gereken zamanı yanlış hesaplamanız sonucunda son adet dönemini hatırlamamanız veya yanlış hatırlıyor olmanız sonucunda bebeğin kalp atışını duymak için erken bir dönem içerisinde olacaksınız. 

Gebelik sırasında bebeğin duruş pozisyonu kalp atışının duyulmasında çok önemli olmaktadır. Doktor tarafından kalbin yerinin tespit edilerek kalp atışının dinlenebilmesi için bu çok önemli olmaktadır. Fakat bazı gebelikler içerisinde bebeğin eğik durması sebebi ile kalbini bulamayacak olduğundan kalp sesini duymak mümkün olmayacaktır. Ayrıca bebeğin yerini bulmak, bebeğin düzgün durmaması da kalp atışını duyulmamasına neden olacaktır. 

İkiz Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı

İkiz bebeğe hamile kalan bir kadının 5 ya da 6. haftası içerisinde ultrason sonucunda karın içerisinde iki tane gebelik kesesinin görülmesi sonucunda anne adayının ikiz çocuğa hamile kaldığı anlaşılacaktır. Gebeliğin daha çok 6. haftasından daha sonra ikiz bebeğe hamile kaldığının kesin tanısının konulması için bebeklerin kalp atışının duyulması sonucunda kesin net bir bilgi verilecektir. Çünkü doppler ultrasonda iki kalp atışı birden duyulacaktır. Fakat ilk haftalar içerisinde bebeğin tek yumurta mı yoksa çift yumurta mı olduğu anlaşılmayacaktır. Daha sıklıkla bu durum 9 ile 14. hafta arasında tespit edilebilir. Kalp atışı ise daha erken bir şekilde görülecektir. İkiz gebelik esnasında az ihtimal bile olsa bebeklerden birinin kalp atışının 4. aydan itibaren doppler ultrasonda görülmemesi sonucunda bebeklerden anne karnında öldüğü anlaşılacaktır.  Bebeğin yeteri kadar beslenememesi, sağlık sorunlarının olması gibi durumlardan kalp atışı durur. Bu durum içerisinde diğer bebeğin ve annenin zarar görmemesi için ölü bebek anne karnından alınması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.