Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?
Gebeliğin ilk 5. haftasında embriyonun kalbi gelişmeye başlayacak ve atış hızı çok zayıf olacağı için duyulmayacaktır. Birçok gebelik içerisinde bebeğin kalp atış hızı 6. haftada duyulur.
İçindekiler
Gebelikte Bebeğin Kalp Atışı
Gebelik tanısı konulduktan sonra gebelik kesesinin oluşması döllenmeden sonra Doppler ultrasonda görülecektir. Kesenin içerisinde embriyonun görünmesi ise 5. haftayı bulacaktır. Bu süre içerisinde gebelik kesesinin içerisinde oluşmaya başlayan embriyonun çok küçük olması nedeniyle embriyo içerisinde görülmeyecektir. 5. haftaya ulaşılması durumunda anne adayının gerçek bir gebelik mi yoksa boş gebelik mi yaşadığı da anlaşılacaktır. Eğer ki 5. haftaya ulaşılması durumunda gebelik kesesinin boş olması embriyonun görünmemesi sonucunda boş gebelik tanısı konulacaktır. 5. haftaya ulaşıldığı zaman gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüldüğü zaman gerçek gebelik yaşadığınız tanısı konulacaktır. Bir embriyonun ilk gelişmekte olduğu organı kalbi olmaktadır. Bu kalp ilk 5. hafta içerisinde embriyoda görülecektir. Çok zayıf bir şekilde atarak kan pompalayacak ve gerek kalbin odacıklarının, damarlarının oluşmasını sağlayacağı gibi diğer önemli olan iç ve dış organların oluşması için her geçen hafta hızlanır.
Gebelikte bebeğin kalp atışı 17. haftaya kadar sadece ultrason ile duyulacaktır. Bebek hızla büyüyecek ve hızla kilo alacaktır. Gebeliğin 17. haftası içerisinde steteskop ile de kalp atışının duyulması mümkün olabilir.
Bebeğin Kalp Atışının İlk Kez Duyulması
Anne adayının yapılan ultrason muayenesi içerisinde henüz embriyo görünmüyorken iki tane gebelik kesesi görülmesi demek anne adayının ikiz bebeklere hamile kaldığı anlamına gelmektedir. İkiz gebelikler de tek gebelikte olduğu gibi bebeğin gebelik kesesi içerisinde görülecek olduğu zaman ilk 5. hafta olmaktadır. Bu süre sonrasında oluşan kalp atışı transvajinal ultrason yöntemi sayesinde duyulabilir. Ama birçok gebelik içerisinde ister ikiz gebelik ister tek gebelik olsun bebeğin kalp atışlarının duyulması daha çok 6. haftada iken duyulacaktır. Embriyo henüz çok küçük olması ve eğik durması sebebiyle ve kalbinin çok küçük olması nedeniyle her ne kadar Doppler ultrason çok hassas olmasına rağmen duyulmaması söz konusu olabilir. Bu durumda kesinlikle anne adayının duyulmadığı zaman içerisinde endişeye kapılmaması gerekmektedir. Bazı gebelikler içerisinde ilk 10. haftaya kadar kalp atışının duyulmaması gibi durumlar gelişebilir. Bebeğin kalp atışı 6. hafta içerisinde 120 atış civarında olacakken 10. haftaya ulaşılması durumunda kalp atışının 190 atışa kadar çıkması söz konusu olacaktır. Kalbin çok hızlı atması ve kan pompalaması diğer iç organların ve dış organların gelişiminde çok önemli olmaktadır. Eğer normal değerlerin altında kalp atışı sesi yavaşlaması durumunda ve kalbin az atması durumunda bebekte bir sorun olacağı düşünülecektir.
Anne adaylarının kalp atışının bebeğin kalp atışı 6. hafta içerisinde görülmemesi durumunda anne adayları bebeğin sağlığından endişe etmektedirler. Bir takım gebelikler içerisinde annenin tedirgin olmaması ve strese kapılmaması gerekmektedir. Gebeliğin en rahat bir şekilde sesinin duyulacak olduğu zaman 10 ya da 12 hafta olacaktır. Bebeğin kalp atışları 6. ya da diğer haftalar içerisinde görülmesi durumunda o haftadan itibaren bebeğin kalp atışlarının izlenmesi ve hastalığın takip edilmesi gerekmektedir. Bebeğin sağlıklı olması kalp atışlarından sağlıklı olduğu bu kalp atışlarından anlaşılacaktır.
Hamilelikte anne adayları için bebeğin kalp atışlarının her zaman normal değerler arasında olması bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmekte olduğuna işaret edecek olduğundan bu durum annelerin strese girmesine neden olacaktır. Gebelik içerisinde stres en önemli sorundur.
Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışının Duyulmaması
Gebelik kesesi içerisinde embriyonun görülmesi ve her geçen gün hızla büyümesi belirli aralıklarla izlenmesi gerekmektedir. 6. haftalık olduğunda kalbin atış sesinin duyulmaması endişe verici değildir. Embriyonun büyüklüğü ve gelişimi normal ölçüler içerisinde olması durumunda daha sonraki haftalar içerisinde bebeğin kalp atış sesinin duyulacağını gebe kadın bilmelidir. Acele etmemesi gerekiyor. Eğer ki kalp atışının bir kere duyulmasının ardından diğer rutin kontroller içerisinde bebeğin kalp atışının duyulmaması demek bebeğin anne karnında öldüğü anlamına gelecektir. Bu nedenle bebeğin kalp atışının duyulmaması söz konusu olur. Embriyonun karın içerisinde ölmesi herhangi bir belirti olmadan gerçekleşeceği gibi aynı zamanda da kadının kanaması, ağrısı ya da sancısının olması da söz konusu olacaktır. Herhangi bir belirti olmadan da sadece kontrollerde anlaşılabilir. Ultrason sonucunda diğer testlerde yapılarak bebeğin kesin anne karnında öldüğü anlaşılması durumunda gebeliğin sonlanması gerekmektedir. Asla embriyo annenin karnı içerisinde bırakılmamalıdır. Bu durum anne sağlığı açısından çok tehlikeli olmaktadır. Bu nedenle bebeğin bir an önce kürtaj ile alınması gerekmektedir.
Gebeliğin 5. haftaya ulaşmış olması durumunda eğer ki kese içerisinde embriyo görülmemesi durumunda boş gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Boş gebelik kadında şiddetli ağrının olmasına, kanamasının olması durumu görüleceğinden kadının sağlığı açısından çok önemli olmaktadır.