8 Haftalık Gebelikte Kalp Atışı Duyulur mu?

8 haftalık gebelik süreci sonrasında bebek, belirli bir olgunlaşma dönemini geride bırakmıştır. Peki, bu süreç sonucunda bebeğin kalp atışları duyulabilir mi?

8 haftalık bebek ve kalp atışı

8 haftalık gebelikte bebeğin kalp sistemi oluşmaya başlamıştır. Vücut yapısı içerisinde kan dolaşımının da sürmeye başladığı dönemde beyin dokusu da gelişim gösterir. Fetüs kalp atımları bu dönemde 140 – 150 / dk hızla duyulur. Aynı şekilde kas hareketlerinden sorumlu olan beyin bölümü de bu zaman diliminde gelişmeye başlar. Bebeğin kalp atışlarını duymak da belirli bir sürenin dolmasını zorunlu kılar. Genellikle gebelik sürecinin 5. haftasından itibaren bebeğin kalp atışları oluşum gösterir. Fakat bazı durumlarda kalp atışlarını duymak daha uzun sürebiliyor. Kesin olay şey ise 8 hafta sonrasında yani 9 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışlarını izleme olasılığının epey yüksek oluşudur.

Büyüme süreci içerisinde sürekli olarak gelişen bebek, 6 haftalıkken kalp açısından epey gelişmeye başlar. Bu dönem çerçevesinde kalbinin 4 odacığı bulunan bebekte her odaya kan girişi ve çıkışı sağlanır. Nitekim bu durum, kalp sağlığının da olumlu yönde gelişim göstermesi ile alakalıdır. Her geçen gün büyüyen ve farklı noktaları gelişen bebeğin kalbi de aynı şekilde uzun bir süreç çerçevesinde gelişmiş hale gelir.

Bebeğin kalp atışı duyulmazsa ne olur?

Öncelikle anne adayının sakin ve sabırlı olması gerekir. Anne adayı herhangi bir gerginlik ya da benzeri bir sorun ile karşılaşırsa bu durumun bebeği etkileme olasılığı söz konusudur. Bu durum nedeniyle doktorunuz ile birlikte hareket ederken sakin kalmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca sabırlı davranmalı ve acele ederek kendinize baskı uygulamaktan kaçınmalısınız. Bu süreçte doktorunuzu dinlemeniz ve onun söylediklerine uymanız da bir hayli önemlidir. Doktorunuza herhangi bir soru sormaktan de çekinmeyin. Bu yolda aileniz kadar doktorunuz da önem teşkil eder.

Genellikle bebeğin kalp atışlarını izlemek en rahat 10. – 12. hafta sonrasında gerçekleşebilmektedir. Eğer tüm bu süreç içerisinde bebeğin kalp atışları bir türlü izlenemiyor ise doktorunuz farklı testler yapabilir ve akabinde ne yazık ki size kötü haberi verebilir. Eğer yapılan tetkiklere rağmen olumlu bir gelişme görülemiyorsa bebeğin ölmüş olabileceğinde karar kılınabilir. Bu tarz bir durumda ise anne adayının kürtaj olması gerekir. Zira süreç içerisinde zehirlenme tehlikesi geçirebilen annenin kürtaj yapılmasına ise elbette doktor karar verir.

Bebeğin kalp atışlarını duymak

Gelişen teknoloji neticesinde artık insan sağlığında oldukça olumlu gelişmeler yaşanmakta. Nitekim bu durum içerisine bebeğin kalp atışlarını duymayı sağlayan teknolojileri de değerlendirmek mümkün. Fetal doppler adı verilen ultrason ünitesi, bebeğin kalp atışlarını sesli bir şekilde duymayı sağlar. Belirli bir süre içerisinde yapılan bu ses duyma işlemi ise hem annenin hem de ailenin büyük bir heyecana kapılmasına neden olur. Nitekim kalp atışlarını en canlı olacak bir biçimde duymayı sağlayan ünite, bunu bebek en az 10 ya da 12 haftalıkken yapmayı sağlar. Eğer ilk seferde bebeğin kalp atışlarını duyamazsanız endişelenmeyin. Doktorunuz bir sonraki seansta tekrardan deneyerek kalp atış seslerini duymanızı sağlayabilir. Söz konusu doppler, bebeğin belirli bir olgunlaşma evresini geride bırakmasını gerektirir.

Tüm bu süreç içerisinde sakin kalmaya ve doktorunuzu dinlemeye özen gösterin. İlk seferde kalp atışlarını duymamanız bir sonraki seferde de duyamayacağınız anlamına gelmez. Ayrıca olumsuz bir durum söz konusu ise doktorunuz sizden farklı şeyler de isteyebilir. Bu nedenlerden ötürü doktorunuza danışmalı ve ayrıca onun söylediği şekilde hareket etmelisiniz.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2024 – Kalp Hastalıkları ve Tedavisi. Tüm Hakkı Saklıdır.

Okumakta olduğunuz bütün makalelerin hepsi bilgilendirme amacı ile hazırlanmaktadır. Okuduğunuz bütün tedavi metotları, ilaç isimleri doktor kontrolünde uygulanması gerektiği gibi, beslenme önerileri ise diyetisyen kontrolünde uygulanması gerekmektedir.